ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σε αχαρτογράφητα νερά μας οδηγεί η Όμικρον

Γιατί το Ισραήλ σνομπάρει τα μονοκλωνικά αντισώματα, Όλγα Μαύρου

Άρχισε από προχθές Παρασκευή η χορήγηση της θεραπείας με μονοκλωνικά αντισώματα της Regeneron σε αυστηρά επιλεγμένους ασθενείς στην Ελλάδα. Εν τω μεταξύ όσον αφορά στις προληπτικές θεραπείες που πρέπει να χορηγούνται μέσα στο πρώτο πενθήμερο της νόσησης, αναμένεται να αξιολογηθούν πληρέστερα τα χάπια της Merck και της Pfizer. Στη χώρα μας πάντως έχουν αυξηθεί σημαντικά οι εμβολιασμοί το τελευταίο δεκαπενθήμερο, καθώς οι ειδικοί τονίζουν ότι η σχετικά πιο βέβαιη άμυνα ακόμα και στις μεταλλάξεις όπως η Όμικρον, είναι τα εμβόλια.

Οι περισσότεροι ειδικοί στον κόσμο ευελπιστούν ότι η νέα μετάλλαξη, θα καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια ίσως και από τις προληπτικές θεραπείες, όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα και τα χάπια που εξετάζονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Εκτιμούν ότι τα εμβόλια ειδικά, θα συνεχίσουν να προστατεύουν από βαριά νόσο ή θάνατο ακόμα κι αν δεν καλύπτουν από την ήπια ή την ασυμπτωματική νόσηση από τη μετάλλαξη Όμικρον.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η νέα μετάλλαξη προκαλεί σοβαρή νόσο σε εμβολιασμένους ούτε ότι εξαπλώνεται σε χώρες όπου κυριαρχεί η Δέλτα. Όσον αφορά στα τεχνητά αντισώματα που χορηγούνται για πρώτη φορά στη χώρα μας, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος δήλωσε: «Η χώρα μας σε πρώτη φάση έχει προμηθευτεί 2.000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων. Η όλη διαδικασία γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, κάτι που διασφαλίζει τη διαφάνεια και η θεραπεία χορηγείται σε δέκα νοσοκομεία της χώρας».

Άγνωστο αν θα παραληφθούν άλλα

«Υπενθυμίζεται ότι η ιατρική αίτηση για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με Covid-19 υποβάλλεται αποκλειστικά από τον θεράποντα ιατρό του ασθενούς, μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης», είπε, χωρίς να αναφερθεί στο πόσες δόσεις δόθηκαν ούτε τι προβλέπεται για άτομα που δικαιούνται της θεραπείας αλλά μένουν σε νησιά, ούτε πότε σκοπεύει η Ελλάδα (αν το σκοπεύει) να παραγγείλει νέα παρτίδα, αφού η παραληφθείσα είναι σταγόνα εν τω ωκεανώ.

Η χορήγηση είναι μία απλή διαδικασία ενδοφλέβιας έγχυσης και διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Ο ασθενής παραμένει εν συνεχεία στην ειδική μονάδα περίπου δύο ώρες για την παρακολούθηση και μετά αναχωρεί για κατ’ οίκον καραντίνα. Η θεραπεία χορηγείται άπαξ. Παρότι η θεραπεία αυτή θεωρείται ακριβή από την ελληνική κυβέρνηση, μειώνει κατά 70% τις πιθανότητες βαριάς νόσου σε ευπαθείς και άρα, πέρα από το αυτονόητο ότι σώζει ζωές –κάτι που δεν κοστολογείται– στην ουσία είναι φθηνή, γιατί “κάνει οικονομία” στις εντατικές μονάδες.

Η άπαξ έγχυση των αντισωμάτων (τα οποία είναι δύο, αλλά συγχορηγούνται ταυτόχρονα) στοιχίζει περίπου 2.000 ευρώ, όμως το κόστος νοσηλείας σε ΜΕΘ ανέρχεται για μια ημέρα σε 1.500 ευρώ. Οι περισσότεροι μένουν διασωληνωμένοι πάνω από 10 μέρες, με αποτέλεσμα κάθε διασωλήνωση σε ΜΕΘ να στοιχίζει πάνω από 15.000 ευρώ.

Τα νεότερα για την Όμικρον

Μέχρι στιγμής, η χώρα που πήρε τα πιο κάθετα μέτρα για την μετάλλαξη Όμικρον είναι το Ισραήλ που σταμάτησε να δέχεται τουρίστες από όλες τις χώρες ανεξαιρέτως. Οι περισσότερες χώρες πάντως έχουν περιορίσει τις πτήσεις από οκτώ έως δέκα κράτη της νότιας Αφρικής και κάνουν επισταμένους ελέγχους (γονιδιωματική ανάλυση) στους εισερχομένους από εκεί. Ολα τα κρουσματα που εντοπίζονται στην Ευρώπη, εκτός από ένα, είχαν ταξιδέψει στην νότια Αφρική.

Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον. Εχει εντοπισθεί ένα στην Τσεχία, πιθανόν ένα στην Αυστρία, ένα ή δύο στο Βέλγιο, δύο στη Βρετανία, δύο στην Ιταλία, δύο στην Γερμανία και δύο στη Δανία. Στην Ολλανδία τέθηκαν σε καραντίνα 61 φορείς (από 604 ταξιδιώτες) που έφθασαν προχθές από τη Νότια Αφρική και ανακοινώθηκε ότι «ένας αριθμός [εξ αυτών] φέρει τη μετάλλαξη Όμικρον». Σήμερα ανακοινωσαν ότι από τους 61, τελικά φορείς της Όμικρον ήταν οι 13.

Η νέα μετάλλαξη άλλαξε τα σχέδια των Ευρωπαίων για για τα Χριστούγεννα αλλά ίσως και για τον Ιανουάριο. Ευρωπαίοι πολιτικοί σε διάφορες χώρες τονίζουν ότι τα μέρα πρέπει να συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο τουλάχιστον. Ήδη στο Βέλγιο ακύρωσαν όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις τόσο για τα Χριστούγεννα όσο και για την Πρωτοχρονιά.

Νέα μέτρα

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη εκτιμά ότι «δεν χρειάζεται πανικός και η μετάλλαξη αυτή δεν ήταν κάτι απροσδόκητο», είναι δεν της γνώμης ότι αναπόφευκτα θα οδηγηθούμε και σε τέταρτη δόση. Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος είπε σχετικά ότι «η Όμικρον είναι επανάληψη της Δέλτα».

Εκτιμά ότι «το πιθανότερο είναι πως θα καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια, ακόμα κι αν η κάλυψη είναι μικρότερη». Μπορεί να προκαλέσει όπως είπε περισσότερους θανάτους όχι επειδή είναι πιο θανατηφόρα, αλλά αν είναι όντως πολύ μεταδοτική, θα προκαλέσει περισσότερα κρούσματα και, μοιραία, ίσως προκαλέσει κατ’ αναλογία και περισσότερους θανάτους.

Έλληνες ειδικοί πάντως καλούν να φοριέται υποχρεωτικά παντού πλέον η μάσκα και να τεθούν ακόμη αυστηρότερα μέτρα στην εστίαση, όπως το να γίνεται και τρίτο τεστ την εβδομάδα από τους ανεμβολίαστους (με εισήγηση μάλιστα το τρίτο να είναι δωρεάν σύμφωνα με πληροφορίες). Άλλοι ειδικοί όμως πιέζουν για τεστ και στους εμβολιασμένους. H Όμικρον είναι πιθανόν να φέρει νέα μέτρα εν όψει των Χριστουγέννων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx