ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μετά τον “Κέρβερο” έρχεται ο “Χάρων” δριμύτερος, λέει η ιταλική ΕΜΥ (video)

Ο "Κέρβερος" άναψε φωτιές – Έρχεται δριμύτερος ο "Χάρων" λένε οι Ιταλοί,

Οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να συνεχιστούν στις χώρες της νότιας Ευρώπης και αυτή την εβδομάδα. Το πρώτο κύμα καύσωνα “Cerberus” δίνει τη θέση του σε ένα νέο, το οποίο οι Ιταλοί μετεωρολόγοι ονόμασαν “Charon” – (Χάρων ή Χάρος, ο πορθμέας της ελληνικής μυθολογίας που μεταφέρει ψυχές στον κάτω κόσμο). Τα στοιχεία των μετεωρολογικών ινστιτούτων δείχνουν ότι όλες οι χώρες της Μεσογείου “ψήνονται” λόγω των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στον ευρωπαϊκό Νότο. 

Η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν αδυσώπητη ζέστη εδώ και μέρες, σημειώνει στο πρώτο του θέμα το CNN και επικαλείται τις προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) πως φετινό το κύμα καύσωνα μόλις αρχίζει. Ένας αντικυκλώνας υψηλής πίεσης ανεβαίνει από τη Βόρεια Αφρική και οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη αναμένεται να πλησιάσουν ή ακόμη και να σπάσουν το ρεκόρ της ηπείρου των 118,4 βαθμών Φαρενάιτ (48,8 βαθμών Κελσίου) που σημειώθηκε το 2021, στη Σικελία, σύμφωνα με την ESA.

Στην Ελλάδα, όπου οι θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί πάνω από 104 βαθμούς Φαρενάιτ (40 βαθμούς Κελσίου), οι αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν την Ακρόπολη στην Αθήνα τις πιο θερμές ώρες. Η ΕΜΥ προβλέπει μικρή πτώση της θερμοκρασίας μέχρι την Τετάρτη και από Πέμπτη, ξανά τα κεφάλια μέσα με το νέο κύμα καύσωνα.

 

Στην Ιταλία, η οποία έχει πληγεί ιδιαίτερα, οι θερμοκρασίες σε πολλές πόλεις αναμένεται να ξεπεράσουν τους 104 βαθμούς Φαρενάιτ (40 βαθμούς Κελσίου). Την Κυριακή, οι ιταλικές αρχές εξέδωσαν μια ακραία προειδοποίηση κινδύνου για 17 πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης και της Φλωρεντίας. O αριθμός των πόλεων που απειλούνται αυξήθηκε σήμερα σε 20 και αύριο θα μπουν στη λίστα και άλλες τρεις πόλεις, ενδεχομένως και περισσότερες αναλόγως των προβλέψεων της ιταλικής ΕΜΥ.

Λόγω δασικής φωτιάς έκλεισε χθες το αεροδρόμιο στην Κατάνια της Σικελίας, με τις πτήσεις να αναστέλλονται μέχρι τις 2 μ.μ. την Τετάρτη, σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter από τις αρχές του αεροδρομίου. Οι πυροσβέστες έθεσαν υπό έλεγχο τη φωτιά, αλλά δεν έχει αποσοβηθεί ακόμα ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων. Η Κατάνια ήταν μία από τις πολλές πόλεις που τέθηκαν σε κόκκινο συναγερμό για ζεστό καιρό την Κυριακή, σύμφωνα με το Reuters.

Στην Ισπανία, οι θερμοκρασίες στις πόλεις της Σεβίλλης, της Κόρδοβα και της Γρανάδας έφτασαν τους 104 βαθμούς Φαρενάιτ (40 βαθμούς Κελσίου). Η ζέστη έχει επίσης προετοιμάσει τη γη για πυρκαγιές: Οι πυρκαγιές στο νησί Λα Πάλμα στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας, οι οποίες ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου, έχουν κάψει 4.650 εκτάρια (11.490 στρέμματα), καταστρέφοντας 20 σπίτια και αναγκάζοντας την εκκένωση χιλιάδων ανθρώπων, σύμφωνα με το Reuters.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι