ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μήπως η Google μας ακούει;

Μήπως η Google μας ακούει; Μαρία Καλοπούλου
Close up portrait of brunette, pretty, charming girl with cupped hand curiously listening to gossip or secret about valentine day, 14 February over gray background

Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, οι ανησυχίες για το απόρρητο είναι πιο διαδεδομένες από ποτέ. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι οι συσκευές τους μπορεί να καταγράφουν συνομιλίες μέσω βοηθών που ενεργοποιούνται με φωνή, όπως το Google Assistant. Αν και αυτή η δυνατότητα μπορεί να είναι βολική, εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με το απόρρητο. Δείτε πώς μπορεί η Google να ακούσει τις συνομιλίες σας, πώς να δείτε τι έχει ηχογραφηθεί και πώς να το απενεργοποιήσετε, εάν προτιμάτε να διατηρήσετε το απόρρητό σας.

Ενώ το Google Assistant προσφέρει ευκολία, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις επιπτώσεις του απορρήτου. Κατανοώντας πώς η Google ακούει τις συνομιλίες σας, πώς έχει πρόσβαση στη φωνητική σας δραστηριότητα και πώς να απενεργοποιήσετε την εγγραφή, μπορείτε να πάρετε τον έλεγχο του απορρήτου σας.

Ο τακτικός έλεγχος και η διαχείριση των ρυθμίσεων δεδομένων σας θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι τα προσωπικά σας στοιχεία παραμένουν ασφαλή.

Πώς η Google ακούει τις συνομιλίες σας

Το Google Assistant, διαθέσιμο σε συσκευές όπως smartphone, έξυπνα ηχεία και tablet, έχει σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται σε φωνητικές εντολές. Για να το κάνει αυτό, ακούει συνεχώς τις αφυπνιστικές του λέξεις, όπως “Hey Google” ή “OK Google”.

Όταν ακούει αυτές τις λέξεις, ξεκινά την εγγραφή και στέλνει τον ήχο στους διακομιστές της Google για επεξεργασία. Αν και αυτή η δυνατότητα στοχεύει στη βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη παρέχοντας γρήγορες απαντήσεις, σημαίνει επίσης ότι ενδέχεται να καταγράφονται αποσπάσματα των συνομιλιών σας.

Πώς να δείτε τι έχει καταγράψει η Google

Εάν είστε περίεργοι για το τι έχει ηχογραφήσει ο «Βοηθός Google», μπορείτε εύκολα να αποκτήσετε πρόσβαση στο ιστορικό φωνητικής δραστηριότητας. Δείτε πώς:

Ανοίξτε τον Λογαριασμό σας Google: Μεταβείτε στη διεύθυνση myaccount.google.com και συνδεθείτε με τους κωδικούς σας Google.

  • Πλοηγηθείτε στην ενότητα Δεδομένα και απόρρητο: Στο αριστερό μενού, κάντε κλικ στο «Δεδομένα και απόρρητο».
  • Στοιχεία ελέγχου δραστηριότητας: Κάντε κύλιση προς τα κάτω στις «Ρυθμίσεις ιστορικού» και κάντε κλικ στο «Δραστηριότητα ιστού και εφαρμογών».
  • Διαχείριση δραστηριότητας: Εδώ, θα δείτε μια επιλογή “Διαχείριση δραστηριότητας”. Κάντε κλικ σε αυτό για να δείτε τις καταγεγραμμένες αλληλεπιδράσεις σας.
  • Φιλτράρισμα κατά φωνή και ήχο: Χρησιμοποιήστε την επιλογή φίλτρου για να δείτε συγκεκριμένα τις εγγραφές φωνής και ήχου.

Πώς να απενεργοποιήσετε την εγγραφή φωνής

  • Εάν αποφασίσετε ότι θέλετε να σταματήσετε την καταγραφή των συνομιλιών σας από την Google, μπορείτε να απενεργοποιήσετε αυτήν τη λειτουργία. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα:
  • Ανοίξτε τον Λογαριασμό σας Google: Μεταβείτε στη διεύθυνση myaccount.google.com και συνδεθείτε.
  • Πλοηγηθείτε στην ενότητα Δεδομένα και απόρρητο: Στο αριστερό μενού, κάντε κλικ στο «Δεδομένα και απόρρητο».
  • Στοιχεία ελέγχου δραστηριότητας: Κάντε κύλιση προς τα κάτω στις «Ρυθμίσεις ιστορικού» και κάντε κλικ στο «Δραστηριότητα ιστού και εφαρμογών».
  • Απενεργοποίηση Δραστηριότητας φωνής και ήχου: Εδώ, μπορείτε να απενεργοποιήσετε την επιλογή “Συμπερίληψη ηχογραφήσεων”. Αυτό θα εμποδίσει την Google να αποθηκεύει ηχογραφήσεις φωνής.

Διαγραφή υπαρχουσών ηχογραφήσεων φωνής

Εάν θέλετε να διαγράψετε τυχόν συνομιλίες που είχαν εγγραφεί στο παρελθόν, μπορείτε να το κάνετε ακολουθώντας αυτά τα βήματα:

  • Ανοίξτε τον Λογαριασμό σας Google: Μεταβείτε στη διεύθυνση myaccount.google.com και συνδεθείτε.
  • Πλοηγηθείτε στην ενότητα Δεδομένα και απόρρητο: Στο αριστερό μενού, κάντε κλικ στο «Δεδομένα και απόρρητο».
  • Διαχείριση δραστηριότητας: Κάντε κύλιση προς τα κάτω στις «Ρυθμίσεις ιστορικού» και κάντε κλικ στη «Δραστηριότητα ιστού και εφαρμογών» και μετά στη «Διαχείριση δραστηριότητας».
  • Διαγραφή δραστηριότητας: Χρησιμοποιήστε τις επιλογές για να διαγράψετε εγγραφές κατά εύρος ημερομηνιών ή να διαγράψετε όλες τις εγγραφές ταυτόχρονα.

Πρόσθετες συμβουλές απορρήτου

Έλεγχος αδειών: Ελέγχετε τακτικά τις άδειες εφαρμογών στις συσκευές σας και ανακαλείτε ό,τι φαίνεται περιττό.

Χρήση της λειτουργίας ανώνυμης περιήγησης: Κατά την περιήγηση στο Διαδίκτυο, χρησιμοποιήστε λειτουργίες ανώνυμης περιήγησης ή ιδιωτικής περιήγησης για να μειώσετε τον όγκο των δεδομένων που συλλέγονται.

Απενεργοποίηση πρόσβασης μικροφώνου: Στη συσκευή σας, μεταβείτε στις ρυθμίσεις και απενεργοποιήστε την πρόσβαση στο μικρόφωνο για εφαρμογές που δεν το απαιτούν.

 


 

Σε συνεργασία με το womanidol 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι