Μία “Μαρία Αντουανέτα” στην Αμερική

Μία “Μαρία Αντουανέτα” στην Αμερική

της Νεφέλης Λυγερού  – 

«Γιατί φωνάζει ο λαός;», ρώτησε η Μαρία Αντουανέτα Κάποιος της απάντησε: «Επειδή πεινάει. Δεν έχει ψωμί, να φάει». Και η Μαρία Αντουανέτα απόρησε: «Γιατί δεν τρώει παντεσπάνι;»

Η φράση αυτή, που έχει αδίκως αποδοθεί στη βασίλισσα της Γαλλίας, είναι η μεγαλύτερη παραπληροφόρηση γύρω από το πρόσωπό της. Ειπώθηκε όταν ήταν μόλις εννέα ετών και δεν είχε καν επισκεφτεί τη Γαλλία. Παρ’ όλα αυτά, η σπατάλη, ο προκλητικός βίος και η αδιαφορία της για τον λαό πυροδότησαν τη Γαλλική επανάσταση, ή τουλάχιστον δεν την απέτρεψαν.

Εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα, η νέα σύζυγος του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, έχει επάξια κερδίσει το προσωνύμιο “Μαρία Αντουανέτα” και όχι μόνο επειδή επέλεξε να φορέσει στον πρόσφατο γάμο της μία διαμαντένια βασιλική τιάρα, αξίας ενός εκατομμυρίου.

Αρχικά, κανείς δεν είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με την Λουίζ Λίντον, τρίτη σύζυγο του πολυεκατομμυριούχου επιχειρηματία και υπουργού Οικονομικών. Ο Μνούτσιν, άλλωστε, δεν έχει μόνο μεγάλη πείρα σε οικονομικά ζητήματα, καθώς υπήρξε κορυφαίο στέλεχος της Goldman Sachs. Έχει και αδυναμία στις εντυπωσιακές γυναίκες.

Η μετάλλαξη χάριν πολιτικής

Η  προσωπική του περιουσία υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια δολάρια, γεγονός που τον βοηθούσε πάντα να αποκτήσει αυτό που θέλει, αλλά και να λύνει με ευκολία τον γάμο του, έτσι ώστε να περάσει στον επόμενο. Το ζευγάρι γνωρίστηκε σ’ έναν κοσμικό γάμο το 2013 και από τότε παρέμεινε αχώριστο. Εξάλλου, είχαν πολλά κοινά.

Η νεαρή Λίντον ήταν δευτεροκλασάτη ηθοποιός, χωρίς ιδιαίτερους ρόλους στο βιογραφικό της. Ο δε Μνούτσιν είχε δραστηριοποιηθεί στην παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, όπως το X-Men και το Avatar. Μετά τον γάμο τους μετακόμισαν στη νέα τους έπαυλη που αγοράστηκε έναντι 12 εκατομμυρίων δολαρίων.

Όλα κυλούσαν ήρεμα, καθώς και οι δύο φάνηκαν να προσαρμόζονται εύκολα στον πολιτικό στίβο, με την Λίντον να αλλάζει το στυλ της, υιοθετώντας ένα πιο συντηρητικό προφίλ. Οι προκλητικές φωτογραφίες με εσώρουχα και οι γυμνές σκηνές στην μπανιέρα αποτελούσαν παρελθόν.

Προκλητική και αυθάδης

Η νεοαφιχθείσα στην Ουάσιγκτον, όμως, βρέθηκε στο κέντρο μιας πολιτικής διαμάχης, όταν –κατά γενική ομολογία– έκανε επίδειξη χλιδής. Όλα ξεκίνησαν όταν ανάρτησε μια φωτογραφία στον λογαριασμό της στο Instagram. Σε αυτή η ξανθιά Σκωτσέζα ηθοποιός αποβιβάζεται από ένα κυβερνητικό αεροσκάφος που έχει προσγειωθεί στο Κεντάκι, μια πολιτεία που μαστίζεται από την ανεργία.

Η φωτογραφία συνοδευόταν από το σχόλιο: «φανταστική #διαμονή στο #Κεντάκι» και μια σειρά από πανάκριβες μάρκες ρούχων και αξεσουάρ που φορούσε και αντιστοιχούσαν σε δεκάδες χιλιάδες δολάρια. Μια μητέρα τριών παιδιών, η Τζένι Μίλερ, ηλικίας 45 ετών, αντέδρασε. Ανάρτησε το μήνυμα: «είμαι πανευτυχής που μπορέσαμε να χρηματοδοτήσουμε τη μικρή σας απόδραση. #αξιοθρήνητο».

Η Λίντον σήκωσε το γάντι και ανταπάντησε: «Αχ! Πιστεύατε ότι ήταν ένα ιδιωτικό ταξίδι;! Υπέροχο! Πιστεύετε ότι η αμερικανική κυβέρνηση πλήρωσε το μήνα του μέλιτος μας, ή κάποιο προσωπικό ταξίδι;! Lololol (γελάω δυνατά). Συμβάλατε περισσότερο στην ανάπτυξη της οικονομίας σε σύγκριση με εμένα και τον σύζυγό μου; Είτε επειδή είστε μισθωτή που καταβάλλει τους φόρους της ή με το να θυσιάζεστε για την πατρίδα σας; Είμαι σχεδόν βέβαιη ότι εμείς πληρώνουμε περισσότερους φόρους σε ένα μόνο μονοήμερο ταξίδι μας απ’ όσους έχετε πληρώσει εσείς ποτέ. Είστε εξαιρετικά ξεπερασμένη. Πηγαίνετε λοιπόν να χαλαρώσετε λίγο και δείτε το νέο Game of Thrones. Είναι φοβερό!»

Η απάντηση της δεν άργησε να διαδοθεί και να προκαλέσει σάλο. Η εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε αφενός ότι το ζεύγος Μνούτσιν κατέβαλε στην κυβέρνηση τα έξοδα για τα ταξίδια της Λουίζ Λίντον, αφετέρου ότι αυτή δεν πληρώνεται από τις εταιρείες που διαφήμισε εμμέσως.

Η δήλωσή της, ωστόσο, δεν καταλάγιασε την οργή του κόσμου. Η τηλεοπτική εμφάνιση του «θύματός της» δεν βοήθησε. Στη μεγάλη τους πλειονότητα, οι Αμερικανοί φάνηκε να συμφωνούν με τη μητέρα τριών παιδιών που κατηγόρησε την Λίντον για μία αίσθηση υπεροχής, λόγω του πλούτου του συζύγου της.

Επιπλέον, καυτηρίασε ότι η σύζυγος του υπουργού Οικονομικών μοιάζει να διαφημίζει οίκους μόδας, απλησίαστους για τους πολίτες. Πολλοί επισήμαναν πως δεν υπήρχε κανείς εμφανής λόγος να συνοδεύει τον σύζυγό της σε κρατικό αεροπλάνο, αλλά και να ονομάζει θυσία την εξάμηνη παραμονή της στην Ουάσιγκτον.

Από το κάστρο στα ρολάκια ταινιών

Η Λίντον γεννήθηκε στο Εδιμβούργο. Η μητέρα της πέθανε όταν εκείνη ήταν μόλις 14 ετών. Σε παλαιότερη συνέντευξή της είχε περιγράψει την παιδική της ηλικία ως ιδανική, λέγοντας ότι περνούσε τα σαββατοκύριακα της στο κάστρο που διέθετε η οικογένειά της με το προσωπικό που ικανοποιούσε κάθε της επιθυμία. «Ήταν υπέροχη παιδική ηλικία, την οποία πέρασα έξω στη φύση συντροφιά με τα ζώα. Τα αδέλφια μου τριγύριζαν με τις μικρές τους μηχανές, κανό, καγιάκ στο δάσος. Ήταν μία συνηθισμένη ζωή. Το κάστρο ήταν μαγικό, γεμάτο με τόση ιστορία».

Από μικρή ετοιμαζόταν για την καριέρα που ονειρευόταν στην Αμερική, στην οποία τελικά μετακόμισε αμέσως μετά την ενηλικίωσή της. Σπούδασε θέατρο και άρχισε να πηγαίνει μανιωδώς σε κάστινγκ. Την περίοδο εκείνη αποφάσισε να αλλάξει και το επίθετό της σε Λίντον για να προστατέψει την προσωπική της ζωή και τη ζωή της οικογένειάς της, όπως δήλωσε αργότερα.

Ο πρώτος της ρόλος ήταν στην σειρά μυστηρίου και εγκλήματος CSI, αλλά ο χαρακτήρας της σκοτώθηκε τρία λεπτά μετά την έναρξη του επεισοδίου. Κατάφερε να συμμετάσχει και σε μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές με κορυφαία ονόματα, αλλά πάντα περιορισμένη σε πολύ μικρούς ρόλους που δεν έκαναν και πολλά για εδραιώσουν την φήμη της. Τελικά ίδρυσε τη δική της εταιρεία παραγωγής, με την οποία κατάφερε να εξασφαλίσει τον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ ένα θρίλερ. Η ταινία, όμως, δεν πήγε καλά εισπρακτικά.

Και “συγγραφέας”

Η Λίντον κατάφερε να κερδίσει κάποια αναγνωρισιμότητα, αλλά όχι μέσω της υποκριτικής. Πέρυσι, εξέδωσε η ίδια την αυτοβιογραφία της με τίτλο «Στη σκιά του Κονγκό: το ταξίδι ενός κοριτσιού στην καρδιά της Αφρικής». Εκεί εξιστορούσε την εμπειρία που είχε όταν πέρασε λίγους μήνες σ’ ένα φιλανθρωπικό ταξίδι στην Αφρική.

Εκτός από την παταγώδη εμπορική αποτυχία του βιβλίου, από το Ίντερνετ δέχθηκε δριμεία επίθεση. Την κατηγόρησαν για παραπληροφόρηση σχετικά με την χώρα, τα έθιμά της και την θρησκεία της. Δεν ήταν λίγοι, όσοι έκαναν λόγο για άκρατο ρατσισμό και άγνοια. Κατά πολλούς η Λίντον εξιστορούσε πως η παραμονή της εκεί ήταν τρομαχτική, καθώς αυτή ήταν νέα, αγγελικά πλασμένη, λεπτή και ξανθιά. «Αν με ανακάλυπταν θα με βίαζαν».

Προκλήθηκε τόσος ντόρος στα σόσιαλ μίντια που η επίδοξη συγγραφέας αναγκάστηκε να στείλει μία δημόσια συγνώμη σε εφημερίδα του Κονγκό και να εκφράσει την λύπη της. Όπως έγραψε, το μόνο που ήθελε ήταν «να εκθειάσει την χώρα για την ομορφιά της».

Σκυλιά και διαμάντια

Μετά την σχέση της με τον Μνούτσιν, άρχισε να γίνεται γνωστή για τις εμφανίσεις της, οι οποίες πάντα συμπεριελάμβαναν φορέματα και κοσμήματα πολλών χιλιάδων δολαρίων. Το ακριβό γούστο της Λίντον δεν είναι κάτι που προέκυψε μετά τον γάμο της. Απλά τότε μπόρεσε να υλοποιηθεί. Το αγαπημένο της σκυλί το έχει ονομάσει De Beers από την γνωστή εταιρεία διαμαντιών.

Σε ένα αφιέρωμα που της έκανε ένα γνωστό περιοδικό γάμων πριν τον επικείμενο δικό της γάμο ξενάγησε τον δημοσιογράφο στην συλλογή κοσμημάτων που της έχει χαρίσει ο σύντροφός της. Ιδιαίτερα περήφανη έδειξε ένα διαμαντένιο κολιέ που είχε αποκτήσει στη γιορτή των ερωτευμένων.

Ο γάμος της με τον επιχειρηματία, που έγινε υπουργός, δεν είναι ο πρώτος της. Παλαιότερα είχε παντρευτεί έναν δικηγόρο που ονομάζεται Ρόναλντ Ρίτσαρντς. Η σχέση διήρκησε πέντε χρόνια και η ίδια έχει μιλήσει γι’ αυτή την εμπειρία της σε μία συνέντευξή της: «Νομίζω ότι παραήμουν νέα και δεν ήμασταν ιδανικοί ο ένας για τον άλλον. Η ζωή προχωρά πολύ γρήγορα ιδιαίτερα στο ξέφρενο Λος Άντζελες. Δεν είναι, όμως, κάτι που μετανιώνω. Έμαθα τόσα πολλά και είμαστε ακόμα πολύ φίλοι».

Δύο εικοσιτετράωρα μετά το συμβάν με την φωτογραφία και το ατυχές σχόλιό της αναγκάστηκε να ζητήσει δημόσια συγνώμη. Για καλό και για κακό, όμως, φρόντισε να μετατρέψει τον λογαριασμό της στα σόσιαλ μίντια σε ιδιωτικό. Πριν το κάνει αυτό, όμως, ανάρτησε βίντεο που απεικονίζουν την ίδια να παίζει με εγκαταλελειμμένα σκυλιά, μέχρι και να μοιράζεται μαζί τους ένα μακαρόνι, φορώντας φόρμα και αθλητικά.

Ίσως έτσι βελτιώσει το δημόσιο προφίλ της, το οποίο χωρίς αμφιβολία έχει δεχθεί ένα μεγάλο πλήγμα. Εξάλλου, λέγεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το περιστατικό στον σύζυγό της και υπουργό του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι