Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με λεφτά κυβερνήσεων!

Κλείνουν τα σχολεία σε Μόρια και Παναγιούδα

Η υπόθεση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), σε όλο τον κόσμο, είναι περίεργη, απ’ όποια οπτική και αν τη δει ή την μελετήσει κανείς. Είναι μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες όμως -στη συντριπτική πλειοψηφία τους- υποστηρίζονται οικονομικά από κυβερνήσεις ή από δισεκατομμυριούχους, που έχουν τη δική τους ατζέντα.

Και είναι εκεί που τα μέλη αυτών των οργανώσεων χάνουν τα όποια δίκια τους. Διότι αν μία κυβέρνηση ή ένας επιχειρηματίας σε πληρώνουν, περιμένουν ότι και εσύ με τη σειρά σου θα εξυπηρετήσεις τα όποια σχέδια τους. Ή κάνω λάθος; Αν υπάρχει άλλη εξήγηση, θα ήθελα να την ακούσω. Είναι όπως η σχέση αφεντικού με υπάλληλο. Μπορεί ο υπάλληλος να εναντιωθεί στα όποια θέλω του αφεντικού; Έτσι και με τις ΜΚΟ. Ένα κράτος ή ένας επιχειρηματίας που πληρώνει τα έξοδα τους, περιμένω και το αντάλλαγμα: αν πρόκειται για κυβέρνηση αναμένει προώθηση των θέσεων της. Αν πρόκειται για επιχειρηματία αναμένει εξυπηρέτηση των συμφερόντων του.

Να θυμίσω ότι με αφορμή το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν, το οποίο οι ξένες δυνάμεις προσπάθησαν να το επιβάλουν με όλα τα μέσα που είχαν στη διάθεσή τους, ήρθε στο φως ο ρόλος των ΜΚΟ στην «ελληνική γειτονιά».

Στην Ελλάδα, οι ΜΚΟ ενδυναμώθηκαν τις περιόδους που ο εξοχότατος κ. Γεώργιος Παπανδρέου ήταν υπουργός Εξωτερικών και στη συνέχεια πρωθυπουργός. Έγιναν φρικτές καταγγελίες, οι οποίες δεν ερευνήθηκαν επαρκώς ποτέ. Έχει ενδιαφέρον, όμως, πως δημιουργήθηκαν οι ΜΚΟ και ποιους σκοπούς θα εξυπηρετούσαν.

Την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, η τότε Σοβιετική Ένωση είχε σαρώσει τη Δύση στο επίπεδο της προπαγάνδας. Είχε επιτύχει να επιβάλει τα λεγόμενα κινήματα ειρήνης, καθώς τότε ήταν δημοφιλές το θέμα των πυρηνικών. Θυμάμαι ότι χιλιάδες άνθρωποι στη Νέα Υόρκη -μέσα στην καρδιά της καπιταλιστικής Αμερικής- είχαν διαδηλώσει εναντίον των πυρηνικών των ΗΠΑ, ανταποκρινόμενοι σε έκκληση μίας οργάνωσης για την ειρήνη. Περιέργως τα σοβιετικά πυρηνικά τα είχαν …ξεχάσει. Διαμαρτύρονταν μόνο για τα αμερικανικά.

Για να αντιμετωπίσει η Αμερική αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση δημιούργησε τότε τις ΜΚΟ (NGO- Non Governmental Organizations). Αυτά συνέβαιναν τότε.

Η ΕΣΣΔ κατέρρευσε και μαζί της τα κινήματα ειρήνης, που χρηματοδοτούσε σε πάρα πολλές χώρες. Οι ΜΚΟ, που υποστηρίζονται από την Αμερική, παρέμειναν και σε άλλους ρόλους, αλλά πάντα εξυπηρετούσαν και συνεχίζουν να εξυπηρετούν τα αμερικανικά συμφέροντα. Είναι τα οχήματα για την προώθηση της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της Αμερικής.

Υπάρχουν και άλλων ειδών ΜΚΟ. Όπως αυτές που υποτίθεται υποστηρίζουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Υπάρχουν και οι πραγματικά αθώες ΜΚΟ, που ασχολούνται με ιατρικά και φιλανθρωπικά θέματα. Και όταν αναφέρομαι σε αθώες, εννοώ ότι δεν έχουν πολιτική ατζέντα, δεν ασχολούνται με την πολιτική και δεν λαμβάνουν χρήματα από κυβερνήσεις.

Όσων ΜΚΟ η ατζέντα είναι πολιτική, πρέπει να ερευνώνται και ανάλογα να γίνονται πιστευτές ή όχι. Οι αυταρχικές χώρες, όπως η Ρωσία και η Τουρκία, έχουν θέσει εμπόδια στις ΜΚΟ αντιδρώντας πολιτικά. Οι Ρώσοι μάλιστα προχώρησαν και σε καταγγελία προσπαθώντας να συνδέσουν τις οργανώσεις με τη CIA!

Διαβάστε τη συνέχεια στο hellasjournal

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι