Νευράκια Γιούνκερ για το μεταναστευτικό, αργεί η λύση

Με υπογραφή Γιόχανσον μετανάστες όσοι έρχονται από την Τουρκία, Βαγγέλης Σαρακινός

Με γκρίνια για το μεταναστευτικό κλείνει την χρονιά ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ, ο οποίος καταλόγισε «σκανδαλώδη υποκρισία» σε χώρες μέλη της ΕΕ σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για τη διεύρυνση της υπηρεσίας ασφάλειας των συνόρων Frontex. Το μεταναστευτικό υπήρξε άλλωστε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ευρώπης, το 2018, καθώς προκάλεσε κυβερνητικές κρίσεις και απείλησε ακόμη και την συνοχή της ΕΕ.

Κοινή ευρωπαϊκή λύση δεν βρέθηκε ωστόσο και ο Γιούνκερ τα έβαλε με τους αρχηγούς κρατών, οι οποίοι, όπως δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, ενώ ζητούσαν «καλύτερη προστασία κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων», τώρα ανησυχούν επειδή «θίγεται τάχα η εθνική κυριαρχία».

Πρόκειται για «σκανδαλώδη υποκρισία», συμπλήρωσε ο Γιούνκερ,  τονίζοντας ότι τον Σεπτέμβριο η Κομισιόν πρότεινε την αύξηση του αριθμού των συνοριοφυλάκων της Frontex από 1.500 σε 10.000 έως το 2020. Μια πρόταση που διατυπώθηκε μετά την κυβερνητική κρίση στην Γερμανία, εξαιτίας του μεταναστευτικού, η οποία απείλησε την θέση της Μέρκελ και τελικά την οδήγησε στον δρόμο προς την συνταξιοδότηση.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Ιουνίου συμφώνησαν ότι η ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης αποτελεί προτεραιότητα. Στην συνέχεια ωστόσο έβαλαν ζητήματα περιορισμού της εθνικής κυριαρχίας των κρατών από την επέκταση της εντολής της Frontex.

Χωλαίνει η ενίσχυση της Frontex

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι αυτές οι ενστάσεις υποστηρίχθηκαν περισσότερο από χώρες που δεν αποτελούν εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και επομένως δεν θα είχαν άμεσες επιπτώσεις από την διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της κοινής υπηρεσίας συνοριοφυλακής. Το αποτέλεσμα ωστόσο ήταν η αυστριακή προεδρία να μεταθέσει για το 2027 την αύξηση του αριθμού των συνοριοφυλάκων, ενώ ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Ζεεχόφερ, ο πολιτικός που προκάλεσε δύο κυβερνητικές κρίσεις στην Γερμανία, πρότεινε το 2025 ως «μια εφικτή χρονική προθεσμία».

Ο Γιούνκερ, αν και δεν τις κατονόμασε, κατηγόρησε εκείνες τις χώρες που ενώ ζητούσαν επίμονα την «συνοριακή ασφάλεια» τώρα είναι αυτές που θέλουν να δεσμευτούν λιγότερο. Και η Αυστρία είναι μία από τις χώρες που ζητούσαν καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν γκρίνιαζε βέβαια και μετά την Σύνοδο Κορυφής, στις αρχές Δεκεμβρίου, στην οποία επίσης δεν υπήρξε συμφωνία για μια κοινή ευρωπαϊκή λύση πατά τις εκκλήσεις την Κομισιόν και την τμηματοποίηση των προτάσεων, αφού όλες μαζί ως πακέτο ήταν αδύνατον να περάσουν.

Έτσι η Ευρώπη παραμένει χωρισμένη στα τρία. Από την μια οι χώρες που έχουν οφέλη από την μετανάστευση και είναι αυτέ του βιομηχανικού βορρά, τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και είναι αυτές του φτωχού νότου και τις αδιάφορες, που αφού δεν έχουν οφέλη δεν θέλουν και να μοιραστούν τα βάρη.

Πρόβλημα πάλι στην Μεσόγειο

Την ίδια ώρα επέστρεψαν στην κεντρική Μεσόγειο πλοία ΜΚΟ που παίρνουν μέρος σε επιχειρήσεις διάσωσης, παρά την απόφαση της Ιταλίας να κλείσει τα λιμάνια της για αυτά. Παραλλήλως επέστρεψε όμως και το πρόβλημα για το ποια χώρα θα υποδεχθεί τους μετανάστες που διασώζουν.

Η ΜΚΟ Sea-Eye, η οποία ανακοίνωσε την περασμένη νύχτα ότι το πλοίο της έλαβε επείγον σήμα από την ακτοφυλακή της Μάλτας για μια λέμβο με 24 επιβαίνοντες που κινδύνευε, μεταφέρει ήδη 16 άνδρες και 24 γυναίκες που διασώθηκαν το Σάββατο. Ταυτόχρονα, το υπό ολλανδική σημαία Sea-Watch 3 πλέει από τις 22 Δεκεμβρίου με επιβαίνοντες 32 μετανάστες, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό της Μάλτας ανακοίνωσε ότι  διέσωσε την Κυριακή άλλους 69 μετανάστες που επέβαιναν σε ξύλινη λέμβο.

Προ ημερών μάλιστα η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Sea Watch, το πλοίο της οποίας δεν δέχονται η Μάλτα και η Ιταλία, επέκρινε την γερμανική κυβέρνηση επειδή δεν αναλαμβάνει καμία πρωτοβουλία για την εξεύρεση λύσης.

Περνούν και την Μάγχη

Προβλήματα αντιμετωπίζει όμως και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς από τον Οκτώβριο έχουν πολλαπλασιαστεί οι απόπειρες διάπλου της Μάγχης. Ανήμερα τα Χριστούγεννα διασώθηκαν 40 άνθρωποι στα ανοιχτά του Πα-ντε-Καλαί, ενώ τις προηγούμενες δύο ημέρες είχαν διασωθεί άλλοι δεκαέξι.

Εννέα άνθρωποι κατάφεραν να φτάσουν πριν μερικές ημέρες με φουσκωτό στο Κεντ, γεγονός που η Βρετανίδα υφυπουργός Μετανάστευσης χαρακτήρισε «βαθιά ανησυχητικό» και άλλοι έξι  Ιρανοί βρέθηκαν χθες σε ακτή της νοτιοανατολικής Αγγλίας. Ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε την κατάσταση που διαμορφώνεται «μείζον» πρόβλημα και διέκοψε τις ολιγοήμερες διακοπές του για να αντιμετωπίσει την «κρίση».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx