Μία εγχείρηση για παχυσαρκία κατέληξε σε τραγωδία
20/06/2021Συγκλονίζει η ανείπωτη τραγωδία που εκτυλίχθηκε στην Επανομή Θεσσαλονίκης, με την απώλεια μιας 14χρονης κοπέλας, με τον πατέρα της να καταγγέλλει ιατρικό που λάθος που οδήγησε στον θάνατο το άτυχο κορίτσι. Ο πατέρας της είναι ο ιερέας Βησσαρίων Καντούνης, ένας από τους πιο αγαπημένους ιερείς στην περιοχή, που υπήρξε επί τρία έτη εφημέριος στη Στάνου Αμφιλοχίας.
Ο ιερέας απευθύνθηκε σε γνωστό ιατρικό κέντρο για την κόρη του, η οποία αντιμετώπιζε προβλήματα παχυσαρκίας και θα ακολουθούσε χειρουργική θεραπεία με γαστρικό δακτύλιο, που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις. Με την συγκεκριμένη διαδικασία συσφίγγεται το στομάχι, έτσι ώστε το άτομο να χρειάζεται λιγότερη τροφή από το συνηθισμένο. Περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός δακτυλίου ή μιας ζώνης σιλικόνης γύρω από την κορυφή του στομάχου, με σκοπό την μείωση του μεγέθους του, προκειμένου ένα άτομο να αισθάνεται “χορτάτο” με λιγότερη τροφή.
Ο γαστρικός δακτύλιος τοποθετείται γύρω από το ανώτερο τμήμα του στομάχου και ο σωλήνας που είναι προσαρτημένος στη ζώνη είναι προσβάσιμος μέσω θυρίδας κάτω από το δέρμα της κοιλιάς. Χρησιμοποιώντας αυτήν τη θύρα, ο χειρουργός εγχέει αλατούχο διάλυμα στη ζώνη για να το φουσκώνει. Ο γαστρικός δακτύλιος δημιουργεί μια μικρή θήκη στομάχου πάνω από αυτόν, με το υπόλοιπο στομάχι κάτω. Η μικρότερη θήκη στο στομάχι μειώνει την ποσότητα τροφής που μπορεί να κρατηθεί στο στομάχι ανά πάσα στιγμή. Το αποτέλεσμα είναι μια αυξημένη αίσθηση πληρότητας, αφού το άτομο τρώει μικρότερη ποσότητα τροφής.
Ο τραγικός πατέρας υποστηρίζει ότι ο γιατρός τοποθέτησε τον δακτύλιο λανθασμένα και το κοριτσάκι, αφού πέρασε δύο ημέρες με ισχυρούς πόνους και χωρίς να λαμβάνει καμία φαρμακευτική αγωγή, κατέληξε. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί αύριο Δευτέρα στις 16:00 μ.μ στον ιερό ναό Κοιμήσεως Επανομής Θεσσαλονίκης. Ο ιερέας, συντετριμμένος από τον χαμό του παιδιού του, συγκλονίζει κατά την συνέντευξη του στο PolitisPress.
Τι καταγγέλλει ο ιερέας
«Ποιος το περίμενε, πήγαμε να βοηθήσουμε το παιδί μας και τώρα το θάβουμε, 14 χρονών. Ήταν παχύσαρκο, όπως κι άλλα παιδιά. Είδαμε ότι δυσκολεύεται, κοριτσάκι κιόλας στην εφηβεία, λέμε “Γωγώ μου να κάνουμε μία επέμβαση”. Μου λέει “ναι μπαμπά μου να κάνουμε κάτι να μην πονάει πολύ”. Το πιο εύκολο σε αποθεραπεία είναι ο γαστρικός δακτύλιος». Ο δυστυχής ιερέας περιγράφει την τραγωδία που έζησε η οικογένεια του, καθώς επισκέφτηκαν το ιατρικό κέντρο για μία επέμβαση ρουτίνας και κατέληξε να “θάψει το παιδί του” από «ιατρικό λάθος», όπως ο ίδιος υποστηρίζει:
«Βρήκαμε έναν γιατρό, καλόν μας τον είπανε, καλός είναι ο άνθρωπος. Εξέτασε το παιδί μας, το ζύγισε το παιδί μας το μέτρησε, είναι επικίνδυνο; Όχι μας είπε. Θα πίνει μία εβδομάδα υγρά, σούπες και θα επιστρέψει στις δραστηριότητές της. Μετά από μία εβδομάδα είπε θα έκανε γυμναστική. Μετά από δύο μέρες το πήραμε το παιδάκι μας στο σπίτι, ούτε αντιβίωση του έδωσε, μόνο παυσίπονα αναβράζοντα μας είπε να του δίνουμε. Και είχε κάνει το παιδάκι μας διάτρηση στομάχου εκεί που μπήκε το δαχτυλίδι. Πώς λέγεται αυτό; Ιατρικό λάθος. Κι αν ο γιατρός δεν ήθελε να σκοτώσει, που δεν ήθελε να σκοτώσει, το σκότωσε το παιδί μας αυτό το λάθος. Και εμείς τώρα είμαστε με τρία παιδιά, όχι με τέσσερα. Ένα αστέρι…».
Συγκινημένος ο ιερέας περιγράφει πως το παιδί του δεν φοβόνταν καθόλου την χειρουργική θεραπεία, αντιθέτως του έλεγχε «με χαρά μου έλεγε μπαμπά θα μπω στο χειρουργείο να δω πως είναι, δε θα φοβηθώ γιατί εγώ θέλω αν διαβάσω να πάω στα παραϊατρικά να βοηθάω κόσμο, μπαμπά μου το ένα, μπαμπά μου το άλλο… Τρίτη έγινε η εγχείρηση, Τετάρτη βγήκαμε από το ιατρικό κέντρο, Παρασκευή την πήγαμε εσπευσμένα στο Νοσοκομείο, διότι αντιληφθήκαμε ότι έχει ταχυκαρδία. Έλιωνε μέσα, το γαστρικό υγρό είχε γεμίσει την κοιλιά, έκαιγε τα πάντα. Πήραμε το γιατρό δύο φορές, μας είπε δώστε παυσίπονο, μας καθησύχασε».
«Στο ίδιο νοσοκομείο το πήγαμε το παιδί, του έκαναν ανάταξη, το ανέλαβε ένας καταπληκτικός γιατρός που μας προειδοποίησε ότι έχει γίνει ζημιά και πρέπει να είμαστε δυνατοί. Αντί να είμαι στην Εκκλησιά μου, της Πεντηκοστής, θρηνώ στο σπίτι μου. Αχ αδελφέ μου τι να σου πω…». Ο ιερέας δηλώνει πως δεν έχει πρόβλημα με το νοσοκομείο και με το ιατρικό προσωπικό, αλλά με τον συγκεκριμένο γιατρό, «που δεν πρέπει να χειρουργήσει ξανά άνθρωπο», όπως χαρακτηριστικά δηλώνει, χωρίς να ξεκαθαρίζει αν θα κινηθεί και νομικά εναντίον του.