ΣΧΟΛΙΟ

Να κοιμόμαστε ήσυχοι…

Νέος σεισμός 4,2 Ρίχτερ στις Κυκλάδες

Κοιμόμαστε που κοιμόμαστε, τουλάχιστον ας κοιμόμαστε ήσυχοι. Γι’ αυτό, ως ακαδημαϊκός δάσκαλος και ως επιστήμων του ΕΚΠΑ, θέλω να καθησυχάσω τους κατοίκους των Κυκλάδων διαβεβαιώνοντας τους ότι όλη η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη του πρόσφατου φαινομένου και ότι η πολιτεία έχει λάβει άπαντα τα ενδεδειγμένα μέτρα ώστε να μην συντρέχουν σοβαροί λόγοι υπερβολικής ανησυχίας. Αλλά, όπως θα έλεγε και η συνάδελφος κ. Γεωργία Αδειλίνη, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, οφείλουμε όλες και όλοι να έχουμε εμπιστοσύνη στη Θεία Πρόνοια και να προσευχηθούμε!

Τούτων δοθέντων, έχω να δηλώσω ως εκ της θέσεώς μου τα εξής: Η σεισμική ακολουθία, κι όχι “σεισμικό σμήνος” – όπως οι συνάδελφοι άλλων πανεπιστημίων έχουν εσφαλμένα δηλώσει – βάσει των μέχρι τώρα ενδείξεων βαίνει (και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό) μάλλον εκτονούμενη. Βέβαια, ενδεχομένως να υπάρξουν ανατροπές, αλλά οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές, αν και επιστημονικά τίποτα δεν μπορεί – και δεν πρέπει – να αποκλειστεί. Άρα, συνιστάται επαγρύπνηση προς πάσαν κατεύθυνσιν. Αυτό είναι ένα, πέραν πάσης αμφισβητήσεως, συμπέρασμα.

Τώρα, ως προς το αν περιμένουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό – προλαβαίνω το εύλογο ερώτημά σας – εκτιμώ ότι είναι μάλλον απίθανο, τα χειρότερα έχουν ήδη παρέλθει. Γι’ αυτό, δηλώνω υπεύθυνα ότι, ακόμη κι αν η αλληλουχία των ενεργών ηφαιστείων της περιοχής σε συνδυασμό με την κινητικότητα των γεωλογικών πλακών και του ρήγματος της Ανάφης, αντιδράσουν εκτός των μέχρι τώρα ενδείξεων, τότε – και στην πιο αρνητική εξέλιξη, την οποία πάντες απευχόμαστε – το μέγεθος του ενδεχομένου σεισμού, λαμβανομένων υπ’ όψη αφενός του εστιακού βάθους και αφετέρου του σεισμικού επικέντρου, δηλαδή αν αυτό βρίσκεται μακριά από κατοικημένα νησιά και πλησίον της βραχονησίδας Άνυδρος, τότε και μόνον τότε η εκτίμησή μου είναι – +6 της κλίμακας Ρίχτερ. Δηλαδή, και εδώ σας παραπέμπω στην παλαιότερη δήλωση της εγκρίτου νομικού κ. Αδειλίνη: “Ο Θεός να βάλει το χέρι του.”

Τέλος, και ως εκ του αντικειμένου μου ως ομότιμου καθηγητού ιστορίας της τέχνης, έχω να δηλώσω πως από αισθητικής πλευράς, ο σεισμός ενδεχομένως να πράξει όσα έπρεπε να πράξουν στην αλληλουχία του χρόνου η πολεοδομία Σύρου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, οι κατά τόπους δήμοι των Κυκλάδων, εν γένει η ελληνική πολιτεία με τους φορείς και τους αμφορείς της, αλλά δεν έπραξαν. Εξάλλου, οι καλαισθητικές δυνατότητες των φυσικών φαινομένων έχουν έκπαλαι αναγνωρισθεί και ορισθεί ως τέτοιες από την επιστήμη της φιλοσοφίας. Σας θυμίζω την ρομαντική έννοια του τρομερού (Erhabene, sublime) που ανέλυσε ο μέγας συνάδελφος Immanuel Kant διακόσια χρόνια πριν.

Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και την υπομονή σας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Παρακαλώ πολύ το άρθρο για την γλυπτική του Τελου Άγρα και το δρομέα.
Στην καθημερινή πριν πολλά χρόνια.
Μερσι

1
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx