Με τεστ και στους εμβολιασμένους μαθητές ανοίγουν τα σχολεία
04/01/2022Ανακοινώθηκαν οι αλλαγές με τις οποίες θα ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, αλλά το επίμαχο ποσοστό του 50% +1 δεν άλλαξε. Επίσης ανακοινώθηκε ο τρόπος που θα παρακάμπτεται το πρόβλημα με την “ΕΡΓΑΝΗ”, ώστε να παίρνουν αναρρωτική άδεια όλοι οι φορείς, χωρίς να χρειάζεται να κάνουν PCR τεστ. Το πιστοποιητικό νόσησης θα εκδίδεται για τους ανεμβολίαστους μόνο με PCR και για τους εμβολιασμένους θα αρκεί το rapid test. Για την αναρρωτική άδεια, θα αρκεί το θετικό rapid test για όλους τους εργαζομένους.
Όσον αφορά στα σχολεία, η υπουργός Νίκη Κεραμέως είπε ότι η δια ζώσης εκπαίδευση είναι αναντικατάστατη καθώς, πέραν της ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης των παιδιών, βαρύνων παράγοντας για να μην κλείσουν τα σχολεία είναι και το ότι εκεί τα παιδιά ελέγχονται με συστηματικά τεστ και σχηματίζεται καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από εκείνην που θα σχηματιζόταν αν τα παιδιά έμεναν στο σπίτι.
Όπως είπε η κ. Κεραμέως, για να ανοίξουν τα σχολεία επικαιροποιείται το υγειονομικό πρωτόκολλο. Την εβδομάδα αυτή θα διατεθούν δωρεάν τρία self test για κάθε παιδί, ώστε αντί για τα δύο που ίσχυαν έως τώρα, οι μαθητές να κάνουν τρία την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων. Εν συνεχεία θα διανέμονται και πάλι δύο την εβδομάδα, για κάθε παιδί και εμβολιασμένο εκπαιδευτικό. Στο εξής θα κάνουν τεστ όλοι, εμβολιασμένοι και μη.
Σε περίπτωση κρούσματος δεν θα ελέγχονται πλέον μόνον οι μαθητές που κάθονταν κοντά στο κρούσμα, αλλά ολόκληρη η τάξη. Αυξημένοι έλεγχοι θα γίνονται σε όλους τους μαθητές καθημερινά για ένα πενθήμερο και οι μεν ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν δύο rapid και τρία self test, οι δε εμβολιασμένοι θα κάνουν τρία self test.
Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί, σε περίπτωση κρούσματος, θα κάνουν κι εκείνοι πέντε τεστ σε πέντε μέρες, δύο rapid test και ένα self test επιπλέον των δύο rapid που ήδη κάνουν την εβδομάδα. Οι μη εμβολιασμένοι δηλαδή εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν τέσσερα rapid test την εβδομάδα. Ασαφές παραμένει αν οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα τα πληρώνουν όλα αυτά από την τσέπη τους. Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τρία δωρεάν self test την εβδομάδα.
Τώρα και “παραλλαγή του Καμερούν”!
Η αντιπολίτευση ήδη αντέδρασε. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται ακόμα και τη στιγμή που καταγράφονται αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων να ακούσει τη φωνή των ειδικών. Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση αρνείται τη γνώμη των επιστημόνων και αποφασίζει με μοναδικό κριτήριο την αποφυγή μέτρων στήριξης προς την κοινωνία.
Οι αποφάσεις της θα μετατρέψουν τα σχολεία εκ νέου σε χώρους υπερμετάδοσης και θα μεταφέρουν τον ιό μέσα στα σπίτια, σε γονείς και ηλικιωμένους. Ούτε καν το επικίνδυνο πρωτόκολλο του 50+1 δεν αναθεωρούν, ένα πρωτόκολλο που όπως αποκαλύφθηκε δεν ήταν ποτέ εισήγηση της Επιτροπής των Επιστημόνων, αλλά κυβερνητική απόφαση. Η κα Κεραμέως και ο κ. Μητσοτάκης βάζουν την υπογραφή τους και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για ό,τι ακολουθήσει».
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η κυβέρνηση όχι μόνο δεν απαντά στις μεγάλες ανησυχίες γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών, αλλά αντίθετα τις αγνοούν προκλητικά. Είναι δε προκλητικό η υπουργός Παιδείας να μιλα για τις ψυχοκοινωνικές ανάγκες των μαθητών, όταν η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο για να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις συνθήκες της πανδημίας, ενώ συχνά-πυκνά ενοχοποίησε τη νεολαία για τη διασπορά του ιού. Τα σχολεία δεν προστατεύονται με ένα self test παραπάνω και με το απαράδεκτο πρωτόκολλο του 50%+1. Να αραιώσουν τα τμήματα και να προσληφθούν δάσκαλοι και να δίνεται δωρεάν η μάσκα αυξημένης προστασίας».
Εν τω μεταξύ, τα σημερινά κρούσματα έφθασαν τα 50.126 (αποτέλεσμα 550.000 τεστ) και οι θάνατοι που καταγράφηκαν, τους 63. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 619 και το ποσοστό των πλήρως εμβολιασθέντων σε αυτούς είναι 15% (94 ασθενείς). Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία εδώ και μια εβδομάδα αυξάνονται διαρκώς και το τελευταίο 24ωρο εισήχθησαν για νοσηλεία 452 άτομα ή 3,5% περισσότεροι από χθες. Την περασμένη εβδομάδα ο μέσος όρος εισαγωγών ήταν 317 ασθενείς, ενώ το τρέχον επταήμερο ο μέσος όρος φθάνει τους 429.
Όσον αφορά πάντως την κινδυνολογία για μια νέα παραλλαγή που βαφτίστηκε “παραλλαγή του Καμερούν” και εντοπίστηκε στη Γαλλία, αφορά μέχρι στιγμής όλους κι όλους 12 Γάλλους. Πέραν του ότι φέρει κι αυτή 30 μεταλλάξεις (περίπου όσες και η Όμικρον), δεν θεωρείται παραλλαγή υψηλού κινδύνου. Προς το παρόν δηλαδή, είναι στην ουσία στην κατηγορία της “Δελτόμικρον” (του συνδυασμού Δέλτα και Όμικρον που προέβαλαν ινδικά μέσα ενημέρωσης και σκόρπισαν τον πανικό, χωρίς λόγο) αλλά και της “florona”, της πραγματικής, αλλά σπάνιας ταυτόχρονης μόλυνσης από γρίπη και κορονοϊό. Κι αυτή προβλήθηκε πρόσφατα ως μέγας κίνδυνος από αραβόφωνα μέσα, ενώ τέτοια περιστατικά σημειώθηκαν στις ΗΠΑ και πέρσι.