ΘΕΜΑ

Μυστήριο με την 12χρονη που πέθανε στον ύπνο της

Μυστήριο με την 12χρονη που πέθανε στον ύπνο της, Όλγα Μαύρου

Ανεξήγητος παραμένει ο θάνατος της 12χρονης μαθήτριας που πέθανε ξαφνικά στον ύπνο της, χωρίς να έχει κανένα πρόβλημα υγείας. Ο πατέρας της, μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε μάλιστα ότι πριν από τρεις μήνες είχε κάνει το ετήσιο check up της, που περιλαμβάνει και καρδιολογικό έλεγχο και είχε βρεθεί απολύτως υγιής.

Δεν μπορέσαμε να μιλήσουμε με τους γονείς για τους λόγους που το παιδί έκανε ετήσιους ελέγχους, ώστε να μάθουμε αν ήταν αθλήτρια ή αν υπήρχε ιστορικό συγγενούς καρδιοπάθειας στην οικογένεια. Πάντως η ιατροδικαστής Λήδα Κοβάτση, που διενήργησε την ιατροδικαστική εξέταση, είπε ότι το παιδί πέθανε από ανακοπή και ότι δεν διαπίστωσε κανένα πιθανό αίτιο για την πρόκληση αυτής της μοιραίας δυσλειτουργίας της καρδιάς. Αναμένονται και οι τοξικολογικές εξετάσεις, που συνήθως απαιτούν ένα δεκαπενθήμερο.

Όπως είπε ο πατέρας, που έχει άλλη μια κόρη 10 ετών, την προηγούμενη μέρα είχαν πάει οικογενειακώς σε εκδρομή του σχολείου. Είπε χαρακτηριστικά τα εξής: «Πήγαμε στην εκδρομή του σχολείου, φάγαμε, περάσαμε όμορφα, και όταν γυρίσαμε τα παιδιά κάνανε το μπάνιο τους, παίξαμε και κοιμήθηκαν. Στις 07:30 που πήγε η γυναίκα μου να τα ξυπνήσει, η μεγάλη δεν σηκωνόταν. Την γύρισε ανάσκελα και την είδε μελανιασμένη. Έβαλε τις φωνές και εγώ έτρεξα και μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο προσπάθησα, με όσα ξέρω, να της κάνω ΚΑΡΠΑ. Ήρθε και το ασθενοφόρο, αλλά το παιδί δεν συνήλθε». Ο ίδιος δήλωσε πεπεισμένος πως δεν ευθύνεται το εμβόλιο για τον χαμό του παιδιού του.

Εάν το παιδί είχε κάποια συγγενή καρδιολογική πάθηση, ο ετήσιος έλεγχος θα την είχε δείξει, όπως και η ιατροδικαστική εξέταση. Πιθανόν να πρόκειται για τα εξαιρετικά σπάνια περιστατικά, όπου ένα παιδί ή ένας νέος άνθρωπος ξαφνικά παθαίνει ανακοπή χωρίς να υποκρύπτεται απολύτως κανένα πρόβλημα υγείας. Αυτός ο αιφνίδιος θάνατος είναι μια τραγική πραγματικότητα για πολλές οικογένειες. Συνάμα θορυβεί αιτιολογημένα και τους άλλους γονείς, καθώς αντιλαμβάνονται ότι όσα προληπτικά μέτρα κι αν πάρουν και πάλι μπορεί να χαθεί ένας αγαπημένος τους “στα καλά καθούμενα”, χωρίς να έχει κανένα πρόβλημα υγείας, επειδή ξαφνικά για άγνωστους λόγους η καρδιά του απλά σταμάτησε.

Τι συμβαίνει με τους θανάτους

Τα περισσότερα περιστατικά σε παιδιά και εφήβους αλλά και σε νεαρά άτομα εν γένει, συμβαίνουν όταν αυτά αθλούνται. Όμως σημειώνονται σε σπάνιες περιπτώσεις ανακοπές και σε άλλες στιγμές. Οι θάνατοι αυτοί καταγράφονται σε ποσοστό περίπου δύο τοις χιλίοις το χρόνο στην ΕΕ, όμως στην συντριπτική τους πλειοψηφία υποκρύπτεται κάποιο καρδιολογικό αίτιο και είναι ελάχιστοι  εκείνοι που μένουν ανεξήγητοι. Οι θάνατοι νέων κατά τη διάρκεια άθλησης ή προσπάθειας είναι περίπου 2 ανά 100.000 αθλούμενων νέων το χρόνο, και  0,7 ανά 100.000 μη αθλούμενων.

Η προαναφερομένη στατιστική είναι πανευρωπαϊκή. Τεκμαίροντας ότι αφορά και στην ελληνική πραγματικότητα, σημαίνει ότι κάθε χρόνο μπορεί να πεθάνουν αιφνιδίως από καρδιά πάνω από είκοσι βρέφη, παιδιά, έφηβοι ή νέοι, καθώς ο πληθυσμός της ηλικιακής αυτής ομάδας είναι περίπου 2 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα είναι γεγονός ότι πεθαίνουν από όλα τα αίτια περίπου 300 βρέφη και 300 παιδιά, έφηβοι και νέοι μέχρι 20 ετών το χρόνο, όμως δεν έχουμε ανάλυση των θανάτων κατά αίτιο. Στους προαναφερόμενους 600 θανάτους ετησίως περιλαμβάνονται γνωστές καρδιοπάθειες ή ατυχήματα ή σοβαρά νοσήματα.

Στην Ελλάδα παρατηρείται μια αύξηση των αιφνίδιων θανάτων και πολλοί έχουν θορυβηθεί καθώς χάθηκαν πρόσφατα τρία παιδιά μέσα σε λίγες ημέρες –με την 12χρονη να είναι το τέταρτο. Όμως μόνον ένας 18χρονος στην Κατερίνη πέθανε αιφνιδίως λίγα λεπτά αφ’ ότου ένιωσε αδιαθεσία. Τα άλλα δύο δυσεξήγητα περιστατικά, ήταν της 3χρονης που είχε πολυήμερο πυρετό και πέθανε στο νοσοκομείο χωρίς να διαγνωστεί από τι έπασχε και ενός 7χρονου αγοριού που είχε πυρετό και έντονο πόνο στην κοιλιά και που οι γιατροί δεν μπόρεσαν να το κρατήσουν στη ζωή. Όμως παρότι τα δύο παιδιά είχαν πυρετό, κάτι που δεν ισχύει για την 12χρονη, και πάλι παραμένει ανεξήγητο –μέχρι στιγμής– το γιατί δεν άντεξε η καρδιά τους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι