Μια Ελληνίδα στο εμβόλιο της Οξφόρδης – Τι λέει για το ρωσικό
19/08/2020Συγκρατημένα αισιόδοξη και ενημερωτική υπήρξε σε συνέντευξή της προς το πρώτο πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας, η κα Ελένη Ναστούλη, ιολόγος και επιδημιολόγος στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου, ενός από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα που μελετούν το εμβόλιο της Οξφόρδης.
Όπως είπε είναι λίγο απίθανο να εμβολιασθούν άνθρωποι πριν από τις αρχές του 2021, καθώς μια σωστή έρευνα προϋποθέτει το εμβόλιο όχι μόνον να γίνει πλήρως (σε δύο δόσεις) σε 10.000-12.000 άτομα, αλλά και τα άτομα αυτά να εκτεθούν εν συνεχεία στον ιό, κάτι που προϋποθέτει χρόνο.
«Μέχρι στιγμής τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, αλλά το κυριότερο πέραν της ασφάλειας είναι πόση προστασία παρέχει. Ως προς την ασφάλεια, δεν μπορούμε να εξάγουμε οριστικά συμπεράσματα αν δεν δούμε ότι είναι ασφαλές σε μεγάλο αριθμό, δηλαδή στους χιλιάδες συμμετέχοντες στην τρίτη φάση δοκιμών, όπου οι μισοί θα πάρουν το εμβόλιο και οι άλλοι μισοί εικονικό εμβόλιο/ πλασίμπο», είπε. «Επίσης πρέπει να διαπιστώσουμε στην πράξη πόση διάρκεια και ισχύ έχουν τα αντισώματα που προσφέρει στους εμβολιασθέντες, κάτι που θα γίνει μόνον αν εν συνεχεία εκτεθούν στην κοινότητα και στον ιό», εξήγησε.
Όμως μπορεί και Δεκέμβρη αν…
Προσέθεσε όμως ότι τα δεδομένα είναι δυνατόν να αλλάξουν στην πορεία: «Μπορεί κανονικά να χρειάζονται άλλοι 4-5 μήνες για να ολοκληρωθεί η μελέτη, αλλά αν επιδεινωθεί η κατάσταση, τότε θα συνεκτιμηθεί το ρίσκο από τη χορήγηση με το ρίσκο από την μη χορήγηση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε έκτακτη προέγκριση».
Έτσι παρότι τον Οκτώβριο δεν θα ξέρουμε 100% την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, όπως είπε, εντούτοις μπορεί να πιεσθεί η επιστημονική κοινότητα από τις εξελίξεις για να πάρει επείγουσες αποφάσεις, ουσιαστικά με το σκεφτικό ότι “μπρος στο ολότελα” καλύτερα αυτό που είναι πιθανόν μέτριο.
Όσον αφορά το πρώτο και δεύτερο κύμα, απάντησε ότι δεν είναι υπέρ της χρήσης αυτού του όρου, δεδομένου ότι ναι μεν παρατηρείται κάποια κορύφωση λόγω της διεθνούς χαλάρωσης, μια που η ζωή πρέπει να συνεχιστεί, όμως το peak ή η κορύφωση δεν σημαίνει ότι έχουμε δεύτερο κύμα.
Το δεύτερο κύμα -όπως εξήγησε- προϋποθέτει την εξαφάνιση του ιού για ένα διάστημα και την επανεμφάνισή του. Αυτή τη στιγμή όμως ο ιός δεν επανεμφανίσθηκε μετά από εξαφάνιση, απλά μειώθηκε για ένα διάστημα η έντασή του με τα τοπικά lockdown σε πολλές χώρες και εν συνεχεία αυξήθηκε η ένταση επειδή τα μέτρα χαλάρωσαν.
Το ρωσικό εμβόλιο
«Θεωρητικά το εμβόλιο μοιάζει πάρα πολύ με της Οξφόρδης και τα στοιχεία και η δομή του και αυτό είναι λογικό», είπε η κα Ναστούλη. «Οι Ρώσοι συνάδελφοι έχουν την ίδια πίεση χρόνου που έχουμε κι εμείς, για να παραχθεί το εμβόλιο και να δοθεί εγκαίρως, και να τηρηθούν οι τρεις φάσεις, αυτά παίρνουν χρόνο, και οι Ρώσοι διανύουν λίγο πιο βιαστικά τη φάση τρία και αντί να την κάνουν με πλασίμπο και ομάδα ελέγχου, την κάνουν ουσιαστικά χορηγώντας την σε μεγάλο μέρος πληθυσμού», είπε.
«Αυτό στην ουσία θα βοηθήσει και εμάς και όλους, με την έννοια ότι θα διαπιστωθούν παρενέργειες και ασφάλεια, όμως δεν θα βοηθήσει κανέναν ως προς την αποτελεσματικότητα», είπε. Και εξήγησε:«Αν δεν δώσεις το πλασίμπο σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων με παρόμοια χαρακτηριστικά με εκείνους στους οποίους έδωσε το κανονικό εμβόλιο, δεν θα μπορείς να ξέρεις μετά στην πράξη αν ήταν τυχαίο το αποτέλεσμα, αν κάποιοι δηλαδή δεν νόσησαν επειδή εμβολιάστηκαν ή αν ήταν τυχαίο το ότι δεν κόλλησαν. Για να το ξέρεις αυτό με σιγουριά πρέπει να συγκρίνεις την πορεία της υγείας όσων πήραν το εμβόλιο με εκείνους που πήραν το πλασίμπο»
Συνωμοσιολογικά
«Αυτές τις ημέρες βρίσκομαι στην Ελλάδα», είπε, «και παρατηρώ ότι και εδώ και σε άλλες χώρες με ρωτούν αν υπάρχει ο ιός, δηλαδή αμφισβητούν την ύπαρξή του. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει. Είναι άλλη συζήτηση για το πώς προέκυψε η πανδημία, αν προέκυψε από νυχτερίδες, μέσα από το φυσικό κύκλο ή από ένα εργαστήρια, που μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ, και άλλη συζήτηση το αν υπάρχει ή όχι. Τον ιό τον ανιχνεύουμε στα εργαστήρια, τον απομονώνουμε τον μελετούμε, χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν από αυτόν ή με αυτόν, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει», τόνισε.
«Όμως μπερδεύουμε την ύπαρξή του με συζητήσεις για οπορτουνισμούς και άλλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα εν δράσει, τα οποία μπορεί βεβαίως να υπάρχουν, όμως έτερον εκάτερον, το ότι υπάρχουν και λειτουργούν συμφέροντα δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ο ιός. Αναγνωρίζοντάς το αυτό θα βοηθηθούμε και στην αντιμετώπισή του», είπε.
Μεταλλάξεις που ίσως τον κάνουν να αυτοκτονήσει
Στο ερώτημα αν ο ιός έχει μεταλλαχθεί σε σύγκριση με την αρχική, περσινή πρώτη του παρουσία στην Κίνα, απάντησε ότι δεν έχει παρατηρηθεί καμία μετάλλαξη ουσίας:
«Τον παρατηρούμε με μεγάλη προσοχή για μεταλλάξεις που να τον διευκολύνουν, αλλά πόσο πιο μεταδοτικός να γίνει;», αναρωτήθηκε. «Δηλαδή αυτές οι μεταλλάξεις δεν έχουν κάτι να του προσφέρουν για να τις κάνει. Οπότε παρακολουθούμε με μεγαλύτερο ενδιαφέρον τις τυχόν μεταλλάξεις που μπορεί να είναι δηλητηριώδεις για τον ίδιο, ώστε να πάθει αυτό που έπαθε και ο πρώτος SARS το 2003 και εξαφανίστηκε, μεταλλάξεις που θα σταματούσαν την μετάδοση. Αυτό δυστυχώς δεν έχει συμβεί. Υπάρχουν κάποιες μεταλλάξεις που έχουμε προσέξει, αλλά όχι τέτοιου τύπου υπερβολικής μεταδοτικότητας ή το αντίθετο, της εξαφάνισής του».
Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη εδώ