Merci patron, αλλά αγαπάς περισσότερο τη Notre Dame από τους Γάλλους

Merci patron, αλλά αγαπάς περισσότερο τη Notre Dame από τους Γάλλους, Βαγγέλης Γεωργίου

Λίγα χρόνια πριν δούμε όλη η οικουμένη τη Παναγία των Παρισίων να γίνεται αποκαΐδι υπήρξε ένα ζευγάρι Γάλλων, η Jocelyn και ο Serge Klur που κατέληξαν να τη βγάζουν με 3 ευρώ την ημέρα. Πώς τα “έφερε” έτσι όμως η ζωή; Το ζευγάρι δούλευε σε ένα μεγάλο κλωστοϋφαντουργικό εργοστάσιο παραγωγής προϊόντων πολυτελείας της Kenzo. Το εργοστάσιο όμως μεταφέρθηκε ξαφνικά στην Πολωνία για φτηνότερα εργατικά χέρια και χαμηλότερη φορολογία. Η Jocelyn και ο Serge Klur λοιπόν, όντας χρεωμένοι θα έχαναν το σπίτι τους. Ο άνθρωπος που θεώρησε ότι τον απομυζούσε το γαλλικό κράτος και ήθελε να βγάλει περισσότερα λεφτά μεταφέροντας το εργοστάσιό του αλλού, είναι ο ίδιος που συγκινήθηκε για τη Notre Dame δίνοντας δωρεά σε λίγα λεπτά 200 εκ. ευρώ!

Ο μεγιστάνας Bernard Arnault, πρόεδρος της LVMH Moët, Louis Vuitton SE, ακολούθησε το παράδειγμα του άλλου μεγιστάνα François Pinault που έδωσε μόνο 100 εκ. ευρώ για την επισκευή της εκκλησίας. Ο γενναιόδωρος Arnault έδωσε τα διπλά! Πριν χρόνια όμως ο τελευταίος είχε εκνευρίσει πολλούς Γάλλους όταν υπέβαλε αίτηση για να πάρει τη βελγική ιθαγένεια, αφού η κυβέρνηση πρότεινε υψηλότερους φόρους στους πλούσιους! Επί εποχής Μακρόν όμως τα πράγματα είναι εξαιρετικά βολικά για τον ίδιο και τους ομοειδείς του.

Από τότε που κέρδισε τη γαλλική προεδρία ο Μακρόν, προσπαθούσε να πείσει τους Γάλλους πόσο καλό είναι να υπάρξει ειδική μεταχείριση για τους βιομηχάνους και τους πλούσιους της χώρας, όπως οι Bernard Arnault και οι François Pinaul. Ο Μακρόν εγκαινίασε μεγάλες φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους μετατρέποντας τη Γαλλία του 2018 σε ΗΠΑ του ’80 και Αγγλία του ’90, καταργώντας τον προοδευτικό φόρο που επέβαλλε φορολογία αναλόγως πόσο παχιά ήταν η τσέπη του πολίτη. Τσάκισε τον φόρο στον πλούτο (ISF) φέρνοντας τον ISI που προσέφερε φοροαπαλλαγές σε περιουσιακά στοιχεία των πλουσίων.

Τον δε πράσινο φόρο (για την κλιματική αλλαγή) τον κατέστησε ένα μισητό μέτρο με τον τρόπο που το διαχειρίστηκε. Μόνο το 10% των 8 δισ. ευρώ που εισπράττει το γαλλικό κράτος από τον φόρο άνθρακα θα πάνε σε κοινωνικά μέτρα. Ο γνωστός Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί (Thomas Piketty) εξηγεί σε περιεκτικό άρθρο του στη Le Monde αυτά τα κραυγαλέα λάθη που διέπραξε η κυβέρνηση Μακρόν και έβγαλε τα Κίτρινα Γιλέκα στους δρόμους.

Μόνο το 2018, Bernard Arnault και François Pinaul, οι δύο πλουσιότεροι άνθρωποι της Γαλλίας, έβαλαν στη τσέπη τους επιπλέον 22,3 δισ. Ο Arnault είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ευρώπη και ο τέταρτος πλουσιότερος του κόσμου, με εκτιμώμενη περιουσία ύψους 76,4 δισ. δολαρίων! Ο δε Pinault, πιο “φτωχός” μεν, με περιουσία 35,5 δισ. δολ., είναι ο ιδρυτής του πολυτελούς ομίλου Kering, ιδιοκτήτης της Gucci και της Yves Saint Laurent, καθώς και της χρηματοοικονομικής εταιρείας Artemis. Σε τέτοιες εταιρείες δουλεύουν χιλιάδες Γάλλοι, όπως και το ζεύγος Klur κάποτε, την ιστορία του οποίου αποτύπωσε ο δημοσιογράφος François Ruffin στο ντοκιμαντέρ “Merci patron” το 2016. Ο θιγμένος από την ταινία εκείνη Bernard Arnault, τη χαρακτήρισε άλλη μια “επίθεση των ακροαριστερών”.

Αλληλέγγυος πατριώτης με ένα κλικ

Σε αυτό το κλίμα λοιπόν, ήρθε το ατύχημα στις εργασίες συντήρησης του Καθεδρικού της Παναγίας των Παρισίων και κάηκε ο ναός. Οι Arnault και Pinaul όμως, “με ένα κλικ, 200 εκατομμύρια, 100 εκατομμύρια…” σχολίασε ο Philippe Martinez πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών της Γαλλίας “έδειξαν τις ανισότητες στη χώρα αυτή”!

Η Παναγία των Παρισίων χτίστηκε από την ελίτ του γαλλικού μεσαίωνα. Στο πέρασμα των αιώνων το κτήριο συνδέθηκε στη μνήμη των Γάλλων με γεγονότα που έκαναν τον κόσμο να υποφέρει, να θαυμάζει, να ταξιδεύει να προσεύχεται. H ακρότητα και η δυστυχία του χθες έχει γίνει η παράδοση του σήμερα. Αυτό συμβαίνει με πολλά μνημεία κρατών, δεν είναι αρνητικό. Τουναντίον, αυτό είναι πολιτισμός.

Αλλά μήπως μεγαλύτερη σημασία έχουν οι ιδέες και η στάση ζωής από τα θολωτά δοκάρια του 15ου αιώνα; Η προσφορά εκατομμυρίων ευρώ από Γάλλους μεγιστάνες εκ πρώτης όψεως είναι συγκινητική και αξίζει επαίνους. Ωστόσο, με μια καλύτερη ματιά καταλαβαίνει κανείς ότι αποτελεί μια πράξη υποκρισίας καθώς κάποιοι εξ’ αυτών ήταν η αιτία που εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι βρέθηκαν εξαθλιωμένοι και άνεργοι. Κάποιοι δε έπεσαν θύματα από τις δυνάμεις καταστολής της φιλελεύθερης κυβέρνησης Μακρόν.

Τον Μακρόν τον βολεύει το ατύχημα καθώς έτσι αποσπάται η προσοχή των Γάλλων από ένα γεγονός που πλήττει καίρια το λαϊκό αίσθημα. Δημιουργείται λοιπόν ένα κλίμα επίπλαστης πανεθνικής συσπείρωσης που με τα εκατομμύρια ευρώ των πλούσιων Γάλλων για την αποκατάσταση, επιχειρεί να αμβλύνει την ταξικότητα των αντιλαϊκών μέτρων που έχουν αναδειχθεί στη χώρα τους τελευταίους μήνες από τα Κίτρινα Γιλέκα.

Άνθρωποι σαν τον Bernard Arnault και François Pinaul θέλουν να προσφέρουν χρήματα για να χτιστεί ξανά ο ναός, θέλοντας να “δείξουν την αλληλεγγύη τους σε αυτή την ώρα της εθνικής τραγωδίας και να ενωθούν για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση αυτού του εξαιρετικού καθεδρικού ναού, που είναι σύμβολο της Γαλλίας, της κληρονομιάς και της γαλλικής ενότητας” όπως ανακοίνωσε η οικογένεια Bernard Arnault.

Αν με αυτόν τον τρόπο συμβολίζεται η εθνική ενότητα και η αλληλεγγύη, αν εκδηλώνεται μεγαλύτερη αγάπη για τον γαλλικό ναό παρά για τους Γάλλους τότε στη Γαλλία θα πολλαπλασιάζονται τα ζευγάρια με κίτρινα γιλέκα, όπως εκείνο των Klur. Και ο ναός θα είναι ξανά μεγαλοπρεπής…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι