Νοσοκομεία: Γιατί πλημμύρισαν με ανασφάλιστους

Νοσοκομεία: Γιατί πλημμύρισαν με ανασφάλιστους

Νέα παράταση, μέχρι τις 30 Απριλίου, δόθηκε όσον αφορά στην συνταγογράφηση φαρμάκων για τους ανασφάλιστους από ιδιώτες γιατρούς μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στα νοσοκομεία. Οι ανασφάλιστοι είναι περίπου ένα εκατομμύριο στη χώρα μας και μετά την εφαρμογή του νέου νόμου στις 15 Μαρτίου, οι περισσότεροι στράφηκαν για συνταγογραφήσεις φαρμάκων και εξετάσεων στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία ξαφνικά πλημμύρισαν κόσμο.

Στην παράταση που αποφάσισε το υπουργείο Υγείας έπαιξαν ρόλο και οι αντιδράσεις των ιδιωτών γιατρών, που δεν ήθελαν να τους αφαιρεθεί η δυνατότητα να συνταγογραφούν για ανασφάλιστους πολίτες, οι οποίοι είναι εξάλλου και μια από τις βασικότερες κατηγορίες των πελατών τους. Το υπουργείο Υγείας παράλληλα επεξεργάζεται τρόπο να καλυφθούν με εξαιρέσεις όσοι ανασφάλιστοι έχουν βαριά νοσήματα και εύλογα δεν μπορούν να περιμένουν στην ουρά για συνταγογράφηση σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο ή να πληρώσουν απογευματινό ιατρείο μόνο και μόνο για να τους “γράψει” κάποιος ένα φάρμακο.

Υπενθυμίζεται ότι είχε αποφασιστεί να στερηθούν τον ιδιώτη γιατρό οι ανασφάλιστοι από τον Γενάρη, το μέτρο εν συνεχεία αποφασίσθηκε να ανασταλεί μέχρι το Φεβρουάριο, εν συνεχεία τέθηκε σε ισχύ στις 15 Μαρτίου και σήμερα, μετά από ένα πενθήμερο πολλών δυσλειτουργιών στα νοσοκομεία, πήρε νέα παράταση. Σύμφωνα με το νέο νόμο, οι ανασφάλιστοι μπορούν να πηγαίνουν μόνο σε δημόσιες δομές προκειμένου να πάρουν συνταγές για τα φάρμακά τους, ενώ μέχρι πρότινος μπορούσαν να συνταγογραφήσουν τις θεραπείες τους και σε ιδιώτες γιατρούς.

Οι βαριά πάσχοντες θεωρείται βέβαιο ότι θα εξαιρεθούν και θα μπορούν να παίρνουν τις συνταγές τους και από ιδιώτες γιατρούς, όμως δεν είναι σαφές ποιοι εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία. Το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται εξαιρέσεις. Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει «εξετάζονται εξαιρέσεις για τα παιδιά, τους νεφροπαθείς που είναι υπό αιμοκάθαρση και άλλους. Συνεπώς, για τη διευκόλυνση των ανασφάλιστων μέχρι τις 30 Απριλίου θα μπορούν οι ιδιώτες γιατροί να συνταγογραφούν κανονικά».

Αυξήθηκαν οι ανασφάλιστοι

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, υπεραμυνόμενος του νέου νόμου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι από τότε που άλλαξε το νόμο το 2018 και επέτρεψε στους ιδιώτες ιατρούς να συνταγογραφούν και για τους ανασφάλιστους, η δαπάνη αυξήθηκε κατακόρυφα όπως και ο αριθμός των ανασφάλιστων. Είπε ότι οι ανασφάλιστοι μέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκαν κατά 400.000 χωρίς όμως να υπάρχει μείωση του αριθμού των ασφαλισμένων. Εξέφρασε ουσιαστικά την άποψη ότι δήλωναν πλέον ανασφάλιστοι πολλοί πολίτες οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν ήταν άνεργοι και θα μπορούσαν να ασφαλίζονται.

Αναμένεται ποια θα είναι στην πράξη και η εφαρμογή του νέου ΕΣΥ που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τους ασφαλισμένους, όπου κάθε πολίτης θα έχει “προσωπικό γιατρό”, χωρίς όμως την έγκριση του οποίου δεν θα μπορεί να κάνει εξετάσεις. Πολλές οι ενστάσεις και από ποικίλες πλευρές, καθώς ο προσωπικός γιατρός θα είναι κυρίως παθολόγος και λογικά οι ασφαλισμένοι θα δυσκολεύονται να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε άλλες ειδικότητες και σε ειδικές εξετάσεις.

Σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ (εργαζόμενοι στα νοσοκομεία) προχώρησε σε συγκέντρωση και διαδήλωση με κλαδικά αιτήματα, χαρακτηρίζοντας σε ανακοίνωσή της το συζητούμενο νομοσχέδιο «ταφόπλακα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αφού καταργεί θεμελιώδεις αρχές, όπως η δωρεάν περίθαλψη και η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των εργαζομένων στο ΕΣΥ». Η Ομοσπονδία ζητεί να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος με σύμβαση ορισμένου χρόνου και να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι