ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα – Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Νύχτα αγωνίας σε Μάνδρα-Λουτράκι – Μάχη και με τις αναζοπυρώσεις

Tα κυριότερα πύρινα μέτωπα που μαίνονται είναι σε Λουτράκι, Δερβενοχώρια και Σαρωνίδα. Τα εναέρια μέσα δεν μπορούν πλέον να επιχειρήσουν, έτσι τη μάχη με τις φλόγες θα συνεχίσουν μόνο οι χερσαίες δυνάμεις. Τα εναέρια μέσα θα ξεκινήσουν ξανά με το πρώτο φως της μέρας.

Μάλιστα η φωτιά που ξεκίνησε από τον Κουβαρά Αττικής έκαψε γη 12 χιλιομέτρων μέσα σε δύο ώρες, προκαλώντας υλικές ζημιές σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Οι Αρχές είχαν προχωρήσει στην προσαγωγή αλλοδαπού, Ρουμάνου συγκεκριμένα, ως ύποπτου για τη φωτιά στον Κουβαρά. Τελικά λίγο πριν τις 20:00 ο εν λόγω άνδρας αφέθηκε ελεύθερος. Τον προσαχθέντα υπέδειξαν ως πιθανό ύποπτο κάτοικοι της περιοχής. Δύο συλλήψεις ημεδαπών ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας, οι οποίες έκαναν θερμές εργασίες και φέρεται να προκάλεσαν ακούσια την πυρκαγιά στο Καπαρέλλι Βοιωτίας.

Για προληπτικούς λόγους εκδόθηκαν πέντε μηνύματα από το 112, προειδοποιώντας τους κατοίκους για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και, κατά περίσταση, για την προληπτική απομάκρυνση τους προς ασφαλή προορισμό.

Τα μέτωπα σε Σαρωνίδα και Λουτράκι

Στη Σαρωνίδα η μάχη από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνεται αυλή-αυλή, σπίτι-σπίτι. Μέχρι τις 21:00 επιχειρούσαν τα εναέρια μέσα (16 επιχειρησιακά και ένα συντονιστικό). Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική σημειώθηκε αναζωπύρωση στις περιοχές Πανόραμα και Ανάβυσσο. Λίγο νωρίτερα, η εικόνα στο μέτωπο της πυρκαγιάς έδειχνε πολύ βελτιωμένη σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής και εκφράζονταν ελπίδες για σύντομη οριοθέτησή της.

Η προσπάθεια θα συνεχιστεί όλο το βράδυ από τις χερσαίες δυνάμεις ενώ τα εναέρια θα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν ξανά τις επιχειρήσεις με το πρώτο φως. Η καταμέτρηση των ζημιών θα ξεκινήσει στις επόμενες ώρες και στη διάρκεια της νύχτας.

Εν τω μεταξύ, μάχη με τις φλόγες έδιναν όλο το απόγευμα της Δευτέρας οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου. Στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι που δυσκολεύουν το έργο των δυνάμεων που επιχίρησαν στο έδαφος και από αέρος. Από τη φωτιά κάηκαν σπίτια στο Άνω Καρβουνάρι. Οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στο να μην περάσει η πυρκαγιά στο Καλαμάκι καθώς η περιοχή βρίσκεται πολύ κοντά στα διυλιστήρια της περιοχής.

Η φωτιά σε Κουβαρά και Δερβενοχώρια

Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, αναφορικά με την πυρκαγιά στην περιοχή του Νέου Κουβαρά η κατάσταση παρουσιάζεται πολύ βελτιωμένη, ενώ ενισχύθηκαν οι δυνάμεις και επιχειρούν συνολικά 210 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 68 οχήματα τα οποία διαχειρίζεται το επιτόπιο κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος. Από αέρος επιχειρούσαν 10 αεροσκάφη, 6 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό.

Από την φωτιά, δυστυχώς, δεν γλύτωσε το καταφύγιο ζώων, Fazoo Farm. Σύμφωνα με πληροφορίες, σώθηκαν μόλις επτά σκυλιά και μία γάτα. Όσοι βρίσκονται κοντά στο σημείο καλούνται να βοηθήσουν στις προσπάθειες διάσωσης και μεταφοράς ζώων. Γίνεται έκκληση σε όσους είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν, να συντονιστούν μεταξύ τους, για να μην δημιουργηθεί περαιτέρω σύγχυση και πανικός.

Στα Δερβενοχώρια η πυρκαγιά ξεκίνησε και συνεχίζει σε δασική έκταση με χερσαίες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί από Μακεδονία, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα. Στην επιχείρηση επίσης συμμετέχουν 9 επιχειρησιακά εναέρια και ένα συντονιστικό. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί όλο το βράδυ με πυροσβεστικά μέσα και χωματουργικά εργαλεία. Το 112 έστειλε μήνυμα προς τους κατοίκους της περιοχής καλώντας να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών, χωρίς εντολή εκκένωσης.

Οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί από την Ήπειρο, τη Στερεά και την Πελοπόννησο ενώ οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα συνεχίζονταν μέχρι τη δύση (9 επιχειρησιακά και ένα συντονιστικό). Για λόγους ασφάλειας διεκόπη νωρίτερα η κυκλοφορία στην εθνική οδό από το ύψος της Κινέτας μέχρι την Κόρινθο και απαγορεύτηκε η διέλευση για όση ώρα διαρκούσε η επιχείρηση. Λίγο μετά τις 20:30 αποκαταστάθηκε πλήρως η κυκλοφορία σε παλαιά και νέα εθνική οδό.

 

Οι καιρικές συνθήκες προβλέπονται ιδιαίτερα δύσκολες τις επόμενες ημέρες, λόγω του καύσωνα που προηγήθηκε και των ανέμων που επικρατούν από σήμερα. Οι περιφέρειες έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής 4ου βαθμού και όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι σε συναγερμό. Είναι ενδεικτικό ότι το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν σύμφωνα με την Πυροσβεστική 46 πυρκαγιές σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Άνοιξε μετά τις 20:00 της Δευτέρας η Εθνική Οδός Αθηνών-Κορίνθου και στα δύο ρεύματα, η οποία είχε κλείσει για ώρες λόγω της φωτιάς στο Λουτράκι. Όμως υπάρχουν δρόμοι που παραμένουν κλειστοί. Συγκεκριμένα, στην περιοχή της Κερατέας στην Αττική έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους εξής δρόμους:

  • Στη λεωφόρο Αναβύσσου από το ύψος της οδού Ολύμπου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Ανάβυσσο.
  • Στη λεωφόρο Καλυβίων από το ύψος της οδού Ολύμπου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ανάβυσσο.
  • Στη λεωφόρο Αναβύσσου από την οδό Αγ. Παντελεήμονος στο ρεύμα προς Λαγονήσι
  • Στην επαρχιακή οδό Κερατέας-Αναβύσσου από Κερατέα προς Ανάβυσσο (Γεφυράκι- θέση Τογάνι).

Παράλληλα έχει διακοπεί και η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους στην περιοχή των Δερβενοχωρίων της Βοιωτίας:

  • Στην οδό Φυλής από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλείστων.
  • Στην επαρχιακή οδό Οινόης-Μαγούλας από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ.

Δήλωση Μητσοτάκη

Σε δήλωση για τις πυρκαγιές προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «Από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκομαι για τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής ενημερώνομαι συνέχεια για την εξέλιξη των μεγάλων πυρκαγιών στην Αττική, τη Βοιωτία και την Κορινθία.

Οι επιστήμονες μας είχαν προειδοποιήσει ότι οι μέρες αυτές θα ήταν εξαιρετικά δύσκολες λόγω του καύσωνα και των ισχυρών ανέμων. Ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο το οποίο μπορεί για να ανταποκριθεί με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και να περιορίσει αυτές τις μεγάλες πυρκαγιές. Θέλω να ζητήσω από τους συμπολίτες μας να υπακούουν στις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Το πρώτο μας μέλημα, πάντα, είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ακολουθεί η προστασία της περιουσίας και του φυσικού μας περιβάλλοντος. Γι’ αυτό και είναι πάρα πολύ σημαντικό οι εκκενώσεις οι οποίες διατάσσονται από την Πολιτική Προστασία να υλοποιούνται με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συμπολίτες μας οι οποίοι έπαθαν ζημιές από τις πυρκαγιές αυτές ότι ο κρατικός μηχανισμός αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών θα βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα να καταγράψει τις ζημιές, ώστε να μπορέσουν οι συμπολίτες μας αυτοί να αποζημιωθούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα.

Σήμερα ήταν η πρώτη ουσιαστικά δύσκολη μέρα του φετινού καλοκαιριού. Είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες. Φωτιές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε, είναι κι αυτό ένα από τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης την οποία βιώνουμε με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση. Το στοίχημά μας είναι πώς θα μπορούμε να τις περιορίσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, έτσι ώστε οι ζημιές που θα υποστούμε να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες».

Πλέον έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο “Δευκαλίων”, που είναι η κωδική ονομασία που έχει δώσει το Γενικό Επιτελείο Στρατού στο Σύστημα Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών. Σύμφωνα με το “Σχέδιο Δευκαλίων” ειδικά τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων συμπράττουν με τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας της χώρας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτων αναγκών και ήδη έχουν σταλεί ομάδες στα μέτωπα των πυρκαγιών.

enaeria_mesa_koybaras_arthro

Όταν η φωτιά έφθασε στα σπίτια στον Κουβαρά και στο Λαγονήσι κάποιοι κάτοικοι αρνούνταν να φύγουν γιατί ήθελαν να προστατεύσουν τις περιουσίες τους. Όμως όταν πλέον η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική, απομακρύνθηκαν. Η φωτιά είχε αρχικά κατεύθυνση προς το Πάνειον Όρος και ο φόβος ήταν να μην επεκταθεί και προς την άλλη πλευρά, προς Λαγονήσι και Ανάβυσσο, κάτι όμως που δεν αποφεύχθηκε. Οιδυνάμεις ενισχύονται συνεχώς, ώστε να περιορίσουν το μέτωπο και να οριοθετήσουν τη φωτιά πριν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

https://youtu.be/KmGmd53rqh0

https://www.youtube.com/watch?v=oqfhLf9E4sg

Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός στην απογευματινή ενημέρωση «αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε 4 μεγάλες δασικές πυρκαγιές εκ των οποίων δύο στην Αττική σε Νέο Κουβαρά, Δερβενοχώρια καθώς και στην Καλλιθέα Λουτρακίου και στο Καπαρέλλι Βοιωτίας. Αναφορικά με την πυρκαγιά στην περιοχή του Νέου Κουβαρά η κατάσταση παρουσιάζεται πολύ βελτιωμένη, ενώ ενισχύθηκαν οι δυνάμεις και επιχειρούν συνολικά 210 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 68 οχήματα τα οποία διαχειρίζεται το επιτόπιο κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος, ενώ από αέρος επιχειρούν 10 αεροσκάφη, 6 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό.

Το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει προσωπικό 20 ατόμων ως πεζοπόρα τμήματα και το Λιμενικό Σώμα 4 φουσκωτά και με τη βοήθεια δύο ακόμη αλιευτικών περιπολούν στην ακτογραμμή της Παλαιάς Φώκαιας για ενδεχόμενη επέμβασή τους. Μεγάλος είναι και ο αριθμός των εθελοντών πυροσβεστών και των εθελοντικών ομάδων που επιχειρούν. Ταυτόχρονα ισχυρές δυνάμεις έχει διαθέσει και η Ελληνική Αστυνομία και το ΕΚΑΒ, ενώ η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων. Η πυρκαγιά από την έναρξή της εξαιτίας των ισχυρών ανέμων κάλυψε 12 χιλιόμετρα σε δύο ώρες έγινε απειλητική προκαλώντας υλικές ζημιές. Γι αυτό για προληπτικούς λόγους εκδόθηκαν πέντε μηνύματα από το 112, προειδοποιώντας τους κατοίκους για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και για την προληπτική απομάκρυνση τους προς ασφαλή προορισμό.

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν κατοίκους και τους μετέφεραν σε ασφαλή σημεία. Έχει πραγματοποιηθεί προσαγωγή ενός αλλοδαπού όπου εξετάζεται γιατί σύμφωνα με υποδείξεις έθεσε την πυρκαγιά στην περιοχή του Νέου Κουβαρά.

Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε δύο ώρες μετά στο Καμάρι Βοιωτίας, επιχειρούν 94 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 30 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Σχεδόν ταυτόχρονα εκδηλώθηκε δασική πυρκαγιά στην περιοχή Καλλιθέα Λουτρακίου. Η πυρκαγιά κατευθυνθεί κατευθύνθηκε απειλητικά προς Άγιο Χαράλαμπο με μεγάλη ταχύτητα, προκαλώντας υλικές ζημιές σε αρκετές πηγές. Εκδόθηκαν εδώ τρία μηνύματα από το 112 για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων των οικισμών Καλή θέα, παιδεία, ειρήνη.

Στη συνέχεια από δω και στο τρίτο μήνυμα από Ιστιαία, Καλαμάκι και Παράδεισο προς ασφαλή σημεία. Και εδώ οι πυροσβέστες σε αρκετές περιπτώσεις απεγκλώβισαν κατοίκους και τους μετέφεραν σε. Κατά ριπάς, όμως αυτή τη στιγμή επιχειρούν στη δασική πυρκαγιά εκατόν τριάντα πέντε πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, πενήντα υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ από αυτές επιχειρούν οκτώ αεροσκάφη, πέντε ελικόπτερα εκ των οποίων δύο ελικόπτερα έχουν διατεθεί από το ΓΕΕΘΑ και ένα ακόμη για τον συντονισμό τους. Επίσης, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει προσωπικό 40 ατόμων ως πεζοπόρα τμήματα καθώς και τέσσερις προωθητές γαιών.

Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε πριν από λίγο στα Δερβενοχώρια επιχειρούν 84 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 20 υδροφόρα οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν επτά αεροσκάφη, τέσσερα ελικόπτερα. Στο πλαίσιο της έκθεσης συγκλήθηκε νωρίτερα σύσκεψη υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων με συμμετοχή των Υπουργών και Υφυπουργών Επικρατείας, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών.

Είναι διαρκής η ενημέρωση από τα επιχειρησιακά στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος αναφορικά με την εξέλιξη των πυρκαγιών. Όλες οι δυνάμεις μας θα παραμείνουν στο πεδίο ισχυρές και θα ενισχυθούν περαιτέρω με στόχο τον περιορισμό των πυρκαγιών, ενώ τα εναέρια μέσα θα επιχειρούν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι