Μπορεί να κάνω το αντιγριπικό εμβόλιο και να κολλήσω γρίπη; – Ποιοι και γιατί

Μπορεί να κάνω το αντιγριπικό και να κολλήσω γρίπη; – Ποιοί και γιατί, Όλγα Μαύρου

Λόγω της πανδημίας, όσο περισσότεροι κάνουν το αντιγριπικό, τόσο το καλύτερο λένε οι ειδικοί. H καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού μάλιστα τονίζει ότι φέτος ειδικά μακάρι να το έκαναν 10 εκατομμύρια Έλληνες, ώστε να προστατευθούν οι ευάλωτοι. Γιατί –δυστυχώς– το αντιγριπικό δεν καλύπτει 100% τον εμβολιασθέντα, οπότε για να μετριασθεί η διασπορά και να προστατευθεί το υψηλό ποσοστό των ευάλωτων, κανονικά πρέπει να εμβολιασθούν όλοι.

Και ενώ το αντιγριπικό και του πνευμονιόκοκκου συνιστούνταν και για νέους καπνιστές, φέτος θα χορηγείται της γρίπης τουλάχιστον μόνον με συνταγογράφηση και υπάρχουν περίπου 3,5 εκατομμύρια δόσεις για ηλικιωμένους και ευπαθείς. Οπότε ακόμα κι αν θέλει κάποιος ευπαθής να εμβολιασθεί π.χ. ο 25χρονος συγκατοικών γιος του ή η 30χρονη συγκατοικούσα κόρη του, ώστε να μην κολλήσει από τα παιδιά του, δεν μπορεί να το κάνει. Τα παιδιά του δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Εάν όμως νοσήσουν από γρίπη οι νεαροί που συγκατοικούν με ευπαθή, κινδυνεύει και ο ευάλωτος, κι ας είναι ο ίδιος εμβολιασμένος. Αν θέλει κάποιος να αναβάλει τον εμβολιασμό για τη γρίπη, επειδή στην Ελλάδα η γρίπη “χτυπάει” αργότερα από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη, μπορεί να προμηθευτεί το εμβόλιο και να το βάλει στο ψυγείο, για να μην έχει την έγνοια ότι μπορεί να προκύψει έλλειψη στην φαρμακευτική αγορά.

Η γρίπη στην πατρίδα μας παρουσιάζει έξαρση από το Δεκέμβρη μέχρι και το Μάρτη οπότε οι περισσότεροι εμβολιάζονται Οκτώβρη με Νοέμβρη, ώστε να “δώσουν” στο εμβόλιο τις δύο με τριες εβδομάδες που απαιτούνται για να αναπτύξουν πλήρως επαρκή αντισώματα. Η διάρκεια ζωής των αντισωμάτων αυτών είναι περιορισμένη, μετά από τρεις με τέσσερεις μήνες αρχίζουν να φθίνουν. Όμως γρίπη κυκλοφορεί (περιορισμένα) και το φθινόπωρο αλλά και το καλοκαίρι.

Δεν καλύπτει 100%

Όσοι κάνουν το αντιγριπικό, δεν πρέπει να αισθάνονται ότι είναι απολύτως καλυμμένοι και οι ειδικοί συνιστούν προσοχή στις επαφές, ακόμα κι αν κάποιος έχει εμβολιασθεί για γρίπη. Οι λόγοι είναι τρεις: ο πρώτος είναι ότι το εμβόλιο δεν καλύπτει ποτέ όλα τα στελέχη που κυκλοφορούν και παρέχει μεγαλύτερη άμυνα συνήθως στα στελέχη τύπου B και A(H1N1) και λιγότερη για τον τύπο  A(H3N2) viruses.

Ο δεύτερος είναι ότι κυκλοφορεί συχνά στέλεχος που δεν καλύπτεται διόλου από το εμβόλιο της χρονιάς. Αν και αυτό δηλαδή  περιλαμβάνει κάλυψη για τρία διαφορετικά στελέχη, μπορεί να κυκλοφορήσει απρόβλεπτα ένα τέταρτο στέλεχος και πολύ διαφορετικό. Για πολλούς ανθρώπους η κάλυψη δεν φτάνει ούτε το 40%Ο τρίτος λόγος που μένει κάποιος ακάλυπτος,  είναι ότι κάποιοι οργανισμοί, με “πεσμένο” ανοσοποιητικό ή ηλικιωμένοι, δεν αναπτύσσουν επαρκή αντισώματα παρά τον εμβολιασμό.

Αυτό πρέπει να το έχουν κατά νου και όσοι ανήκουν στο περιβάλλον των ευάλωτων. Αν αυτοί έχουν την ψευδαίσθηση π.χ. ότι  «ο παππούς έκανε το αντιγριπικό, οπότε δεν πειράζει να κάτσει σήμερα με το παιδί που έχει πυρετό για να πεταχτώ στη δουλειά», θέτει σε κίνδυνο άθελά του την υγεία του παππού ή της γιαγιάς. Γιατί ο παππούς ή η γιαγιά λόγω ηλικίας (ή και ένας νέος άνθρωπος σε ανοσοκαταστολή λόγω νοσημάτων) μπορεί να μην έχουν αναπτύξει αντισώματα. Επιπλέον, το στέλεχος που έχει το παιδί, μπορεί να μην καλύπτεται από το εμβόλιο της τρέχουσας χρονιάς.

Το εμβόλιο καλύπτει μερικώς και τα νεαρά άτομα που είναι για διάφορους λόγους σε ανοσοκαταστολή (π.χ. έχουν κάνει μεταμόσχευση, χημειοθεραπεία, η έχουν αυτοάνοσα και παίρνουν ανοσοτροποποιητική αγωγή). Δεν πρέπει το περιβάλλον τους να τους αντιμετωπίζει ως θωρακισμένους επειδή εμβολιάσθηκαν, γιατί δεν είναι. Μπορεί να είναι πιο προστατευμένοι από όσους δεν έκαναν το εμβόλιο, αλλά το 15% των νεκρών της γρίπης κάθε χρόνο, είχε εμβολιασθεί.

Το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου

Όσον αφορά στον πνευμονιόκοκκο υπάρχουν δύο εμβόλια: ένα “ισόβιο” και ένα πενταετές. Πολλοί νομίζουν ότι με το ισόβιο είναι απολύτως καλυμμένοι. Όμως δεν είναι έτσι, γιατί  υπάρχουν δυο  εμβόλια, εκ των οποίων το ισόβιο καλύπτει για 13 “κόκκους” ενώ το πενταετές για 23. Οπότε αν κάποιος έκανε κατά το παρελθόν το “ισόβιο” καλό είναι να συνεννοηθεί με τον παθολόγο ή τον πνευμονολόγο που τον παρακολουθεί, για να κάνει φέτος και το πενταετές.

Το ισόβιο και το πενταετές πρέπει να απέχουν μεταξύ τους χρονικά. Ο εμβολιασμός και με τα δύο είναι σημαντικός για ηλικιωμένους αλλά και για άτομα με χρόνια αποφρακτική νεφροπάθεια (ΧΑΠ), ή άσθμα ή με νόσους που μειώνουν τις αντιστάσεις του ανοσοποιητικού ανεξαρτήτως ηλικίας, για όσους έχουν αυτοάνοσα ή κακοήθειες και άλλους.

Καλό είναι το αντιγριπικό εμβόλιο να απέχει 10  με 20 ημέρες από το πενταετές του πνευμονιόκοκκου. Και ενώ το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να αναβληθεί για πιο χειμερινό μήνα, το αντίστοιχο του πνευμονιόκοκκου δεν έχει λόγο κάποιος να μην το κάνει άμεσα.

Ποιοι πρέπει να εμβολιασθούν 

Για τη γρίπη πρέπει να εμβολιάζονται εκείνοι που αν νοσήσουν, θα νοσήσουν βαριά. Όσο υπήρχε επάρκεια εμβολίων, το αντιγριπικό γινόταν και σε μεσήλικες ή και νέους υγιείς, αλλά καπνιστές. Φέτος αυτές οι ομάδες είναι πολύ αμφίβολο αν θα μπορέσουν να το κάνουν. Πρέπει όμως οι καπνιστές να προσέχουν γιατί ακόμα και οι νέοι, κινδυνεύουν περισσότερο από τις επιπλοκές της γρίπης και του κορονοϊού, εξαιτίας του καπνίσματος.

Το εμβόλιο θα συνταγογραφείται για όσους έχουν χρόνια νοσήματα, όπως άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, για καρδιοπαθείς, όσους είναι σε ανοσοκαταστολή λόγω νοσημάτων ή φαρμάκων που παιρνουν, όσους έχουν κάνει μεταμόσχευση, όσοι πάσχουν από δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), όσους έχουν σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα και όσους πάσχουν από χρόνια νεφροπάθεια ή από νευρολογικά – νευρομυϊκά νοσήματα.

Για τη γρίπη και τον πνευμονιόκοκκο πρέπει επίσης να εμβολιάζονται και άτομα με “νοσογόνο παχυσαρκία”, ακόμα και αν είναι έφηβοι ή νέοι. Επίσης για να περιορισθεί η διασπορά, πρέπει να εμβολιάζεται και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, όπως και οι εργαζόμενοι σε ιδρύματα.

Υποχρεωτικό για τα παιδιά

Το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου ειναι υποχρεωτικό για τα παιδιά, ενώ το αντιγριπικό όχι. Επιτρέπεται να γίνεται σε παιδιά άνω των έξι μηνών, αλλά δεν είναι μεταξύ των υποχρεωτικών, εκτός και αν πληρούνται κάποιες δυσάρεστες προϋποθέσεις (ειδικά νοσήματα). Είναι υποχρεωτικό σε εγκύους και λεχώνες ακριβώς για να προστατεύεται το νεογέννητο.

Επίσης πρέπει κανονικά να εμβολιάζονται τα άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των έξι μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης (για να μην κολλήσει δηλαδή από αυτούς, ο ευπαθής ή το νεογέννητο που φροντίζουν).

Επιβάλλεται κανονικά να εμβολιάζονται και οι “κλειστοί πληθυσμοί”, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.), όπως και οι κτηνίατροι, οι πτηνοτρόφοι, οι χοιροτρόφοι, οι εκτροφείς, οι σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx