ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΜΕΘ που κρατούνται για VIP – Αναπάντητα ερωτήματα

ΜΕΘ που κρατούνται για VIP – Αναπάντητα ερωτήματα

Η κυβέρνηση διαψεύδει, αλλά στην πράξη επιβεβαιώνεται η καταγγελία του κ. Μιχάλη Γιαννάκου, προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ (ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία) ότι ενώ υπάρχουν δεκάδες σε λίστα αναμονής για Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, κάποιες ΜΕΘ κρατούνται για να είναι διαθέσιμες για “ειδικούς ασθενείς”, όπως έγινε με τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά.

O διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”, Γιώργος Μπουλμπασάκος είπε ότι ναι μεν στην κλινική του δεν συμβαίνει τίποτα τέτοιο, αλλά ότι «το υπουργείο Υγείας πρέπει να  δώσει απαντήσεις για τον απαράδεκτο χειρισμό της υπόθεσης του μητροπολίτη». Όπως είπε είναι αδιανόητο να παραβιάζεται η σειρά των διασωληνωμένων, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα που ισχύουν για το πώς γίνονται οι εισαγωγές στη ΜΕΘ.

«Δεν μπορώ να ξέρω», είπε, «αν ισχύουν οι καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ για 47 κενές ΜΕΘ πανελλαδικά προοριζόμενες για ειδικούς ασθενείς καθώς δεν μπορείς να μεταφέρεις άτομο σε βαριά κατάσταση π.χ. από την Ορεστιάδα στην Αθήνα επειδή στην πρωτεύουσα υπάρχει ΜΕΘ, αλλά αυτά τα ερωτήματα τίθενται ευλόγως, λόγω του περιστατικού με τον Μητροπολίτη και της απαράδεκτης διαχείρισης που έγινε. Κανονικά ένας αριθμός ΜΕΘ όντως κρατείται, αλλά προορίζεται για άτομα που θα τις χρειασθούν με καθαρά υγειονομικά κριτήρια».

Ο κ. Γιαννάκος ανέφερε πάντως συγκεκριμένο περιστατικό, ότι ενώ υπήρχαν δύο κενές κλίνες στο ΚΑΤ και συνολικά 12 στην Αθήνα, δεν μεταφέρθηκε ένα ανδρόγυνο, 58 και 59 ετών αντίστοιχα, που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στη Νίκαια. «Δεν έχει καμία λογική να έχεις εκτός ΜΕΘ 114 διασωληνωμένα άτομα όταν υπάρχουν διαθέσιμες πάνω από 47 κλίνες στη χώρα. Τελικά το κριτήριο είναι αν ο εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένος είναι επώνυμος ή μητροπολίτης, όμως στις λίστες αναμονής είναι λαός. Και ο υπουργός Υγείας υποστήριξε εξάλλου ότι είμαστε μια υγειονομική επικράτεια και ότι μπορεί να μετακινηθεί ο ασθενής σε πόλη με διαθέσιμη ΜΕΘ», είπε.

Πολιτικές κόντρες για τις ΜΕΘ

Θέση κλήθηκε να πάρει για το ζήτημα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε αδιανόητο το να γίνονται διακρίσεις στην επιλογή των ατόμων που εισάγονται ή μη στις ΜΕΘ. «Αν υπάρχουν στοιχεία, πρέπει να καταγγελθούν και να διερευνηθούν χωρίς καμία αμφιβολία. Είναι αποκλειστικά και μόνο υγειονομικοί οι λόγοι, με τους οποίους οι πολίτες που διασωληνώνονται και χρειάζονται ΜΕΘ να πηγαίνουν σε κρεβάτια ΜΕΘ», δήλωσε. Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε  fake news τα συναφή, όμως δεν αναφέρθηκε στην περίπτωση του μητροπολίτη.

Η τοποθέτηση πάντως του κυβερνητικού εκπροσώπου προκάλεσε την αντίδραση κι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νάσος Ηλιόπουλος ζήτησε απαντήσεις από την κυβέρνηση, λέγοντας ότι ο κ. Οικονόμου «δεν διέψευσε τις καταγγελίες και απάντησε με μισόλογα». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι περισσότεροι από 100 ασθενείς νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, καλώντας την κυβέρνηση να ενημερώνει με σαφή στοιχεία σε καθημερινή βάση για τη διαθεσιμότητα των ΜΕΘ και τους διασωληνωμένους εκτός αυτών.

«Όταν ακόμα και η πρόσβαση σε μία κλίνη ΜΕΘ μετατρέπεται σε προνόμιο των φίλων της πολιτικής εξουσίας είναι φανερό ότι μιλάμε για καθεστώς. Για κάθε πολίτη που χρειάζεται πρόσβαση σε ΜΕΘ και αυτή δεν υπάρχει η ευθύνη έχει όνομα: Κυριάκος Μητσοτάκης», τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι