ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μια διαφορετική Ανάσταση – Τι λένε οι θεολόγοι

Μια διαφορετική Ανάσταση – Τι λένε οι θεολόγοι

Μια διαφορετική Ανάσταση, όπως όλα γίνονται διαφορετικά εδώ και ένα χρόνο. Τα μέτρα μετέφεραν την ώρα της Ανάστασης στις 21:00 αντί για τα μεσάνυχτα, με τους θεολόγους να εκφράζουν την πικρία ότι αφού άνοιξε το εμπόριο, τα σχολεία, και ανοίγουν σε δυο μέρες εστίαση και μπαράκια, κακώς η πολιτεία “τσιγκουνεύτηκε” τρεις ώρες και αντί να τηρηθεί το έθιμο της Ανάστασης την Κυριακή του Πάσχα, αυτή γίνεται Σάββατο βραδάκι.

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων έχει ενστάσεις γιατί η ρύθμιση και διατήρηση της εορτής κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής και όχι το Σάββατο, «δεν καθορίστηκε τυχαία από τους Αγίους Πατέρες». Όπως αναφέρουν, «η Αγία Ανάσταση του Χριστού, αναγγέλθηκε από τις Μυροφόρες στους Αποστόλους, κατά παραγγελία του Αγγέλου, τα χαράματα της Κυριακής:

«Λίαν πρωῒ τῆς μιᾶς σαββάτων» (Μάρκ. 16, 1-8) – (Ματθ. 28, 1-8), «τῇ δὲ μιᾷ τῶν σαββάτων ὄρθρου βαθέος» (Λουκ. 24, 1-8) – (Ιω. 20, 1-2). Η παραμονή του Χριστού στον τάφο και στον Άδη διήρκεσε τρεις ημέρες: Την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή, την ημέρα, κατά την οποία και αναστήθηκε ο Κύριος και γι’ αυτό η Έγερσή του ονομάζεται “Τριήμερος Έγερσις” ή “Τριήμερος Ανάστασις” σε όλα τα λατρευτικά μας κείμενα», καταγγέλλουν δε την πολιτεία για μεροληψία κατά της εκκλησίας.

«Άλλωστε, όταν όλοι γνωρίζουμε πως η πολιτεία έχει κάνει μέχρι σήμερα, τόσες και τόσες φορές υποχωρήσεις και στραβά μάτια, έναντι άλλων φορέων, ή στο συνωστισμό στα μέσα μεταφοράς και στις διαδηλώσεις, θεωρούμε πως η αναστολή και η παράταση των διατάξεων κυκλοφορίας, κατά ελάχιστες ώρες, έως και τις 02.00, το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, δεν επρόκειτο να δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα. Όμως, πρόβλημα συνειδήσεως και οντολογική απογοήτευση δημιουργεί η επιβολή της αλλαγής και η μη εύκαμπτη στάση της Πολιτείας, απέναντι στα θεσπέσια της Εκκλησίας, καθότι η Ανάσταση αποτελεί την κορυφαία στιγμή της Θείας Αποκαλύψεως, που είναι εκείνη που, κατ’ ουσία, διαφοροποιεί τον Χριστιανισμό από όλες τις θρησκείες», καταλήγουν οι θεολόγοι.

Μάσκες και μέτρα

Η Ανάσταση θα γίνει στις 21:00 και στις εκκλησίες θα πρέπει να τηρηθούν τα εξής μέτρα: διπλή μάσκα από πιστούς, υποχρεωτικά self test για ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και λοιπό προσωπικό που θα βρίσκεται εντός του ναού, ένα πιστός ανά 25 τ.μ. εντός του ναού με ανώτατο όριο τα 100 άτομα ακόμα και σε τεράστιους ναούς. Στους εξωτερικούς χώρους απαιτείται να είναι ένα άτομο ανά 10 τ.μ. (κάτι που στην πράξη δεν ήταν δυνατόν να τηρηθεί και οι αποστάσεις στον χθεσινό ΄Επιτάφιο ήταν σχετικά μικρές, με περίπου μια συντροφιά ανά 4 τ.μ.)

Η Θεία Λειτουργία θα ξεκινήσει στις 20:30, ενώ στις 18:30 φθάνει και το Άγιο Φως στην Ελλάδα και θα αρχίσει η μεταλαμπάδευσή του στους ναούς της χώρας. Η Ακολουθία της Αναστάσεως θα γίνει στο προαύλιο των Ιερών Ναών. Αναφορικά με την Κυριακή του Πάσχα επιτρέπεται η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 ατόμων σε εσωτερικό χώρο και έως 12 ατόμων σε υπαίθριο χώρο. Η μετακίνηση θα γίνεται μέσω SMS με τον κωδικό 6 στο 13033.

Το Μεγάλο Σάββατο αλλά και την Κυριακή του Πάσχα η κυκλοφορία θα επιτρέπεται από τις 5:00 το πρωί μέχρι τις 22:00, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, το ωράριο διαμορφώνεται από τις 5:00 μέχρι και τις 23:00. Εν τω μεταξύ πάντως στην Κέρκυρα όπου έγινε η μικρή Ανάσταση και τηρήθηκε το έθιμο των “μπότηδων” (μικρά κόκκινα κεραμικά δοχεία που τα πετούν από τα μπαλκόνια) ο συνωστισμός ήταν μεγάλος.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι