Να γιατί σε αφορά Έλληνα το οικολογικό δράμα στην Αυστραλία

Να γιατί σε αφορά Έλληνα το οικολογικό δράμα Αυστραλία, Δημήτρης Μαυράκης

Οι πυρκαγιές που μαίνονται ανεξέλεγκτες στην Αυστραλία έχουν καταστρέψει εκτάσεις που αντιστοιχούν σε ολόκληρη την έκταση της Ιρλανδίας. Καθώς η ήπειρος ευρίσκεται στην αρχή της περιόδου των πυρκαγιών εκφράζονται φόβοι ότι θα συνεχισθούν για μήνες ακόμη. Πριν από μία δεκαετία, οι επιστήμονες προειδοποιούσαν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας εμπεριείχε τον κίνδυνο η περίοδος των πυρκαγιών στην Αυστραλία να αρχίζει ενωρίτερα, να τελειώνει αργότερα και να είναι περισσότερο έντονη.

Το 2007 μία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του OHE για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) ανακοίνωσε ότι «στη Ν.Α. Αυστραλία η συχνότητα των ημερών εξαιρετικά αυξημένου κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιών ήτο πιθανόν να κυμανθεί μεταξύ 4-25% το 2020 και μεταξύ 15-70% το 2050». Την προηγούμενη εβδομάδα ο Μετεωρολογικός Οργανισμός της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι το 2019 υπήρξε το πλέον θερμό και ξηρό καταγεγραμμένο έτος. Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας υπερέβη τους 1.52οC και οι βροχοπτώσεις ήσαν οι μικρότερες από το 1900, όταν άρχισε η καταγραφή τους.

Το οικονομικό κόστος για την Αυστραλία είναι δύσκολο να εκτιμηθεί καθώς οι πυρκαγιές συνεχίζουν την καταστροφική πορεία τους. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Morrison, πολέμιου της Κλιματικής Αλλαγής, ανακοίνωσε τη διάθεση 1.4 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση των αναγκών, ενώ οικονομικοί κύκλοι στην Αυστραλία εκτιμούν ότι το συνολικό κόστος θα υπερβεί τα $70 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αλλά τα προβλήματα δεν πρόκειται να περιορισθούν στη Αυστραλία. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για τις αναμενόμενες επιπτώσεις από τα πυρο-νέφη (pyro cumulonimbus clouds) που δημιουργούνται από τις τεράστιες εκπομπές στάχτης, καπνού και πυρακτωμένων σωματιδίων. Όταν αυτά τα ανερχόμενα θερμά υλικά ψυχθούν σχηματίζουν νέφη που συμπεριφέρονται όπως οι κλασικές καταιγίδες χωρίς τις βροχές που τις συνοδεύουν αλλά με ισχυρούς κεραυνούς που προκαλούν νέες πυρκαγιές.

Αυτά τα νέφη ακολουθώντας τα ατμοσφαιρικά ρεύματα είναι φανερό ότι δεν περιορίζονται από τα γεωγραφικά όρια της Αυστραλίας και επομένως αναμένεται να διαχυθούν σε γειτονικές περιοχές του πλανήτη, στην Ασία και τη Νότια Αμερική. Σε αυτές τις συνθήκες οι πυρκαγιές στην Αυστραλία μας αφορούν όλους. Δυστυχώς το τίμημα της καθυστέρησης της κατανόησης του περιεχομένου των λέξεων “ακραία καιρικά φαινόμενα” θα καθίσταται διαρκώς οδυνηρότερο ακόμη και για “στρουθοκαμηλίζοντες” πολιτικούς ηγέτες όπως ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Morrison.

Δεν αρκούν οι διαμαρτυρίες

Όμως για την αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής και των δένδρων που καταστρέφονται δεν αρκούν οι διαμαρτυρίες και οι καταγγελίες. Αυτό που χρειάζεται είναι η έμπρακτη ανταπόκριση στην έκκληση του Γ.Γ. του ΟΗΕ προς όλους μας να αυξήσουμε τη “φιλοδοξία” μας να αντιμετωπίσουμε με έργα την Κλιματική Αλλαγή.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο Ακαδημαϊκός Κόμβος του ΟΗΕ για Πράσινη Ενέργεια (UNAI Hub SDG7) προτείνει με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 75 ετών από τη δημιουργία του ΟΗΕ τη φύτευση 75 δένδρων (η και πολλαπλάσιου αριθμού) από όλων των ειδών τις νομικές και πολιτικές οντότητες (υπουργεία, τοπ. αυτοδιοίκηση, οργανισμούς, εταιρείες, κλπ.), ένας συνολικός αριθμός 750.000 νέων δένδρων θα ήταν μία σημαντική προσφορά της χώρας μας στη προσπάθεια αντιστάθμισης των καταστροφών αυτού του έτους.

Η πρωτοβουλία έχει τον τίτλο “75 UN – 75 trees UNAI SDG7”, το κόστος συμμετοχής είναι αμελητέο και είναι αυτό της φύτευσης και συντήρησης 75 δένδρων από τον ανάδοχο της πρωτοβουλίας και το αποτέλεσμα θα είναι σημαντικό αν η πρωτοβουλία στηριχθεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να απευθυνθούν για περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].
Χωρίς αμφιβολία, οι πυρκαγιές στην Αυστραλία αποτελούν σαφή προειδοποίηση για το ενδεχόμενο ακραίων καιρικών συνθηκών και καταστάσεων στη χώρα μας στη διάρκεια του προσεχούς θέρους.

Βελτίωση πολιτικής προστασίας Ελλάδας

Καθώς τα φαινόμενα θα καθίστανται διαρκώς εντονότερα, θα καθίσταται επίσης εμφανής η ανάγκη διαρκούς αναβάθμισης των υφιστάμενων πολιτικών και μέσων “προσαρμογής” για την αντιμετώπιση τους. Πέραν των κλασσικών επιχειρησιακών προγραμμάτων η χώρα έχει το δυναμικό εμπλουτισμού τους με σειρά καινοτόμων εργαλείων. Η διαρκής οπτική και θερμική εποπτεία του αστικού και περιαστικού πρασίνου των μεγάλων πόλεων και η ανάπτυξη λογισμικών εφαρμογών παρακολούθησης και πρόβλεψης της πορείας των πύρινων μετώπων ευρίσκεται μέσα στις τεχνολογικές δυνατότητες της χώρας.

Η βελτίωση της ανάπτυξης αποτελεσματικών δικτύων αυτόματης ανίχνευσης και κατάσβεσης όπως αυτό στον άξονα της Αγ. Παρασκευής (Αττική) είναι εφικτή και θα ήταν χρήσιμη η ταχεία ανάπτυξη του. Η σύγχρονη τεχνολογία έχει καταστήσει θέμα ρουτίνας την ανίχνευση και εκτέλεση νυκτερινών αποστολών από επανδρωμένα και μη αεροσκάφη. Πόσο ανέφικτη θα ήταν η χρηματοδότηση ενός προγράμματος που θα επέτρεπε τη συνέχιση των πτήσεων πυρόσβεσης στη διάρκεια της νύκτας;

Χωρίς αμφιβολία, το τελευταίο διάστημα το επίπεδο πολιτικής προστασίας της χώρας βελτιώνεται συνεχώς. Μένουν όμως πολλά να γίνουν και στη κατεύθυνση αυτή εκτός από τους κρατικούς φορείς πολλά εξαρτώνται από τους ίδιους τους πολίτες. Τα μηνύματα από την Αυστραλία είναι ανησυχητικά, ας μη τα αγνοήσουμε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι