ΘΕΜΑ

Με ποιους όρους θα μπορούν να δουλεύουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό (upd)

Γιατί πρέπει να κάνουμε τεστ αντισωμάτων

Η Επιτροπή των Ειδικών εισηγήθηκε την υποχρεωτική διενέργεια rapid test στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στον τουρισμό και στην εστίαση, καθώς τα self test είναι πολύ ευάλωτα σε ψευδείς βεβαιώσεις (μπορεί δηλαδή ο καθένας να δηλώνει ότι το έκανε και βγήκε αρνητικό, χωρίς καν να το έχει κάνει). Αν διαπιστωθεί ότι τελικά είναι φορέας, μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ευθύνεται, καθώς «το self test βγήκε αρνητικό». Παράλληλα, άρχισαν να εντοπίζονται και πλαστά μοριακά τεστ.

Οι απασχολούμενοι μόνο στον τουριστικό κλάδο είναι πάνω από 350.000, κατά το κυρίως τουριστικό τρίμηνο του έτους, χωρίς να γνωρίζουμε πόσοι είναι ανεμβολίαστοι. Το ίδιο ισχύει και για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους σε εστιατόρια, κλαμπ, καφετέριες που μέχρι τώρα έκαναν ένα εβδομαδιαίο self test. Αυτό δεν είναι το μόνο μέτρο που μελετάται (καθώς έχει αποκλεισθεί ένα γενικευμένο lockdown) όμως το Σεπτέμβριο αναμένονται 10.000 κρούσματα ημερησίως, καθώς τότε ανοίγουν τα σχολεία, που θα φέρει αναπόφευκτα μεγαλύτερη αύξηση. Το σύστημα υγείας δεν θα αντέξει τους νοσηλευόμενους, αν τα κρούσματα όντως υπερβούν τα 10.000.

Με τις καραντίνες και το κλείσιμο των σχολείων να μην εξετάζονται διόλου ως λύση από την κυβέρνηση (και όχι μόνον την ελληνική, καθώς είναι διεθνής η απόφαση για μία “νέα κανονικότητα”), οι λύσεις που απομένουν είναι ο εμβολιασμός, οι μάσκες και τα σχετικά ανώδυνα για την οικονομία μέτρα. Ένα από τα προβλήματα με τα rapid test είναι όμως ότι τα κινητά κλιμάκια του ΕΟΔΥ δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο όγκο ενδιαφερομένων και η υποχρεωτικότητα θα συνεπάγεται για τον πολίτη 20 ευρώ την εβδομάδα ή 80 ευρώ τον μήνα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι θα είναι υποχρεωτικό  ένα rapid test την εβδομάδα και ένα self test σε όλους τους εργαζομένους στην εστίαση και στον τουρισμό. Δεν αναφέρθηκε στο οικονομικό κόστος. Το ποσό είναι αφ’ ενός πολύ υψηλό, αφ’ ετέρου το Ευρωκοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως για το πιστοποιητικό εμβολιασμού υπό τον όρο (προς την Κομισιόν) να διασφαλιστεί ότι  τα τεστ θα είναι προσιτά στην τιμή. Ίσως μελετάται να μοιραστούν το κόστος εργαζόμενοι και εργοδότης. Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι κάποια ζητήματα όπως αυτό θα διευκρινιστούν τις επόμενες ημέρες. Υπάρχει και το πρακτικό σκέλος, του πόσα κλιμάκια μπορεί να στείλει ο ΕΟΔΥ για τεστ στα νησιά ή αν θα δεχτούν να τα κάνουν οι φαρμακοποιοί.

Είναι πρακτικά εφαρμόσιμο;

Οι εργοδότες δεν θέλουν να αναλάβουν το κόστος, γιατί σε ένα ξενοδοχείο με π.χ. 40 εργαζόμενους θα πρέπει να δεχθούν να δίνουν 3.200 ευρώ το μήνα για τα τέσσερα rapid test τους. Είναι πιθανό τελικά οι εργαζόμενοι να πρέπει να στήνονται στην ουρά για να μπορούν να κάνουν τα τεστ αυτά κάπου δωρεάν. Αλλά τις Κυριακές σε ολόκληρη την Αθήνα υπάρχει μόνον ένα σημείο για rapid test και τις καθημερινές υπάρχουν τέσσερα. Σε αυτά τα σημεία (ειδικά στο Σύνταγμα που συχνά λειτουργεί όλη μέρα), ήδη σημειώνονται μεγάλες ουρές από όσους θέλουν να φύγουν για διακοπές στα νησιά.

Σε άλλες πόλεις το πρόβλημα είναι επίσης οξύ, γιατί παρότι έχουν πολύ μικρότερο πληθυσμό, έχουν μόνο ένα κλιμάκιο για τεστ και σε άλλες πόλεις υπάρχει κλιμάκιο μέρα παρά μέρα, ή και μια φορά την εβδομάδα, οπότε οι ουρές είναι και πάλι ατελείωτες. Επίσης τα τεστ ξεκινούν άλλοτε στις 8:00 π.μ. άλλοτε στις 9 π.μ. και άλλοτε στις 10 π.μ. και σταματούν στις13:00 ή στις 14:00 ή στις 15:00, κάτι που επίσης συνιστά πρόβλημα. Στα δε μικρά νησιά τα rapid test είναι ανύπαρκτα, αλλά  και στα μεγάλα, είναι λίγα για τόση αυξημένη ζήτηση.

Μάλιστα, παρότι οι ειδικοί είχαν ζητήσει να μην επαναπαυόμαστε στα self test στα νησιά, η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να υλοποιήσει την σύστασή τους. Συγκεκριμένα οι επιδημιολόγοι ζήτησαν το rapid test να μην είναι υποχρεωτικό μόνο στα λιμάνια προς τα νησιά, αλλά και αντιστρόφως, κατά την επιστροφή από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα ή και κατά την μετακίνηση μεταξύ νησιών. Αυτό η κυβέρνηση το βρήκε πρακτικά αδύνατο. Εν τω μεταξύ ανεμβολίαστο είναι το 40% των ανδρών και γυναικών του Λιμενικού Σώματος, αλλά και το 50% των ναυτικών και καμαρότων ή εργαζομένων στα πλοία.

Πέρσι η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων σημειώθηκε με την επιστροφή από τις διακοπές, τέλη Αυγούστου, όταν επανήλθαν στις οικογένειες και στις δουλειές τους όσοι είχαν πάει σε νησιά ή άλλα θέρετρα. Παράλληλα θα ανοίξουν τότε και τα σχολεία και θα αυξηθεί η κινητικότητα. Πέρσι δεν υπήρχε η μετάλλαξη Δέλτα, αλλά δεν υπήρχαν και εμβολιασμένοι. Είναι άγνωστο πώς θα λειτουργήσουν αυτές οι δύο παράμετροι το φθινόπωρο. H Ελλάδα έχασε 13.000 ζωές τον περασμένο χειμώνα, παρότι εισήλθε σε αυτόν μόνον με 400 κρούσματα την ημέρα.

Φόβοι για το σύστημα υγείας

Συγκεκριμένα, πέρσι τον Ιούλιο η χώρα κατέγραφε 20 κρούσματα ημερησίως και τον Αύγουστο 200. Τώρα καταγράφει 3.000 αντί για 20 και ο Αύγουστος είναι απρόβλεπτος λόγω της μετάλλαξης Δέλτα. Παρά το όποιο τείχος εμβολιασμού έχει δομηθεί, με τόσο υψηλό αριθμό κρουσμάτων σε θερινό μήνα, χωρίς το συγχρωτισμό, την υγρασία και τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, είναι αναμενόμενο ότι το φθινόπωρο τα κρούσματα θα είναι τόσο πολλά, ώστε θα δοκιμαστεί το σύστημα υγείας.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Λοιμώξεων μάλιστα πριν από 20 ημέρες προειδοποίησε ότι με την άρση των μέτρων και το χαμηλό επίπεδο εμβολιασμού, υπάρχει κίνδυνος το τέταρτο κύμα να είναι τελικά χειρότερο από το δεύτερο, επειδή ακριβώς θα είναι πολλαπλάσιες οι λοιμώξεις. Όσον αφορά στη θνητότητα της μετάλλαξης Δέλτα πάντως, τα στοιχεία δεν είναι σαφή.

Άλλοι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι λιγότερο θανατηφόρος για τους ευπαθείς σε σύγκριση με την Άλφα (την βρετανική μετάλλαξη). Άλλοι διαφωνούν, λέγοντας ότι το τείχος εμβολιασμού μπορεί να αλλοιώνει την εικόνα της βαρύτητας της νόσου. Οι Βρετανοί μέτρησαν π.χ. ότι με την Άλφα είχαν διπλάσιες νοσηλείες, όμως αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι πλέον είναι εμβολιασμένοι και περνάνε την Δέλτα ελαφρύτερα και όχι στο ότι η Δέλτα προκαλεί ηπιότερη νόσο.

Το υπουργείο Τουρισμού από πέρσι υποστηρίζει ότι η άφιξη τουριστών δεν κουβαλάει φορείς και μεταλλάξεις και δεν ευθύνεται για την διασπορά, αντικειμενικά όμως η είσοδος δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων κάθε μέρα ελέγχεται μόνον με δειγματοληπτικούς ελέγχους και αυτό συνιστά ένα ζήτημα, ή πάντως ένα αναπόφευκτο πρόβλημα.

Τα πλαστά μοριακά τεστ

Σήμερα διαπιστώθηκε και ένα νέο κρούσμα πλαστού PCR τεστ από αθηναϊκό μικροβιολογικό εργαστήριο, από δύο αλλοδαπούς που εξέδωσαν εισιτήρια σε τουριστικό γραφείο στην Πατησίων. Το τεστ ήταν εκ πρώτης όψεως απόλυτα έγκυρο, με σφραγίδες και υπογραφές, αλλά επειδή οι δύο ενδιαφερόμενοι πήραν τα εισιτήρια τους και έφυγαν χωρίς να πάρουν πίσω τα τεστ (ίσως νόμιζαν ότι κατατίθενται στο τουριστικό γραφείο), η υπάλληλος επικοινώνησε με το μικροβιολογικό εργαστήριο για να αναζητηθούν οι πελάτες και να πάρουν τα τεστ τους πίσω.

Τότε διαπιστώθηκε ότι το έγγραφο αυτό δεν είχε εκδοθεί ποτέ από το συγκεκριμένο εργαστήριο. Η Αστυνομία διαπίστωσε ότι κάποιοι αντέγραψαν το λογότυπο μικροβιολογικού εργαστηρίου και την σφραγίδα άλλου μικροβιολόγου και τύπωσαν το πλαστό πιστοποιητικό. Επειδή είναι δύσκολο δύο άτομα να μπήκαν σε αυτή τη διαδικασία μόνοι τους, εικάζεται ότι πρόκειται για κύκλωμα.

Στα σύνορα με την Αλβανία συνελήφθη και μια 30χρονη Αλβανίδα που προσπάθησε να μπει στην Ελλάδα με πλαστό τεστ PCR. Η Ελλάδα, για να διευκολύνει την είσοδο Βορειοηπειρωτών, αλλά και γενικά όσων έρχονται από την Αλβανία, αρκείται και στο rapid test που είναι φθηνότερο. Όμως στην Αλβανία δεν υπάρχουν πιστοποιημένα εργαστήρια για rapid test και οι Αλβανοί πολίτες μπορούν στην πράξη να κάνουν μόνον τεστ μοριακού ελέγχου που είναι ακριβό. Η επόμενη λύση, όπως διαπιστώθηκε και πέρσι εξάλλου ειδικά στα χερσαία σύνορα τόσο με την Αλβανία, όσο και με την Βουλγαρία και τα Σκόπια, είναι το πλαστό.

Φάμπρικα με πλαστά πιστοποιητικά έναντι 17 ευρώ έχει στηθεί σε πολλές χώρες, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας και της Ρωσίας, όπως διαπίστωσαν Γερμανοί δημοσιογράφοι όσον αφορά στην δική τους πατρίδα. Στην ανατολική Ευρώπη οι παραγγελίες μάλιστα γίνονται μέσω διαδικτύου, από την εφαρμογή Telegram, που είναι η αντίστοιχη του  δυτικού Messenger. Γερμανοί ρεπόρτερ παρήγγειλαν και παρέλαβαν τα πιστοποιητικά πληρώνοντας ανώνυμα σε ΑΤΜ και το πιστοποιητικό τους ήρθε στο κινητό!

Οι Γερμανοί έχουν εντοπίσει πολλούς με πλαστά πιστοποιητικά, τόσο στα ανατολικά σύνορά τους, όσο και στα σύνορα με την Αυστρία. Μία άλλη φάμπρικα είναι η εξής: στέλνει κάποιος το δείγμα που πήρε από self test σε ένα χαλαρό εργαστήριο και αυτό του στέλνει αρνητικό αποτέλεσμα αυθημερόν. Οι Γερμανοί ρεπόρτερ έστειλαν στο εργαστήριο μπατονέτες με νερό και έλαβαν αρνητικό πιστοποιητικό!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι