ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μεταβολή οι Τούρκοι: Ήθελαν να έλθει η Γαλατάσαραϊ χωρίς τεστ (upd)

Μεταβολή οι Τούρκοι: Ήθελαν να ΄λθει η Γαλατασαράϊ χωρίς τεστ, slpress

Και σε διπλωματικό εκτός από αθλητικό θρίλερ εξελίχθηκε η κατάσταση στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, καθώς η τουρκική ομάδα Γαλατάσαράϊ που αφήχθη για να αγωνιστεί αύριο σε φιλικό αγώνα με τον Ολυμπιακό, αποφάσισε να γυρίσει άναυλα στην Κωνσταντινούπολη. Mέλη της αποστολής αρνήθηκαν να υποβληθούν σε rapid test και σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurryet η ομάδα αποφάσισε να επιστρέψει στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία δεν της επιτράπηκε τελικά η είσοδος. Στο πρόβλημα αναμίχθηκαν μέχρι και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών. Παράγοντες της τουρκικής ομάδας θεωρούν ότι δεν έχει καμία ισχύ το εθνικό πρωτόκολλο εισόδου στην χώρα μας και αρνήθηκαν να υποβληθούν κάποια μέλη της σε rapid test, υποστηρίζοντας ότι έχουν έρθει με ειδική πτήση τσάρτερ και όχι με κανονική εμπορική πτήση, αλλά κι ότι έχουν κομίσει αρνητικά PCR test.

Το επιχείρημα της ελληνική πλευράς είναι ότι όλοι οι εισερχόμενοι στην Ευρώπη από τρίτες χώρες υποβάλλονται δειγματοληπτικά σε έλεγχο παρά το γεγονός ότι προσκομίζουν αρνητικό τεστ. Οι ελληνικές αρχές δεν θέλουν να περάσουν χωρίς έλεγχο ούτε οι αθλητές ούτε τα μέλη της αποστολής και για τον φόβο της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά κυρίως επειδή είναι φρέσκο το σκάνδαλο με την Φενέρμπαχτσε.

Οι Τούρκοι προσπαθούν να αναδείξουν σε πολιτικό το θέμα που δημιουργήθηκε. Ο υπουργός Αθλητισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Κασάπογλου και η ομοσπονδία ποδοσφαίρου επέκριναν τις ελληνικές αρμόδιες αρχές. Ο Κασάπογλου ανέφερε σε twitter ότι «Σχετικά με τη συμπεριφορά που αντιμετώπισε η Γαλατασαράι, που ταξίδεψε στην Ελλάδα για φιλικό ματς, μίλησα με τους προέδρους Μπουράκ Ελμάς και Φατίχ Χόκα στο τηλέφωνο και τους είπα ότι είμαι μαζί τους. Καταδικάζω απερίφραστα αυτή την ξεπερασμένη συμπεριφορά».

Τον δρόμο της Φενέρ ήθελε και η Γαλατάσαραϊ

Στις 7 Ιουλίου η Εφημερίδα των Συντακτών έφερε στη δημοσιότητα μηνύματα που φέρονται να αντηλλάγησαν μεταξύ αξιωματικών στο αεροδρόμιο, σύμφωνα με τα οποία με εντολή Χαρδαλιά πέρασαν στη χώρα εμπύρετα μέλη της τουρκικής αποστολής. Το θέμα είχε προβληθεί και από τον τουρκικό Τύπο με τίτλους όπως “Η Φενέρμπαχτσε προκαλεί πολιτική κρίση στην Ελλάδα”.

Το περιστατικό εκείνο αφορούσε την είσοδο της τουρκικής ομάδας του μπάσκετ στις 22 Οκτωβρίου του 2020, αλλά ήρθε στην επιφάνεια πριν πέντε ημέρες. Στον αγώνα εκείνον ο Παναθηναϊκός υποδέχτηκε τη Φενέρμπαχτσε στο ΟΑΚΑ και κέρδισε με 82-68, αλλά πέντε μέρες μετά παρουσιάσθηκαν δύο κρούσματα στην ομάδα του ΠΑΟ. Ο Νίκος Χαρδαλιάς διέψευσε ότι είχε δώσει οιαδήποτε εντολή για είσοδο εμπύρετων και την υπόθεση διερευνά εισαγγελέας.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε επίσης, ότι δεν γινόταν έλεγχος με θερμομέτρηση στους παίκτες και ότι η Πολιτική Προστασία είχε παρέμβει απλώς για να δοθεί ειδική άδεια για την πτήση τσάρτερ, καθώς δεν επιτρέπονταν πτήσεις από την Τουρκία. Ο ίδιος επέμεινε ότι είχαν ισχύσει όλα τα πρωτόκολλα για κορονοϊό και ότι κανένα μέλος της αποστολής δεν ήταν φορέας. Τώρα η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται, καθώς οι Τούρκοι παίκτες επέμειναν να αρνούνται τον έλεγχο, αλλά και οι ελληνικές αρχές δεν ήθελαν επουδενί “δεύτερο Fenergate”.

Και ο Τσαβούσογλου τηλεφώνησε

Τελικά μέχρι και διπλωματικό θέμα δημιουργήθηκε, καθώς ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τηλεφώνησε και ζήτησε την παρέμβαση του Νίκου Δένδια. Όμως η ομάδα έκανε ήδη ανάρτηση στο twitter κατηγορώντας τις ελληνικές αρχές για αλαζονική ή ανέντιμη-ανήθικη συμπεριφορά. Αναφέρει ότι στο αεροδρόμιο μετέβη και «ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Burak Özügergin για να παρακολουθήσει τις διαδικασίες», όπως αναφέρει η τουρκική ομάδα.

Στις τουρκικές εφημερίδες μέλη της αποστολής δήλωσαν ότι υπήρχε συμφωνία για αμοιβαία αναγνώριση των PCR τεστ κι όμως οι Έλληνες απαίτησαν να ελέγξουν κάποιους δειγματοληπτικά. Οι αξιωματικοί του αεροδρομίου από πλευράς τους επέμειναν ότι αυτή είναι διεθνής πρακτική (δειγματοληπτικός έλεγχος ανεξαρτήτως PCR) και ότι οι Έλληνες παίκτες επίσης υποβάλλονται σε δειγματοληπτικά τεστ όταν ταξιδεύουν σε άλλες χώρες.

«Έλληνας αξιωματούχος, με πολύ άσχημη και αλαζονική στάση, είπε ότι δεν αποδέχονται τα τεστ PCR και ότι έπρεπε να ξανα υποβληθούν κάποιοι από εμάς σε αυτά. Κατέβασαν από το λεωφορείο του παίκτες που είχαν ήδη περάσει από έλεγχο διαβατηρίων. Παρόλο που υπάρχει πρωτόκολλο μεταξύ των δύο χωρών για αμοιβαία αναγνώριση των PCR τεστ, ζήτησαν τυχαία κάποια άτομα να ξανακάνουν το τεστ. Αφού περιμέναμε στο αεροδρόμιο για περίπου δύο ώρες, η αποστολή αποφάσισε να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη, καθώς το πρόβλημα δεν μπορούσε να επιλυθεί με κανέναν τρόπο», υποστηρίζει η Γαλατάσαραϊ, επιμένοντας ότι έπρεπε να γίνουν δεκτά τα PCR test όλων των μελών της αποστολής.

Ο Χαρδαλιάς είπε το οριστικό “όχι”

Η τουρκική ομάδα κάνει λόγο για “πολιτικό θέμα” και “αυθαίρετη συμπεριφορά” και απαιτεί η ελληνική πλευρά να ζητήσει συγγνώμη. Για αυθαίρετες απαιτήσεις έκανε λόγο σύμφωνα με πληροφορίες και ο Τσαβούσογλου στο τηλεφώνημά του προς τον Έλληνα ομόλογό του. Ο Νίκος Χαρδαλιάς ξεκαθαρίζει ότι η Πολιτική Προστασία δεν μπορούσε να υποχωρήσει στο ζήτημα και σε σχετικά ανακοίνωση αναφέρει ότι έπρεπε να ελεγχθούν με rapid test όλοι οι εισερχόμενοι σύμφωνα με το πρωτόκολλο. «Δεδομένης της άρνησής τους με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα μας», καταλήγει ο κ. Χαρδαλιάς.

Η πλήρης ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής: «Ο αυριανός φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων του Ολυμπιακού και της Galatasaray δεν γίνεται στο πλαίσιο κάποιας διεθνούς διοργάνωσης με εγκεκριμένο πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα μας. Ως εκ του τούτου για την είσοδο της αποστολής της Galatasaray εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ 2978/τ.Β’ 7-7-2021 και σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 3 όπου προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο με την μέθοδο PCR ή έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού covid 19 (rapid test) στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου.

»Στην περίπτωση της Galatasaray το QR code του PLF έδειξε υποχρεωτικό rapid test για όλους τους εισερχόμενους. Η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε τον μηχανισμό της, έτσι ώστε να υπάρχουν πρόσθετα συνεργεία για να μη ταλαιπωρηθεί με αναμονές η τουρκική  αποστολή, η οποία όμως αρνήθηκε να υποβληθεί σε rapid test σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ελληνική νομοθεσία.

»Δεδομένης της άρνησής τους με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα μας. Στην Ελλάδα και δη στις διαδικασίες ελέγχου της Πολιτικής Προστασίας, εκπτώσεις σε θέματα Δημόσιας Υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη. Στην Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά και για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και για τους επισκέπτες της».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι