ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Νέο κάλεσμα για εμβολιασμό παιδιών και εφήβων

Στο Ισραήλ βρήκαν πόσοι κολλάνε μετά την τρίτη δόση

Στον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων επανήλθε κατά τις σημερινές τηλεοπτικές ανακοινώσεις η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι έχει υπερτιμηθεί ο κινδυνος αλλεργικής αντίδρασης, καθώς αφορά μόλις 4-5 περιστατικά στο εκατομμύριο και αυτά είναι αντιμετωπίσιμα. Ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ενημέρωσε από την ππλευρά του, ότι έχουν εμβολιασθεί μόλις 140.000 παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών με τα περισσότερα να είναι μαθητές λυκείου.

Η παιδίατρος Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε έρευνα στο Ισραήλ, τα αποτελέσματα της οποίας έδειξαν ότι το 98% των ατόμων που είχαν αυξημένο κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης δεν είχαν τελικά καμία αντίδραση. Οι αλλεργικές αντιδράσεις ήταν μόλις 4,7 ανά εκατομμύριο όπως είπε, για το εμβόλιο της Pfizer. «Αξιολογήθηκε ότι το 5% θα μπορούσε λόγω ιστορικού με αλλεργίες να παρουσιάσει για αλλεργική αντίδραση, αλλά από αυτούς τους ανθρώπους το 98% δεν είχε καμία αντίδραση, το 1% παρουσίασε μια ήπια αντίδραση και το 0,7% αναφυλακτική αντίδραση, που όμως ήταν αντιμετωπίσιμη», είπε.

«Ο εμβολιασμός παιδιών 12-17 ετών αποτελεί καθημερινό θέμα συζήτησης. Με την ενεργό συμμετοχή παιδιάτρων, αναμένεται ότι πολλά από τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς, θα απαντηθούν, ενώ θα δοθούν και κατάλληλες απαντήσεις σε λαθεμένες απόψεις, όπως ότι τα εμβόλια μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη των παιδιών ή να αλλάξουν το DNA τους. Αυξημένη είναι η κινητικότητα διεθνώς σχετικά με τα εμβόλια και για τις ηλικίες 5-11 ετών ή και από 6 μηνών» είπε.

«Οι κλινικές μελέτες εξελίσσονται με προσαρμοσμένες ποσότητες δόσεων και οι ρυθμιστικές αρχές θα έχουν την δυνατότητα να εγκρίνουν τις χορηγήσεις. Εν τω μεταξύ δεν πρέπει να χάνεται χρόνος. Οι εμβολιασμοί πρέπει να συνεχίζονται», τόνισε. Ο Μάριος Θεμιστοκλέους από πλευράς του είπε ότι έχει εμβολιασθεί πλήρως το 56% των πολιτών. Ομως στις ηλικίες 12-14 ετών έχει εμβολιασθεί το 13% (50.000 παιδιά) και στις ηλικίες 15-17 το 27% (90.000 παιδιά).

Η τρίτη δόση

Ήδη, από το απόγευμα της Δευτέρας άρχισε η αποστολή sms σε 285.000 κυρίως ανοσοκατεσταλμένους πολίτες, οι οποίοι έχουν προτεραιοποιηθεί για να τους χορηγηθεί η τρίτη δόση εμβολίου και την Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού. Για την τρίτη δόση, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι η Επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει θετικά για ανοσοκατασταλμένους, διαμένοντες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άτομα άνω των 60 ετών. Όλοι αυτοί θα λάβουν τρίτη δόση έξι έως οκτώ μήνες μετά τη δεύτερη. Όπως είπε κι άλλες ομάδες μπορεί να προτεραιοποιηθούν για την τρίτη δόση, όπως είναι οι υγειονομικοί, αλλά είναι νωρίς – όπως ειπε – για να τεθεί επί τάπητος η τρίτη δόση σε μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες.

Σε ερώτηση για τον συνδυασμό της γρίπης με τον κορονοϊό στη διάρκεια του χειμώνα, η κ. Θεοδωρίδου είπε: «Ετοιμάζεται εγκύκλιος για αντιγριπικό εμβολιασμό, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό, λόγω των άγνωστων δεδομένων. Και φέτος θα δώσουμε αντίστοιχη προσοχή, για άτομα που περιλαμβάνονται στις ενδείξεις,έτσι ώστε να εμβολιαστούν».

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε επισης στη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα με αμοιβή 10 ευρώ ανά εμβολιασμό. Όπως είπε, περίπου 1.000 γιατροί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στο σύστημα. «Από τον Αύγουστο, ισχύει πως για κάθε νέο ραντεβού που κλείνουν γιατρός και φαρμακοποιός, αμείβονται με 10 ευρώ. Μπορούν να κλείσουν ραντεβού για κάθε εμβολιαστικό κέντρο, ενώ μπορεί να το κάνει γιατρός κάθε ειδικότητας. Για τους ιδιώτες γιατρούς, αμείβονται με 20 ευρώ για εμβολιασμό στο ιατρείο τους και με 50 ευρώ για κατ’ οίκον εμβολιασμό», είπε. Το πρόγραμμα αυτό αφορά μη εμβολιασμένους και όχι αναμνηστικές δόσεις, καθώς τα μRNA εμβόλια δεν μπορούν να φυλαχθούν σε κοινά ψυγεία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι