ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Νέα τραγωδία: 16χρονος πεθαίνει μετά από εξιτήριο

Κατεπείγουσα ΕΔΕ για το γλέντι στον Ερυθρό Σταυρό

Μετά τον 45χρονο που πέθανε σε καρέκλα στα επείγοντα νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, οι γιατροί του οποίου του είχαν δώσει εξιτήριο μιάμιση ώρα πριν, αλλά και μετά το θάνατο 3χρονου παιδιού που πέθανε μετά από νοσηλεία 11 ημερών σε νοσοκομείο της συμπρωτεύουσας, χωρίς να βρεθεί από τι έπασχε, έρχεται τώρα να προστεθεί κι άλλο περιστατικό που ρίχνει σκιές στην επάρκεια των ελληνικών νοσοκομείων.

Συγκεκριμένα, χάθηκε η ζωή ενός 16χρονου. Το αγόρι εισήχθη αρχικά στο Νοσοκομείο της Ρόδου με υψηλό πυρετό. Παρότι το αγόρι είχε κάνει τρεις επεμβάσεις στην καρδιά του, κάτι που το καθιστούσε ευπαθές –ο υψηλός πυρετός δοκιμάζει τις αντοχές της καρδιάς– δεν του έγινε εισαγωγή ούτε ειδικές εξετάσεις. Ο εξάδελφός του πατέρα του παιδιού, είπε στο SLpress.gr ότι οι γιατροί αντιμετώπισαν πολύ επιφανειακά την πρώτη “εξέταση” του εφήβου. Αναλυτικά μας είπε τα εξής:

«Το παιδί είχε υψηλό πυρετό και το πήγαν οι γονείς στο νοσοκομείο την περασμένη Πέμπτη. Εκεί οι γιατροί απέδωσαν τον πυρετό σε κάποια ίωση, σε ένα  απλό κρύωμα. Του έδωσαν αντιβίωση και το έδιωξαν για το σπίτι. Την επόμενη Δευτέρα το παιδί ανέβασε πολύ υψηλό πυρετό και οι γονείς το ξαναπήγαν στο νοσοκομείο. Εκεί βρήκαν αυτή τη φορά πνευμονία και ειδοποίησαν για Super Puma. Το αγόρι διακομίσθηκε στην Αθήνα, στο Παίδων, σε ΜΕΘ, και πήγαινε κάπως καλά, δηλαδή ο πυρετός έπεσε. Όμως προχθές μάζεψε υγρό στους πνεύμονες και ανέβασε υψηλό πυρετό. Χθες το βράδυ στις 7 το χάσαμε. Ο γιατρός που το παρακολουθούσε για την καρδιά του, είπε ότι το παιδί πήγε άδικα».

Ο ίδιος συγγενής έμαθε ότι το παιδί είχε και τη μεγάλη ατυχία να κολλήσει σταφυλόκοκκο μέσα στην ΜΕΘ του Παίδων. «Το αγόρι είχε μια πληγή στο πόδι και ίσως κόλλησε σταφυλόκοκκο εκεί», είπε ο συγγενής του άτυχου Λευτέρη Αγρέλη, που ήταν μάλιστα και αθλητής παρά την καρδιοπάθειά του. Ο σταφυλόκοκκος δεν είχε διαγνωσθεί στη Ρόδο, όπου διαπίστωσαν μόνον την πνευμονία με τον υψηλό πυρετό και ειδοποίησαν για διακομιδή με ελικόπτερο.

Το  πιθανότερο είναι ότι ο σταφυλόκοκκος του μεταδόθηκε στην ΜΕΘ της Αθήνας, στο Παίδων. Πρόκειται ίσως για σοβαρή ενδονοσοκομειακή λοίμωξη, δηλαδή για τον ανθεκτικό σταφυλόκοκκο που δυστυχώς εντοπίζεται σε πολλά νοσοκομεία και που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα με αντιβίωση -λοίμωξη παρόμοια με του μύκητα auris για τον οποίο έχει γίνει πολύς λόγος τελευταία. Δεν έχουμε πάντως έγκυρες πληροφορίες για το αν επρόκειτο για τον ανθεκτικό σταφυλόκοκκο ή για άλλο σταφυλόκοκκο που είναι πιο εύκολα αντιμετωπίσιμος.

Εν κατακλείδι, είναι άγνωστο δηλαδή αν το παιδί πέθανε από γενικευμένη λοίμωξη εξαιτίας ανθεκτικού μικροβίου ή αν η καρδιά του δεν άντεξε στον υψηλό πυρετό. Όπως και να έχει, αν η πνευμονία είχε διαγνωσθεί εγκαίρως, όλα θα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά. Τα ακριβή αίτια που οδήγησαν στο θάνατο το 16χρονο αγόρι αναμένεται να προσδιοριστούν από την ιατροδικαστική εξέταση (η οποία έγινε ήδη και το παιδί κηδεύεται αύριο) αλλά και από τις τοξικολογικές εξετάσεις που συνήθως απαιτούν δύο εβδομάδες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι