ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μέσα σε 12 ώρες 71 πυρκαγιές – Κατάσταση επιφυλακής για τρεις μέρες

ΕΔΕ για τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο – Κικίλιας: "Από εμπρησμούς οι φωτιές"

Σήμερα μέσα σε μόλις μισή μέρα εκδηλώθηκαν 71 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, με σοβαρότερη εκείνην στο Λασίθι, όπου τραυματίσθηκαν και τέσσερα άτομα, με το ένα να βρίσκεται σε ΜΕΘ διασωληνωμένο. Οι ισχυροί άνεμοι που προβλέπονται για τις επόμενες τρεις μέρες σε πολλές περιφέρειες οδήγησαν στο να κηρυχθούν αυτές σε κατάσταση επιφυλακής.

Νωρίτερα σήμερα, με τη μεγάλη πυρκαγιά στο Λασίθι να βρίσκεται σε εξέλιξη, πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, σύσκεψη με ομάδα μετεωρολόγων και στη συνέχεια συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Αντικείμενο της σύσκεψης οι ισχυροί άνεμοι που θα πνέουν αύριο Κυριακή, τη Δευτέρα και την Τρίτη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και οι οποίοι μπορεί να ενισχύσουν πυρκαγιές που δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν ταυτόχρονα σε πολλά σημεία. Αποφασίστηκε για το λόγο αυτό να τεθούν σε ετοιμότητα επιπέδου κατάστασης 4 (υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς) όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας για περιοχές των περιφερειών Πελοποννήσου, Αττικής, Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας.

Ειδικότερα,  σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων στο Βόρειο Αιγαίο, στην Αττική, στη Βοιωτία και εν γένει στη Στερεά Ελλάδα, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στη νοτιοανατολική Πελοπόννησο θα πνέουν ισχυροί άνεμοι έντασης 7-8 Μποφόρ καθιστώντας την κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη για τον έλεγχο τυχόν πυρκαγιών.

Θα είναι σε επιφυλακή το Πυροσβεστικό Σώμα,  στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα πραγματοποιούν περιπολίες, ενώ σε ετοιμότητα θα είναι και οι ομάδες ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ του στρατού. Η ΕΛΑΣ θα προχωρήσει σε αποκλεισμούς δρόμων που οδηγούν σε δασικές εκτάσεις, στις οποίες θα απαγορεύεται η κυκλοφορία. Οι Περιφερειακές Ενότητες θα έχουν σε ετοιμότητα τις εθελοντικές ομάδες οι οποίες θα πραγματοποιούν περιπολίες, ενώ σε ετοιμότητα θα είναι και οι υδροφόρες και τα μηχανήματα έργου των δήμων προκειμένου να συνδράμουν εφόσον χρειαστεί για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Να κηρύξει εκτάκτως την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου ζητά από την κυβέρνηση η Νέα Αριστερά, με αφορμή την πυρκαγιά που μαίνεται στο Λασίθι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι