Νέο lockdown προ των πυλών στην Ισπανία – Τα κακά και τα καλά νέα

Νέο lockdown προ των πυλών στην Ισπανία – Τα κακά και τα καλά νέα, Γιάννης Πανταζίδης

Ενώ η κατάσταση με τον κορωνοϊό έδειχνε”να είναι υπό έλεγχο στην Ισπανία, τα νέα δεδομένα έρχονται να αποδείξουν ακριβώς το αντίθετο. Η Ισπανία βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της να περιοριστούν στα σπίτια τους για διάστημα σχεδόν τριών μηνών.

Από τα μέσα Ιουνίου η κυβέρνηση αποφάσισε τη σταδιακή και κλιμακωτή άρση των μέτρων περιορισμού με στόχο την ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα. Παρόλα αυτά ο κακός και βιαστικός προγραμματισμός έχει ως αποτέλεσμα να εξετάζεται το ενδεχόμενο ενός νέου καθολικού περιορισμού. Το βασικό ζητούμενο είναι αν η χώρα της Ισπανίας είναι πλέον σε θέση να αντέξει μια ακόμα καραντίνα, για την προστασία των κατοίκων της.

Η αύξηση των περιπτώσεων γίνεται ήδη αισθητή στα νοσοκομεία της χώρα και ιδιαίτερα στη περιοχή της Καταλονίας. Βάσει των στατιστικών, την τελευταία εβδομάδα (20-25 Ιουλίου), 30 με 40 άτομα νοσηλεύονταν την ημέρα στα ισπανικά νοσοκομεία, αποτελώντας στοιχεία που θυμίζουν την περίοδο του Μαΐου. Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται την περίοδο μεταξύ 10-12 Ιουλίου και αφορά εισαγόμενα κρούσματα.

Όπως αναφέρει ο Ignacio Rosell, ειδικός στη δημόσια υγεία και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της περιφερειακής κυβέρνησης της Castilla και της León «Αποδίδω την αύξηση των κρουσμάτων στη λήξη των κλιμακωμένων φάσεων που είχαμε για τον περιορισμό της κυκλοφορίας. Με τη νέα ομαλότητα, υπάρχει περισσότερος κίνδυνος. Οι άνθρωποι έχουν όλο και περισσότερη αυτοπεποίθηση κι αυτό επιβαρύνει την ήδη δύσκολη κατάσταση που υπάρχει λόγω των εποχιακών επαγγελμάτων και κοινωνικών συναναστροφών».

Η Helena Legido-Quigley, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, συμφωνεί ότι οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να θεωρούν την πανδημία παρελθόν: «Μπορούμε να δούμε ότι οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν χαλαρώσει [τη στάση τους απέναντι στον ιό] κι ότι οι περισσότερες περιοχές δεν προετοίμασαν σωστά τα προγράμματά τους για την παρακολούθηση και καταγραφή των θυμάτων. Αυτοί οι παράγοντες, συνδυαστικά, έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων, μερικά από τα οποία είναι πολύ ανησυχητικά».

«Τα περισσότερα συστήματα υγείας δεν έχουν προσλάβει επαρκή προσωπικό, ή δεν έχουν πάρει τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα. Η ιδέα του περιορισμού και της καραντίνας μεταξύ άλλων ήταν να δώσει χρόνο για να προετοιμαστούν και να ανανεωθούν τα συστήματα υγείας, κάτι το οποίο δεν έγινε και αυτό θα έχει σοβαρότατες συνέπειες για τη δημόσια υγεία και οικονομία» συνεχίζει η Legido-Quigley η οποία θεωρεί πως η κεντρική κυβέρνηση ενέργησε πολύ γρήγορα.

«Δεν θα έπρεπε να προχωρήσουμε σε μια διαφορετική φάση άρσης των περιορισμών, προτού τα συστήματα υγείας είναι πλήρως έτοιμα και εξοπλισμένα. Αξιωματούχοι σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης μας διαβεβαίωσαν ότι ήμασταν προετοιμασμένοι ενώ δεν ήμασταν» λέει Legido-Quigley, αναφερόμενη στο σχέδιο τεσσάρων φάσεων της κυβέρνησης για την ανατροπή των αυστηρών μέτρων περιορισμού που ίσχυαν μετά την έναρξη του περιορισμού κυκλοφορίας και της καραντίνας στις 14 Μαρτίου.

Θετικά νέα

Τα πιο θετικά νέα είναι ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν συνεπάγεται αύξηση του αριθμού των θανάτων. Αυτό μπορεί να ισχύει αφενός επειδή ιός έχει γίνει λιγότερο θανατηφόρος, αφετέρου επειδή έχουν αυξηθεί τα κρούσματα στους νέους. Η μέση ηλικία, των καινούργιων θυμάτων του κορονοϊού, είναι τα 48 έτη, σε σύγκριση με τα 60 έτη που ήταν τον Απρίλιο. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι στο παρελθόν είχαν διαγνωστεί μόνο οι πιο σοβαρές περιπτώσεις, οι οποίες ήταν περισσότερο ηλικιωμένων ασθενών, καθώς και λόγω του ότι λιγότεροι ηλικιωμένοι μολύνονται πλέον από την πανδημία ως αποτέλεσμα των μέτρων προφύλαξης που λαμβάνουν.

Να σημειώσουμε επίσης ότι την Πέμπτη 23 Ιουλίου η Ισπανία κατέγραψε 971 νέα κρούσματα, την μεγαλύτερη αύξηση που καταγράφηκε από τις 8 Μαΐου, όταν η κυβέρνηση άρχισε να ανασύρει τα μέτρα περιορισμού. Στη παρούσα φάση, κάποιες τοπικές κυβερνήσεις ζήτησαν τον εθελοντικό περιορισμό των κατοίκων στα σπίτια τους. Επιπροσθέτως, την Παρασκευή 24 Ιουλίου, η Πολιτική Προστασία της Καταλονίας αποφάσισε την απαγόρευση λειτουργίας στα νυχτερινά κέντρα, στις αίθουσες χορού και στις εκδηλώσεις στη περιοχή της Βαρκελώνης, αλλά και σε όλη την περιοχή της Καταλονίας.

Τα μέτρα αυτά, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης συγκεντρώσεων άνω των 10 ατόμων, θα συνεχίσουν να ισχύουν και αναμένεται να λήξουν σε μια εβδομάδα εάν δεν επεκταθεί περαιτέρω η εξάπλωση του ιού. Η διαχείριση της κατάστασης αποτελεί βασική προϋπόθεση, ώστε να μπορέσει η Ισπανία να ορθοποδήσει. Τα σύνορα είναι πλέον ανοιχτά για τουρίστες, παρόλα αυτά η Νορβηγία εφαρμόζει περιορισμό 10 ημερών στους επισκέπτες από Ισπανία και η Γαλλία αποθαρρύνει τους κατοίκους της να ταξιδέψουν στην Καταλονία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι