ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Νομικές ακροβασίες για το αντάρτικο των αντιεμβολιαστών

"Βάρα τη" – Ανοίγουν τα στόματα για bullying στο σχολείο του 14χρονου Μάκη

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος ζήτησε από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ Μιχάλη Καραμαλάκη για να αντιμετωπιστεί το αντάρτικο των αντιεμβολιαστών, να διασφαλιστεί ότι οι αστυνομικοί δεν θα προσάγουν στα αστυνομικά τμήματα εκπαιδευτικούς σε διενέξεις με αρνητές γονείς κατά την εφαρμογή του νόμου, όταν δηλαδή αποκλείουν την πρόσβαση παιδιών χωρίς τεστ στα σχολεία.

Εντούτοις η τελευταία προσαγωγή που έγινε δεν ήταν ευθύνη των αστυνομικών, αλλά της εισαγγελίας, με την οποία επικοινώνησε αμήχανος ο διοικητής του οικείου αστυνομικού τμήματος, και του δόθηκε η εντολή να γίνει προσαγωγή αντιεμβολιαστών γονέων και εκπαιδευτικών στο τμήμα. Εκεί υποβλήθηκαν εκατέρωθεν μηνύσεις. Επιπλέον, η ισχύουσα νομοθεσία δεν καλύπτει την υπουργική εντολή νομότυπα.

Το τελευταίο επεισόδιο προσαγωγής ξεκίνησε ουσιαστικά από εισαγγελέα, οπότε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής με παραγγελία του προς τους εισαγγελείς εφετών και πρωτοδικών όλης της χώρας χθες, ζήτησε να διερευνήσουν, και μάλιστα τάχιστα, αν οι αναφερόμενες ενέργειες αντιεμβολιαστών-αρνητών συνιστούν αξιόποινες πράξεις και σε καταφατική περίπτωση να ενεργήσουν, όπως ο νόμος ορίζει. Τους καλεί η παρέμβασή τους να είναι συνεχής με στόχο την τήρηση των νόμων και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αφορμή για την εισαγγελική παρέμβαση αποτέλεσε ερώτηση της βουλευτού του ΚΙΝΑΛ Νάντιας Γιαννακοπούλου, η οποία καυτηρίασε το γεγονός ότι υποβάλλονται μηνύσεις εις βάρος των εκπαιδευτικών, επειδή απλά προσπαθούν να εφαρμόσουν το νόμο για τη δημόσια υγεία. Ο νόμος τους υποχρεώνει να μην επιτρέπουν την είσοδο σε ανεμβολίαστους μαθητές που δεν έχουν κάνει self test και δεν φορούν προστατευτική μάσκα ή σε γονείς χωρίς τεστ, όμως τελικά οι εκπαιδευτικοί σύρονται στα αστυνομικά τμήματα, μαζί με τους αντιεμβολιαστές.

Η αλλαγή της νομοθεσίας

Η εντολή Θεοδωρικάκου στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι εφόσον προκύπτουν θέματα μηνύσεων, η διαδικασία που ακολουθείται θα πρέπει να γίνεται χωρίς την μετάβαση των εκπαιδευτικών στα τμήματα, με στόχο την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των σχολικών μονάδων και την προστασία του αναγκαίου εκπαιδευτικού κλίματος που πρέπει να υπάρχει σε αυτά.

Όμως το κατά πόσον είναι νόμιμο η μήνυση να κατατίθεται εξ αποστάσεως, είναι άλλο θέμα και μάλλον όχι τόσο απλό όσο το θεωρεί ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ειδικά αν ο γονέας επικαλείται ότι τον έβρισαν ή τον έσπρωξαν εκπαιδευτικοί. Αυτός είναι και ο λόγος που ετοιμάζεται τροπολογία που θα κατατεθεί με τις συνολικές αλλαγές του Ποινικού Κώδικα, την Παρασκευή, και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η νέα φάμπρικα μηνύσεων και αγωγών από τους αρνητές των εμβολίων τόσο εναντίον εκπαιδευτικών όσο και γιατρών.

Εννοείται ασφαλώς ότι το δικαίωμα στη μήνυση παραμένει για όλους τους πολίτες, αλλά η κυβέρνηση θέλει να περάσει νόμο με τον οποίο να μην ισχύει η διαδικασία του αυτοφώρου για εκπαιδευτικούς και υγειονομικούς. Το αδίκημα του προπηλακισμού πάντως είναι ποινικό αδίκημα και σε αυτές τις περιπτώσεις παρεμβαίνει η ΕΛ.ΑΣ. Ο διαχωρισμός που επιχειρείται ως προς το αυτόφωρο νομικά είναι μια πολύ “ακροβατική” κίνηση επί ξυρού ακμής, καθώς εγείρει θέματα ισότητας απέναντι στο νόμο.

Τα επεισόδια προκαλούνται από ασθενείς (όπως π.χ. του ασθενούς που μήνυσε γιατρούς επειδή τον νοσήλευσαν για κορονοϊό στην Πάτρα παρά την θέλησή του όπως υποστηρίζει)  αλλά και γονείς που αρνούνται να βάλουν μάσκα στα παιδιά τους ή να τα υποβάλουν σε self test. Στο 2ο Δημοτικό σχολείο Θέρμης Θεσσαλονίκης πατέρας έσπρωχνε δασκάλους και απαιτούσε να επιτραπεί στο παιδί του να μπει στην τάξη για μάθημα παρόλο που δεν φορούσε μάσκα ούτε είχε κάνει self test.

Τα επιχειρήματα των αρνητών

Ο ίδιος απειλεί με μηνύσεις τη διευθύντρια ζητώντας μάλιστα τεράστια ποσά «για εγκληματικές πράξεις του σχολείου και του υπουργείου Υγείας σε βάρος του παιδιού του». Ο πατέρας αυτός έχει ήδη οδηγηθεί στον εισαγγελέα και βαρύνεται με τις κατηγορίες της απειλής της λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας και για έργω εξύβριση. Η δίκη του αναβλήθηκε για τις 24 Σεπτεμβρίου. Όταν όμως αφέθηκε ελεύθερος επανήλθε στο σχολείο λέγοντας ότι θα μηνύσει την διευθύντρια.

Εκπαιδευτικοί σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε απόγνωση εξ αιτίας τέτοιων καταστάσεων καθώς αναγκάζονται να πηγαίνουν στα αστυνομικά τμήματα και να ταλαιπωρούνται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η υπόθεση που έφερε στη δημοσιότητα η ΕΛΜΕ Πειραιά, που αναφέρει ότι γονέας-αρνητής από τα Καμίνια υπέβαλε μήνυση κατά εκπαιδευτικών, οι οποίοι εν τέλει προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα.

«Την Τρίτη 14/9 γονέας μαθητή του Γυμνασίου Καμινίων προχώρησε σε μήνυση κατά 3 μελών του Συλλόγου Διδασκόντων (Διευθύντρια, Υποδιευθυντή και την υπεύθυνο Covid), επειδή εφάρμοσαν το νόμο και αρνήθηκαν την είσοδο στο σχολείο στο παιδί του, που δεν διέθετε self test, ενώ αρνείτο να φορέσει και μάσκα. Αμέσως μετά ακολούθησε το εξής εξοργιστικό γεγονός: περιπολικό της Αστυνομίας έφτασε στο σχολείο και ζήτησε από τους εκπαιδευτικούς να μπουν μέσα σε αυτό, ώστε να τους οδηγήσει στο Τμήμα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι