Με self test οι εξετάσεις στα σχολεία

Με self test οι εξετάσεις στα σχολεία

Στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου προβλέπεται να επαναλειτουργήσουν τα δημοτικά και τα γυμνάσια, καθώς το υπουργείο Παιδείας αναμένει μεν τις εκτιμήσεις των ειδικών, αλλά διακαής επιθυμία του είναι να λειτουργούν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης στις 10 Μαΐου (Δευτέρα). Η επιτροπή των ειδικών θέλει να εκτιμήσει τα αποτελέσματα της όλης κινητικότητας αλλά και την πραγματική απόδοση των self test στην πράξη –ήδη το 1% των τμημάτων των λυκείων έχουν ξανασταματήσει τη λειτουργία τους λόγω κρουσμάτων. Επίσης, υπάρχει και το ζήτημα που θέτουν γονείς, ότι είναι άλλο να κάνεις self test σε 13χρονο και άλλο σε 6χρονο.

Η υπουργός Παιδείας δήλωσε πάντως ότι τα self test είναι εγκεκριμένα για όλες τις ηλικίες και ότι «ψευδώς αρνητικό βγαίνει το ένα στα χίλια». Το υπουργείο ήδη ανήγγειλε ότι οι ειδικοί ενέκριναν να ξαναρχίσουν οι εξετάσεις για γλωσσομάθεια και άλλες πιστοποιήσεις που είχαν διακοπεί. Επίσης δήλωσε ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως θα παραταθεί λίγο το σχολικό έτος εντός του Ιουνίου

Για τις προαγωγικές το πιθανότερο είναι ότι θα ισχύσει ό,τι και πέρσι, δηλαδή δεν θα γίνουν και ο βαθμός θα βγει από τον απόδοση του τετραμήνου. Παρότι η επίσημη δήλωση της υπουργού αναφέρει ότι «το θέμα είναι υπό συζήτηση», φαίνεται πως όλοι συμφωνούν ότι η ανισότητα στην παιδεία (άλλα σχολεία ανοιχτά και άλλα κλειστά στην επικράτεια), οδηγεί μοιραία σε απάλειψη των προαγωγικών και φέτος. Οι πανελλαδικές πάντως, όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας, έχει αποφασιστεί να διεξαχθούν κανονικά, με self test και άλλα μέτρα.

Εξετάσεις με μέτρα

Για το άνοιγμα των δημοτικών αναμένεται η εισήγηση της επιτροπής των ειδικών για μετά το Πάσχα. Όσον αφορά τις εξετάσεις για διάφορες πιστοποιήσεις γλωσσομάθειας κ.λπ., το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι  «επιτρέπεται η διεξαγωγή κάθε είδους εξετάσεων, τηρουμένων των μέτρων προστασίας και πρόληψης, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους μαθητές και εκπαιδευτικούς στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ο συχνός καθαρισμός των χεριών με χρήση νερού και σαπουνιού ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα, ο καθαρισμός αιθουσών, επιφανειών και εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση, η εξασφάλιση επαρκούς φυσικού αερισμού των αιθουσών».

Επίσης υπουργείο, που πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την εξέταση ή άλλου τύπου διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) που πραγματοποιείται έως και 72 ώρες πριν την εξέταση». Ξεκαθαρίζεται ότι σε αυτές τις εξετάσεις η δαπάνη για τον αυτοδιαγνωστικό ή τον διαγνωστικό έλεγχο βαρύνει τον εξεταζόμενο.

Όμοια υποχρέωση υφίσταται για τους φορείς διοργάνωσης των εξετάσεων (εξεταστικά κέντρα) όσον αφορά στο προσωπικό που απασχολείται με φυσική παρουσία, κατά τη διενέργεια των εξετάσεων. Μέχρι σήμερα επιτρεπόταν η διεξαγωγή εξετάσεων μόνο για τελειόφοιτους μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ή αποφοίτους, επειδή αυτές αποτελούσαν προϋπόθεση για την εγγραφή τους σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι