ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Νύχτα τρόμου στην Αττική – Εκκενώνονται Άγιος Στέφανος, Καπανδρίτι και Πολυδένδρι

Καίγεται η Δροσοπηγή – Εκκενώνονται Κρυονέρι και Αφίδνες, slpress

Ανεξέλεγκτα κινείται πλέο το πύρινο μέτωπο στην Αττική, καθώς η φωτιά πέρασε πριν λίγη ώρα την Εθνική οδό προς τον Άγιο Στέφανο. Στην περιοχή ακούγονται συνεχώς εκρήξεις. Νωρίτερα οι φλόγες είχαν περάσει από τη Δροσοπηγή και το Κρυονέρι και πλησίασαν σε δασική περιοχή που βρίσκεται δίπλα στα διόδια των Αφιδνών.

Η φωτιά έχει περάσει συνολικά πέντε φορές την Ενική Οδό, καθώς πετάγονται συνεχώς σπίθες σε μεγάλη απόσταση. Ωστόσο αντιμετωπίστηκε άμεσα από τις δυνάμεις τις πυροσβεστικής. Λίγο πριν τις δέκα το βράδυ όμως ξαναπέρασε και κινείται προς τον Άγιο Στέφανο.

Μετα την εξέλιξη αυτή, διακόπηκε από την Αστυνομία η κυκλοφορία των οχημάτων  στον κόμβο του Αγίου Στεφάνου, στο ρεύμα προς Λαμία και αστυνομικοί απομακρύνουν τα αυτοκίνητα από τον παράδρομο. Η κυκλοφορία διακόπηκε και στην οδό Ιπποκράτους, από το ύψος του καταστήματος «Λακκαγκίνης» στα Κιούρκα στο ρεύμα προς Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι εκκενώνονται ο Άγιος Στέφανος, το Καπανδρίτι και το Πολυδένδρι. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, υπεγράφη η εντολή να σταλεί μήνυμα μέσω του 112 για άμεση εκκένωση σε Καπανδρίτι, Πολυδένδρι και Άγιο Στέφανο. Λίγο μετά τις 11 το βράδυ εστάλη και σχετική επείγουσα ειδοποίηση σε όσους βρίσκονται σε Πολυδένδρι, Καπανδρίτι, Ταξιάρχες, Αγ. Γεώργιο ή Πουρίθι να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα και πόρτες για να μην διειδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό των σπιτιών.

Κόλαση στην Αττική

Σημειώνεται ότι η φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτα, εκτός από το μέτωπο που έχει στην εθνική οδό, στο ύψος των Αφιδνών, όπου καίγονται σπίτια, κατευθύνεται και προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία. Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, καθώς τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να κάνουν ρήψεις με το που έπεσε το σκοτάδι. Οι πυροσβέστες έχουν κάνει ζώνη  στην εθνική οδό και δίνουν μάχη για να μην φουντώσουν οι εστίες που περνούν προς τον Άγιο Στέφανο. Στόχος τους είναι να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς και προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία είχε ανακοινώσει νωρίτερα την διακοπή κυκλοφορίας στο σιδηροδρομικό τμήμα Αθήνα-Οινόη, αναφέρει ότι τα δρομολόγια 52 και 884, αύριο 6 Αυγούστου, θα εκτελεστούν με λεωφορεία από Αθήνα έως Οινόη και από την Οινόη με τραίνο. Με την ίδια ανακοίνωση καταργούνται μέχρι νεωτέρας τα δρομολόγια στο τμήμα Αθήνα-Χαλκίδα-Αθήνα.

Αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι κρίθηκε απαραίτητο να  διασωληνωθούν και να μεταφερθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δύο εθελοντές πυροσβέστες που νοσηλεύονται στο ΚΑΤ. Επίσης δυο εθελοντές πυροσβέστες έχουν ελαφριά εγκαύματα.

Το νέο μεγάλο μέτωπο είναι αποτέλεσμα της τριπλής αναζωπύρωσης που σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης. Το μέτωπο αυτό εκτείνεται εδώ και ώρες στο τρίγωνο από τον οικισμό Δροσοπηγή, τα πρώην βασιλικά ανάκτορα του Τατοΐου και το Κατσιμίδι. Η Πολιτική Προστασία εκκένωσε το Κρυονέρι, τον Κοκκινόβραχο και τις Αφίδνες και νωρίτρερα την Ιπποκράτειο Πολιτεία και τη Δροσοπηγή.

Ανάσα από τον ΑΔΜΗΕ

Το θετικό είναι ότι επανήλθε σε κανονική λειτουργία το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Αγίου Στεφάνου, το οποίο είχε βγει νωρίτερα εκτός. Πρόκειται για μια σημαντική υποδομή για την ηλεκτροδότηση της Αττκής, που αν παρλεμενε εκτός, ανάλογα με την εξέλιξη της πυρκαγιάς, θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα.

Όπως ανακοινώθηκε μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας στο Κρυονέρι γίνονται προσπάθειες να θωρακιστούν, κατά το δυνατόν, τα συγκλίνοντα κυκλώματα Υπερυψηλής Τάσης που τροφοδοτούν το ΚΥΤ Αγίου Στεφάνου. Τα κυκλώματα αυτά απειλούνται από το νότιο μέτωπο της πυρκαγιάς στο Κρυονέρι και η Πολιτική Προστασία, σε συντονισμό με τον ΑΔΜΗΕ καταβάλλει προσπάθειες, ωστε να κτατηθούν ασφαλή.

Νωρίτερα, την ολική διακοπή της κυκλοφορίας στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Αθήνας-Θεσσαλονίκης, από τον Ανισόπεδο Κόμβο Καλυφτάκη έως και τον Ανισόπεδο Κόμβο Οινοφύτων, ανακοίνωσε, μετά από εντολή της Τροχαίας, η Νέα Οδός. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι οδηγοί με κατεύθυνση προς Λαμία, θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον κόμβο Καλυφτάκη, ενώ οι κινούμενοι προς Αθήνα θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον κόμβο Οινοφύτων.

Παραλλήλως η Αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία σε όλους τους δρόμους που οδηγούν προς Βαρυμπόμπη και στο μέτωπο της πυρκαγιάς.

Αναλυτικά η κυκλοφορία έχει διακοπεί στους εξής δρόμους: Κόμβο Βαρυμπόμπης-Ερυθραίας, Τατοΐου από οδό Πάρνηθος (ταβέρνα Χάνι), Τατοΐου από την Λ. Κύμης, Λεωφόρο Κρυονερίου από την συμβολή μες την Ανοίξεως, Ιπποκράτους από την συμβολή με την οδό Αριστογείτονος, Ε.Ο. Μαλακάσας Ωρωπού από την συμβολή με την οδό Καβάφη, Πάρνηθος από την συμβολή με την οδό Αγίας Τριάδος, Δροσοπηγής από το ύψος της εθνική οδού Αθηνών- Λαμίας, Τατοΐου από την οδό Ερυθραίας, Μουσών από την οδό Ορφέως, Τατοΐου από το ύψος της νότιας πύλης του αεροδρομίου, Τατοΐου από το ύψος του Ιερού Ναού Αποστόλου Πέτρου και Παύλου, Λεωφόρο Κρυονερίου από Λεύκης, ΕΟ Μαλακάσας -Σκάλας Ωρωπού από την οδό Ανεξαρτησίας, Ανισόπεδο κόμβο Κρυονερίου- οδό Μακεδονίας, Ανισόπεδο κόμβο Κρυονερίου, οδό Τυρταίας, Αγίου Μερκουρίου από την οδό Αγίας Τριάδος, Ανώνυμη Οδό από την περιοχή Σφενδάλη προς Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Φλόγες και στο Τατόι

«Η φωτιά είναι πάρα πολύ μεγάλη έχει φτάσει στα ανάκτορα, στο βασιλικό κτήμα μέσα» δήλωσε ο δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει αν έχει φτάσει στα κτίρια. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι όπως τον ενημέρωσε η Πυροσβεστική η φωτιά «είναι πάρα πολύ κοντά στα κοντέινερ που έφεραν για να αποθηκευτούν μέσα τα αντικείμενα των βασιλικών ανακτόρων».

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά έχει εισβάλλει στο εσωτερικό του Κτήματος και βρίσκεται γύρω από το βασιλικό κοιμητήριο. Μια ανάσα δηλαδή από τα ειδικά κοντέινερς όπου φυλάσσονται τα περίπου 100.000 πολύτιμα αντικείμενα.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου, Βασίλης Κουτσαβλής, υποστήριξε ότι πρόκειται για εμπρησμό. «Η φωτιά σήμερα είναι εμπρησμός. Γνωρίζω χρόνια το κτήμα. Δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς» έγραψε σε ανάρτησή του στο facebook, συμπληρώνοντας ότι «εστίες ξεσπούν από το πουθενά, παντού γύρω από τον ιστορικό πυρήνα». Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αυτή την ώρα εκκενώνονται και τα πρώην Βασιλικά Ανάκτορα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι