Μια προκήρυξη που βγάζει μάτι!

Μια προκήρυξη που βγάζει μάτι!

Έντονα ερωτηματικά προκαλεί η φρέσκια προκήρυξη του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για δράση με σκοπό την καταπολέμηση της ανεργίας μέσω κατάρτισης 26.852 ωφελούμενων. Το υπουργείο ουσιαστικά δίνει προθεσμία 48 ώρες σε όσους παρόχους κατάρτισης θέλουν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το πρόγραμμα!

Η περίοδος ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων είναι από σήμερα 8 Μαρτίου μέχρι την Τρίτη 13 Μαρτίου. H ανάρτηση έγινε στις 7 Μαρτίου. Αφήνεται δηλαδή περιθώριο αντίδρασης -τυπικά- μόνο δύο εργάσιμων ημερών καθώς μεσολαβεί τριήμερο ενώ σήμερα είναι Παρασκευή. Απ’ ότι φαίνεται η προκήρυξη διαθέτει στοιχεία φωτογραφικού διαγωνισμού.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο καλεί φορείς κατάρτισης, (πχ ΚΕΚ), σε όλη τη χώρα ώστε να αναλάβουν την ενδυνάμωση και αναβάθμιση των προσόντων και δεξιοτήτων των συμμετεχόντων (ανέργων). Αυτό θα γίνει μέσω συνδυασμένων δράσεων κατάρτισης και πιστοποίησης ώστε να διευκολυνθούν συμπολίτες να επαν-ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Για να γίνει η δράση όμως χρειάζονται και κατάλληλοι φορείς. Την εκπαίδευση λοιπόν των συμμετεχόντων θα υλοποιήσουν πάροχοι κατάρτισης τους οποίους καλεί το υπουργείο να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και να εγγραφούν στο «Μητρώο Παρόχων» της προκήρυξης.

Στη συνέχεια, για την πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων πληροφορικής που θα αποκτηθούν μέσω της κατάρτισης, οι πάροχοι θα συμβληθούν με αναγνωρισμένους φορείς πιστοποίησης. Αυτό δηλαδή που κάνει ένας πάροχος κατάρτισης είναι να εκπαιδεύσει και να προετοιμάσει τους ωφελούμενους για τη συμμετοχή τους σε εξετάσεις πιστοποίησης, οι οποίες θα διενεργηθούν από τους αναγνωρισμένους φορείς πιστοποίησης.

Ποιοί καρπώνονται 20.622.336 ευρώ 

Σε ανάλογες λοιπόν προσκλήσεις, είθισται και επιβάλλεται να δίνεται εύλογο χρονικό περιθώριο στους υποψήφιους παρόχους κατάρτισης, 10-15 ημερών ώστε να υποβάλουν την αίτηση η οποία θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα σύνολο απαιτούμενων δικαιολογητικών. Η παρούσα πρόσκληση όμως δεν δίνει σχεδόν καθόλου χρόνο στη συλλογή των απαιτούμενων εγγράφων. Πρακτικά, είναι σχεδόν αδύνατο να μαζέψει κανείς τα δικαιολογητικά αυτά μέσα σε δύο τυπικά εργάσιμες 2 εργάσιμες ημέρες!

Αυτό συμβαίνει πόσο μάλλον όταν ισχύει ο κανόνας “επί ποινή αποκλεισμού” που σημαίνει χοντρικά ότι δεν μπορείς να καταθέσεις κάποια έγγραφα εκπρόθεσμα. Το αναφέρουμε αυτό διότι έτσι θα μπορούσε να θεραπευτεί κάπως το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο αν αφαιρούνταν το επί ποινή αποκλεισμού που συνοδεύει γενικά τις προκηρύξεις. Ως εκ τούτου, θα αποκλειστεί ένα σύνολο φορέων που θα μπορούσαν να πάρουν μέρος στην πρόσκληση αυτή, μοιράζοντας έτσι σε ελάχιστους φορείς στην Ελλάδα τα χρήματα του προϋπολογισμού για το έργο.

Ο προϋπολογισμός που θα διατεθεί για τη αύξηση του ποσοστού των καταρτισθέντων ανέργων που λαμβάνουν πιστοποίηση, με έμφαση σε μακροχρόνια ανέργους και ανέργους που δεν έχουν ενταχθεί στην 3βάθμια εκπαίδευση ανέρχεται στα 20.622.336 ευρώ. Πρόκειται για ένα μόνο μέρος των εθνικών πόρων που θα καταβάλει ο ΟΑΕΔ στο πλαίσιο της προώθησης της απασχόλησης στην Ελλάδα μέσω προγραμμάτων. Το συνολικό ύψος αγγίζει τα 193.302.177,60 ευρώ! Αυτά είναι κονδύλια εθνικά και ευρωπαϊκά (ΕΣΠΑ 2014-2020).

Με την εν λόγω δράση, το υπουργείο υποτίθεται αποσκοπεί στην απόκτηση και διεύρυνση επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων ανέργων ειδικότερα στην χρήση τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας. Έτσι θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας σε κλάδους της οικονομίας με προοπτικές ανάπτυξης.

Ζητείται προϋπηρεσία

Ένα άλλο σημείο της πρόσκλησης που εγείρει ερωτηματικά, είναι στις προϋποθέσεις. Είναι αξιοσημείωτο αυτό που αναφέρεται σε σχέση με την «προϋπηρεσία» των φορέων. Συγκεκριμένα, απαιτεί 3.000 ανθρωποώρες εμπειρία στην κατάρτιση του φορέα μέσα στα τελευταία δύο χρόνια για να λάβει μέρος! Αναφέρεται ειδικά: “Ε) να διαθέτει εμπειρία υλοποίησης προγραμμάτων ΣΕΚ σε ΤΠΕ, τα οποία καταλήγουν σε πιστοποίηση, τουλάχιστον 3.000 ανθρωποωρών κατάρτισης κατά την τελευταία διετία“. Κλείνει έτσι ασφυκτικά ο κύκλος συμμετοχών καθώς γίνεται εξαιρετικά συγκεκριμένη η προϋπόθεση.

Με άλλα λόγια, όσοι δεν «προλάβουν» να πάρουν μέρος στην τωρινή πρόσκληση (διότι φρόντισαν να τους τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια) θα αποκλειστούν από τις επόμενες προσκλήσεις διότι δεν θα έχουν «προϋπηρεσία». Τέτοιες προσκλήσεις όμως βγαίνουν κάθε περίπου δύο χρόνια. Στην προηγούμενη πρόσκληση, η οποία είχε δημοσιευτεί στις 27 Ιουλίου του 2017 και έληγε στις 7 Αυγούστου του 2017, δεν υπήρξε το κριτήριο της εμπειρίας. Τουλάχιστον δεν το είδα εγώ στα κριτήρια συμμετοχής. Τώρα τι έγινε και ζητάνε εμπειρία; Πως θα αποκτήσει εμπειρία ένας φορέας αν στον αμέσως προηγούμενο διαγωνισμό τον απέκλεισες, βγάζοντας την προκήρυξη ταυτόχρονα με τα άρματα του καρναβαλιού της Πάτρας; Ποιος εγγυάται ότι όλοι οι γεμάτοι “εμπειρία” φορείς είναι υγιείς;

Σημειώνεται ότι μέχρι την 31η Αυγούστου 2018, οι πιστοποιημένοι φορείς που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) ανέρχονται σε 1.827 σε όλη την Ελλάδα.

Ποιό είναι άραγε το κριτήριο συμμετοχής σε τέτοια έργα; Νεφελώδεις διαγωνισμοί πολλών εκατομμυρίων ευρώ ταχύτεροι από την ταχύτητα του φωτός ή ανάλογα με την απορρόφηση των ανέργων; Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας με ποιόν από τους δύο τρόπους ετοιμάζεται να καταπολεμήσει την ανεργία ενόψει μάλιστα των εκλογών;

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx