ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ντοκουμέντα “φωτιά” στη δικογραφία για την τραγωδία στο Μάτι

Ντοκουμέντα "φωτιά" στη δικογραφία για την τραγωδία στο Μάτι, slpress

Ολοκληρώθηκε η κύρια ανάκριση για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, στις 23 Ιουλίου του 2018, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 102 συνανθρώπους μας, και τις  επόμενες ημέρες η δικογραφία θα διαβιβαστεί στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης συγκεντρώθηκαν σημαντικά στοιχεία για τις ευθύνες των αρμοδίων, στα οποία περιλαμβάνονται και  απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που περιήλθαν στα χέρια της Δικαιοσύνης μετά την κατάσχεση, από τον ανακριτή, του καταγραφικού στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ).

Από αυτά τα ηχητικά ντοκουμέντα προκύπτουν δύο βασικά στοιχεία φωτιά: πρώτον ότι υπήρξε παντελής απουσία του κρατικού μηχανισμού κατά τις ώρες αιχμής και δεύτερον ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες γνώριζαν για την ύπαρξη των πρώτων νεκρών, πριν τη σύσκεψη που έγινε παρουσία του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Στην δικογραφία περιλαμβάνονται επίσης στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι εναέρια μέσα, τα οποία θα μπορούσαν να πάρουν μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης έμειναν καθηλωμένα. Χαρακτηριστική είναι η συνομιλία αξιωματικού υπηρεσίας από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, την ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη η ευρεία σύσκεψη, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και του τότε αρμόδιου υπουργού, Νίκου Τόσκα. Στην συνομιλία αυτή, ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής ζητά να ενημερωθεί, αν υπάρχουν νεκροί.

Κενό ενημέρωσης 

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ: Έχουμε μία ευρεία σύσκεψη. Έχει έρθει εδώ τώρα ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός ο κ. Τόσκας. Μπορείτε να μου δώσετε σαφή εικόνα για τους νεκρούς;

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ: Για τους νεκρούς προς το παρόν εμείς έχουμε παραλάβει έναν. Υπάρχουν και άλλοι νεκροί όμως, τους οποίους δεν έχουμε παραλάβει… Δίνουμε βάση πρώτα από όλα σε τραυματίες. Έχουν κατέβει κάτω ομάδες γιατρών στους τραυματίες. Νεκρούς παραλαμβάνουμε μόνο αν είναι μέσα στο δρόμο. Αν είναι μέσα σε σπίτια δεν παραλαμβάνουμε προς το παρόν νεκρούς… Και το ξέρει αυτό και η Πολιτική Προστασία. Τα περιστατικά είναι πάρα πολλά. Έχει ενεργοποιηθεί ομάδα που είναι για τις κρίσεις, έχουν βγει πολλά αυτοκίνητα στο δρόμο. Έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο μπορούμε για τον κόσμο.

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ: Δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα για τους νεκρούς;

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ: Όχι. Ξέρω αυτή την στιγμή για τρεις. Ένα περιστατικό στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, ένα πάει στο Σισμανόγλειο και ένα λίγο πιο κάτω στο Μάτι. Απλά δεν έχουν παραληφθεί αυτά. Ένα μόνο έχει παραληφθεί. Πάντως, η κατάσταση δεν είναι τόσο καλή. Μας έχουν δώσει περισσότερους νεκρούς ,αλλά δεν έχουμε επιβεβαιωμένα. Επιβεβαιωμένα δεν έχουμε… Για τα επιβεβαιωμένα πολύ φοβάμαι ότι θα μας πάρει το πρωί για να μάθουμε… Αφού τελειώσουμε πρώτα με τους τραυματίες.

Συνομιλίες φωτιά για το Μάτι

Αποκαλυπτική για το χάος που επικράτησε τουλάχιστον κατά τις ώρες αιχμής είναι και η συνομιλία που είχε ένας πυροσβέστης με την μητέρα του, στην οποία φαίνονται οι τραγικές ελλείψεις στο επιχειρησιακό πεδίο.

«Μάνα πέφτω… Ούτε νερό… Χαμός γίνεται … Έχει νεκρούς….» ακούγεται να λέει ο πυροσβέστης, απευθυνόμενος στην μητέρα του, η οποία του απαντά ότι γνωρίζει πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση, αλλά και για το ότι ειπώθηκε στην τηλεόραση ότι πιθανότατα υπάρχουν νεκροί. «Έχει, αλλά δεν τους ανακοινώνουν» είναι απάντηση που ακούγεται να δίνει ο πυροσβέστης.

Ακόμη πιο ενδεικτική για το χάος και την έλλειψη συντονισμού είναι μια άλλη συνομιλία στην διάρκεια της οποίας πυροσβέστες ενημερώνουν τους προϊσταμένους τους για την κατάσταση. «Δεν ξέρουμε πια σε ποιον να διαβιβάζουμε συμβάντα. Είναι όλοι μποτιλιαρισμένοι. Δεν έχουμε πλέον εικόνα τι γίνεται… Μας δίνουν σε κάποια κομμάτια από το Νέο Βουτζά ότι η φωτιά έχει περάσει από τη Λ. Μαραθώνος και έχει βγει στη θάλασσα…» ακούγονται να λένε στο ηχητικό ντοκουμέντο.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και αποσπάσματα επικοινωνιών από τους Πύργους Ελέγχου των αεροδρομίων, από τις οποίες προκύπτει ότι στο διάστημα μεταξύ 16:26 με 16:37 της 23ης Ιουλίου 2018 δυο ελικόπτερα λαμβάνουν εντολή να μην απογειωθούν, το ένα με εντολή της διοίκησης και το άλλο με εντολή της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Ωστόσο μένουν ακινητοποιημένα για τον ίδιο σκοπό που είναι η παραλαβή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, από την Τρίπολη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι