ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μία και σήμερα για τα SMS – Πως θα γίνεται η μετάβαση σε νησιά

Μία και σήμερα για τα SMS – Πως θα γίνεται η μετάβαση σε νησιά , slpress

Επίσημα τέλος στην υποχρεωτική αποστολή SMS βάζει η κυβέρνηση από την Παρασκευή 14 Μαΐου, παράλληλα με το άνοιγμα του Τουρισμού. Αλλαγές έρχονται όμως και στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, όπως και στην απαγόρευση της κυκλοφορίας. Πρόκειται για τα αμέσως επόμενα βήματα προς την άρση των περιοριστικών μέτρων που ουσιαστικά σηματοδοτούν και το τέλος του lockdown.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, από την Παρασκευή τελειώνουν τα SMS στο 13033. Ένα μέτρο που τέθηκε σε ισχύ τον Νοέμβριο του 2020 και αποτελούσε από τότε μέρος της καθημερινότητας μας.

Ο κ. Σκέρτσος ανακοίνωσε επίσης, ότι από την Παρασκευή ανοίγουν και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, ενώ από την ίδια ημέρα η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα αρχίζει στις 00:30 αντί για τις 23:00 που ήταν μέχρι σήμερα. Η απαγόρευση θα εξακολουθήσει ωστόσο να ισχύει έως τις πέντε το πρωί. Την Παρασκευή είναι γνωστό ότι ανοίγει και η τουριστική δραστηριότητα και μαζί με αυτήν και ο πολιτιστικός τομέας, αρχής γενομένης από τα Μουσεία. Σημειώνεται ότι στις 21 Μαΐου είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν οι θερινοί κινηματογράφοι και μία εβδομάδα αργότερα οι ανοιχτοί συναυλιακοί χώροι.

Χωρίς SMS, αλλά με Green Pass

Το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων δεν σημαίνει ωστόσο την πλήρη άρση όλων των περιορισμών σε όλη την  επικράτεια, καθώς η μετακίνηση προς τα νησιά θα εξακολουθήσει να υπόκειται σε ελέγχους. Έτσι, με εξαίρεση την Εύβοια, τη Σαλαμίνα και την Λευκάδα που είναι άμεσα συνδεδεμένες με την ηπειρωτική χώρα, οι μετακινήσεις προς τα νησιά θα γίνονται αποκλειστικά με τη χρήση του Green Pass.

Και για όσους αναρωτιούνται τι είναι αυτό, πρόκειται ουσιαστικά για ένα “διαβατήριο”, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει το πιστοποιητικό εμβολιασμού,  PCR test 72 ωρών, rapid test 24 ωρών, self test 24 ωρών ή ακόμη και βεβαίωση νόσησης.  Όπως μάλιστα ανακοινώθηκε ο έλεγχος για Green Pass μετάβασης σε κάποιο νησί θα γίνεται από αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ταξιδιώτες από πέντε ετών και άνω.

Σε ό,τι αφορά τα self test η δήλωσή τους θα γίνεται στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr, ενώ το PLF θα εξακολουθήσει να ισχύει για εισερχόμενους τουρίστες. Η κυβέρνηση δεν πήρε πάντως πίσω  την απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση, την οποία διατηρεί για όλον τον Μάιο, παρά τις αντιδράσεις ακόμη και βουλευτών της ΝΔ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι