ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Νύχτα επεισοδίων για τον νεκρό Ρομά – Τι θα γίνει με τους αστυνομικούς

Νύχτα επεισοδίων για τον νεκρό Ρομά – Τι θα γίνει με τους αστυνομικούς

Επεισόδια σημειώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη χθες τη νύχτα, από ομάδες του αντιεξουσιαστκού χώρου που συγκρούσθηκαν με αστυνομικές δυνάμεις, σε διαμαρτυρία για τον θάνατο του Ρομά στην καταδίωξη στο Πέραμα. Υπενθυμίζεται ότι και στον Ασπρόπυργο έγιναν χθες το βράδυ μικρής έκτασης επεισόδια από συγκεντρωμένους Ρομά που διαμαρτύρονταν για τον ίδιο λόγο, καίγοντας λάστιχα αυτοκινήτων.

Η συγκέντρωση στον Ασπρόπυργο διαλύθηκε γρήγορα χωρίς να σημειωθούν σοβαρά επεισόδια. Στην Θεσσαλονίκη έγινε χρήση χημικών, καθώς οι διαμαρτυρόμενοι έσπαγαν βιτρίνες καταστημάτων. Οι επτά συλληφθέντες για τα γεγονότα θα οδηγηθούν την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου στον ανακριτή για να απολογηθούν με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και έως τότε θα παραμείνουν κρατούμενοι.

Στο χώρο βρέθηκαν 38 κάλυκες. Οι βολές των αστυνομικών (ίσως πέντε εξ αυτών) είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός 20χρονου Ρομά, σεσημασμένου για κλοπές, ο οποίος οδηγούσε το κλεμμένο ΙΧ και τον τραυματισμό στο χέρι ενός 16χρονου ομόφυλού του, επιβάτη του ίδιου κλεμμένου ΙΧ. Διέφυγε ένας άλλος 16χρονος, που ήταν ο τρίτος επιβάτης. Η καταδίωξη των Ρομά άρχισε από τον Άγιο Ιωάννη Ρέντη στις 11:45 και συνεχίσθηκε (σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις οδηγίες από το Κέντρο Άμεσης Δράσης) μέχρι το Πέραμα.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν έξι αστυφύλακες και ένας υπαστυνόμος που εμπλέκονταν στο συμβάν. Οι Ρομά με το κλεμμένο ΙΧ προσπάθησαν να διαφύγουν εμβολίζοντας πέντε μοτοσικλέτες των αστυνομικών. Οι αστυφύλακες τραυματίσθηκαν και απάντησαν με πυρά. Για το αιματηρό συμβάν εξέδωσαν ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ζητώντας εξηγήσει, τόσο για τους πυροβολισμούς σε κατοικημένη περιοχή, όσο και για το θάνατο του Ρομά και τους τραυματισμούς, αλλά και για το κατά πόσον τηρήθηκαν οι κανόνες ασφάλειας σε τέτοιου είδους εμπλοκές.

Πώς εξελίσσεται η υπόθεση

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κέντρο επιχειρήσεων είχε δώσει εντολή στην ομάδα των μοτοσικλετιστών να σταματήσει την καταδίωξη, αλλά αυτή η εντολή φέρεται να αγνοήθηκε, με τα γνωστά αποτελέσματα, όμως δεν είναι και σαφές πότε ακριβώς δόθηκε η εντολή περί μη εμπλοκής. Επίσης τίθεται θέμα και για τα πολλαπλά πυρά προς το αυτοκίνητο, δηλαδή για υπέρμετρη χρήση βίας. Οι συλληφθέντες ένστολοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος ζήτησε να προχωρήσει κατεπειγόντως και να ολοκληρωθεί εντός πέντε ημερών ο πειθαρχικός έλεγχος και η αξιολόγηση των αστυνομικών που συνελήφθησαν. Οι αστυνομικοί αναμένεται να επικαλεσθούν ότι οι τρεις Ρομά δεν είχαν μεν όπλο, αλλά χρησιμοποίησαν ως φονικό όπλο το όχημά τους και ότι δεν στόχευαν στο παρμπρίζ, αλλά χαμηλά στο ΙΧ.

Σε ανάλογο περιστατικό στην Καλλιθέα το 2016 με εμβολισμό μοτοσικλετιστή, ο αστυνομικός αθωώθηκε για το θάνατο του οδηγού του κλεμμένου οχήματος. Τότε όμως δεν είχαν πέσει 38 σφαίρες και διαπιστώθηκε παράλληλα ότι η σφαίρα που σκότωσε τον οδηγό, πολίτη από το Καζακστάν, τον είχε βρει στο κεφάλι από εξοστρακισμό. Η ιατροδικαστική εξέταση του 20χρονου για να διαπιστωθεί και πόσες σφαίρες φέρει, θα γίνει αύριο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι