Ο χορός των δωρεών – Ο ιδιωτικός τομέας στη μάχη για ιατρικό υλικό

Ο χορός των δωρεών – Ο ιδιωτικός τομέας στη μάχη για ιατρικό υλικό

Σε μία συγκυρία που το υγειονομικό υλικό έχει καταντήσει χρυσάφι, όταν ισχυρές χώρες αγωνίζονται ανεπιτυχώς να προμηθευτούν αναπνευστήρες, μάσκες κλπ, η Ελλάδα κατάφερε να οχυρώσει στο μέτρο του δυνατού το δικό της σύστημα υγείας, πράγμα που της επιτρέπει να αγοράσει χρόνο και να πάρει μία πολύτιμη ανάσα για την επόμενη ημέρα.

Ο τρόπος που επετεύχθη αυτό το επίτευγμα είναι ευρηματικός. Αντί να μπει στη μάχη με τις παραδοσιακές μεθόδους ο κρατικός μηχανισμός, η κυβέρνηση συνεργάστηκε με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι προμυθοποιήθηκαν να συστρατευτούν μέσω δωρεών στον αγώνα κατά της πανδημίας. Αντί, λοιπόν, να προσφέρουν χρήματα, με τα οποία είναι αμφίβολο εάν το ελληνικό κράτος θα κατάφερνε να βρει τις αναγκαίες προμήθειες στη διεθνή αγορά, ζήτησε από τους επιχειρηματικούς ομίλους να επιστρατεύσουν τις διασυνδέσεις τους στην Κίνα και αλλού για να αγοράσουν αυτοί το υγειονομικό υλικό με fast track.

Η Ελλάδα, μικρή και λαβωμένη, έμοιαζε εξαρχής καταδικασμένη μπροστά στην πανδημία που γονατίζει υπερδυνάμεις. Αφ’ ενός με τη λήψη έγκαιρων μέτρων περιορισμού, αφ’ ετέρου με την συστράτευση των επιχειρηματιών, κατάφερε να είναι μία όαση συγκρινόμενη με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σ’ αυτόν τον ιδιότυπο πόλεμο τα πολεμοφόδια ήταν το υγειονομικό υλικό κι αυτό εξασφαλίστηκε.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης έστειλε επιστολές σε κοινωφελή Ιδρύματα, στον ΣΕΒ, στον ΣΕΤΕ και στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, εξηγώντας τη σημασία της παροχής βοήθειας σε είδος και όχι σε χρήμα. Για τον λόγο αυτό παρατέθηκε και εξειδικευμένος κατάλογος ειδών πρώτης ανάγκης για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στο εγχείρημα αυτό, καθοριστική ήταν η συμβολή του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη.

Οικογένεια Λασκαρίδη και Ίδρυμα Ωνάση

Η κυβερνητική ομάδα κρούσης, έχοντας στο πλευρό της μεγάλη μερίδα της εγχώριας επιχειρηματικής κοινότητας, υπερπήδησε τον γραφειοκρατικό κυκεώνα, αφήνοντας πίσω της πολύ ισχυρότερες χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ολλανδία που πάλευαν να ολοκληρώσουν τους δαιδαλώδεις διαγωνισμούς και σκόνταφταν στις ελλείψεις υλικού.

Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι η πανδημία δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού, σε ολόκληρη την υφήλιο. Ενδεικτικό της υπέρογκης ζήτησης είναι ότι η Α’ Υγειονομική Περιφέρεια, σε διαγωνισμό που προκήρυξε για αντίστοιχα υλικά αξίας 5,3 εκατ. ευρώ, κατάφερε να διασφαλίσει προμήθειες 2500 ευρώ! Συνολικά, τα δημόσια νοσοκομεία από τους διαγωνισμούς οι οποίοι προκηρύχθηκαν, συγκέντρωσαν υλικό αξίας 150.000 ευρώ.

Ο ιδιωτικός τομέας, όμως, λειτουργώντας μέσω προσωπικών σχέσεων αποδείχθηκε ανέλπιστα αποτελεσματικός στην πιο κρίσιμη στιγμή. Διαπραγματεύθηκς απευθείας την αγορά υγειονομικού υλικού και μεθόδευσε τη μεταφορά του. Διαδικασία διόλου εύκολη, αν αναλογιστεί κανείς ότι σημειώθηκαν και κατασχέσεις από χώρες-ενδιάμεσους!

Ειδικά διαμορφωμένα αεροσκάφη της Aegean Α320 και ένα ναυλωμένο Boeing 747 Jumbo Cargo, μετέφεραν από την Κίνα τη δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση, της οικογένειας Λασκαρίδη και των Ελλήνων Εφοπλιστών: 13.500.000 μάσκες με συνολικό κόστος 7.750.000 ευρώ παραδόθηκαν στο κράτος. Η αγορά έγινε απευθείας από την κρατική εταιρεία της Κίνας CNBM International (China National Building Material).

Στο αεροσκάφος που οδηγούσε ο διευθυντής πτητικού έργου της Aegean Ζήσης Πεχλιβανούδης υπήρχαν μηνύματα συμπαράστασης προς την χώρα μας τόσο στην ελληνική όσο και στην κινεζική γλώσσα. Σε μία κίνηση καλής θέλησης, οι Κινέζοι όταν έμαθαν ότι το εμπόρευμα προορίζεται για την Ελλάδα προχώρησαν σε έκπτωση 600.000 ευρώ. Ο υπεύθυνος της παράδοσης από την πλευρά του κινεζικού κράτους, οδήγησε 1.500 χλμ εν μέσω καταιγίδας για να συζητήσει με τους προμηθευτές.

Οι αθέατοι ενορχηστρωτές

Ο επικεφαλής διευθυντής πήγε στο εργοστάσιο για να ελέγξει τη γραμμή παραγωγής, να ελέγξει κάθε παρτίδα, αντί να περιοριστεί στα τυπικά έγγραφα για τον έλεγχο ποιότητας. «Δουλεύουμε σκληρά μέρα και νύχτα όχι για να κερδίσουμε χρήματα, αλλά ελπίζοντας ότι μέσω των συλλογικών προσπαθειών θα νικήσουμε από κοινού το covid-19 σε σύντομο χρονικό διάστημα μαζί», έγραψε ο διευθυντής του εργοστασίου, σ’ ένα από τα μηνύματά του προς τους Έλληνες αρμόδιους.

Κάθε success story, όμως, έχει και τους αθέατους ενορχηστρωτές του: στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι δύο γυναίκες. Από το μετερίζι της η καθεμία “έβαλε το χεράκι της”. Η πρώτη είναι η πρέσβειρα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Αθήνα Τσανγκ Τσιγιουέ. Η έμπειρη διπλωμάτης ανέλαβε τα καθήκοντά της στην Αθήνα το 2018 και έκτοτε έχει αποδειχθεί σύμμαχος.

Δραστήρια, με βαθιά αγάπη για την Ελλάδα και κατανόηση της εγγύτητας των δύο πολιτισμών, μοιάζει να εκτιμά το πολιτιστικό υπόβαθρο και την ιδιαίτερη σημασία αυτής της σχέσης. Έπαιξε, μάλιστα, καταλυτικό ρόλο στο να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στις χώρες που δέχτηκαν προσφορά υγειονομικού υλικού από την Κίνα, παρ’ ότι δεν βρίσκεται στην ίδια δεινή θέση με άλλες.

Η συμβολή της δεύτερης γυναίκας, αν και άγνωστη στο ευρύ κοινό, αξιολογείται ως ανεκτίμητη. Η Daisy Fengyang, γνωστή και ως Ντέισι Τζί, φέρει τον τίτλο της ειδικής συντονίστριας (διορισμένη από την κινέζικη πρεσβεία στην Αθήνα) για την προμήθεια υγειονομικού υλικού από την Κίνα. Η μακρά εργασιακή σχέση της με τoν όμιλο Lavinia  Corporation / Laskaridis Shipping, όπως και η αγάπη της για την Ελλάδα, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο.

Η Ντέϊζι που εξακολουθεί να εργάζεται για την εταιρεία ως ανώτερη σύμβουλος, αφού διηύθυνε το ναυτιλιακό γραφείο του ομίλου στη Σαγκάη τα τελευταία 20 χρόνια, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να βρει και να εξασφαλίσει το υλικό. Για τον σκοπό αυτό ενεργοποιήθηκαν όλοι οι τοπικοί σύνδεσμοι που έχει αποκτήσει η εταιρεία Lavinia Corporation / Laskaridis Shipping και η οικογένεια Λασκαρίδη εδώ και 25 χρόνια, δίνοντας στην Ελλάδα ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε αυτό που τείνει να χαρακτηρισθεί σαν “παγκόσμιος πόλεμος της μάσκας”.

Τα ΕΛΠΕ, το ίδρυμα Λάτση και ο όμιλος HHG

Μετά από την ματαίωση συμφωνιών ή ακόμα και κατάσχεση υλικών σε αεροδρόμια άλλων χωρών, έπρεπε να μην τεθεί σε κίνδυνο το φορτίο. Τα ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια) κάλυψαν το κόστος της μεταφοράς, καθώς συμβάλουν συνολικά με 8.000.000 ευρώ στην εθνική προσπάθεια. Η προσφορά τους αφορά εξοπλισμό, αναλώσιμα και ειδικές υπηρεσίες.

Από την πλευρά του, το Ίδρυμα Ιωάννη Σπύρου Λάτση ενισχύει δύο από τα νοσοκομεία που έχουν σηκώσει δυσανάλογα μεγάλο βάρος στον αγώνα κατά του ιού. Το ίδρυμα προέβη σε δωρεά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού προς τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της Α’ Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου “Σωτηρία”: αναπνευστήρες, μόνιτορ, ηλεκτρικές θεραπευτικές κλίνες και φορητό μηχάνημα υπερήχων, αυξάνει τη δυναμικότητα της ΜΕΘ σε συνολικά 12 κλίνες.

Δωρεά πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα και προς το “Θριάσιο”, νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό, αλλά και προς το “Λάτσειο” Κέντρο Εγκαυμάτων, που αποτελεί μέρος του Νοσοκομείου. Στόχος είναι, εφόσον αυτό απαιτηθεί, να μπορεί να υποστηρίξει τη νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών με κορονοϊό. Τέλος, προχώρησε εκτάκτως και στην προμήθεια 20.000 διαγνωστικών τεστ για τον ιό.

Η HHG ο ιδιωτικός όμιλος παροχής υπηρεσιών υγείας στη χώρα, μπήκε επίσης για τα καλά στη μάχη. Προσέφερε  μία τονωτική ένεση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, διαθέτοντας 100 κλίνες νοσηλείας για νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού. Πλέον, στη διάθεση του υπουργείου Υγείας βρίσκονται 50 κλίνες στο “Metropolitan” και άλλες 50 στο “Υγεία”. Πρόκειται για τον πρώτο ιδιώτη πάροχο υπηρεσιών υγείας που αναλαμβάνει να νοσηλεύσει περιστατικά ασθενών με κορονοϊό.

Πειραιώς, Εθνική, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ

Σημαντική είναι και η προσφορά των τραπεζικών ιδρυμάτων. Το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος ενισχύει τον ΕΟΔΥ με 5.000.000 ευρώ για την προμήθεια νοσοκομειακού εξοπλισμού και υγειονομικού υλικού. Η Τράπεζα Πειραιώς, μετά την προσφορά υγειονομικού υλικού πρώτης ανάγκης, ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει στο υπουργείο Υγείας ποσό ανάλογο με το συνολικό ποσό που θα αποταμιεύουν οι πελάτες της κάθε εβδομάδα μέσω της υπηρεσίας Pay & Save.

Η Εθνική Τράπεζα προχώρησε σε δωρεά 11 σύγχρονων αναπνευστήρων. Η Eurobank, συμμετέχοντας στη συλλογική εθνική προσπάθεια, ήλθε σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας και την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας για την προσφορά νοσοκομειακού εξοπλισμού και υγειονομικού υλικού κατά τις υποδείξεις των αρμόδιων φορέων.

Σε δωρεά ύψους άνω των 5.000.000 ευρώ προχώρησε η ΔΕΗ, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του ΕΣΥ, προσφέροντας μάσκες, προστατευτικές στολές, προστατευτικά γυαλιά και άλλα. Το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ ενέκρινε δωρεά ύψους 2.500.000 ευρώ, για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Συγκεκριμένα, η ΕΥΔΑΠ θα καλύψει με 2.000.000 ευρώ δαπάνες που σχετίζονται με την αγορά ιατρικού και νοσοκομειακού εξοπλισμού και αναλωσίμων, καθώς και την ενίσχυση ΜΕΘ σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.

Uni-pharma, Interamerican και Novartis

Η φαρμακοβιομηχανία Uni-pharma από τις 3 Απριλίου ξεκίνησε τη διάθεση του φαρμάκου Unikinon (χλωροκίνη) σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού (SARS COIVID-19), μετά την έγκριση από τον ΕΟΦ. Έχει δεσμευθεί να διαθέσει δωρεάν 24.000.000 δόσεις Unikinon στο σύστημα υγείας. Επίσης, θα διαθέσει δωρεάν και στην Κυπριακή Δημοκρατία 60.000 δόσεις του Unikinon.

Η Interamerican δώρισε επτά κλίνες για ΜΕΘ τύπου Hillrom 900 Accela και πέντε συστήματα φορητών υπερηχοτομογράφων Philips Lumifay, με αντίστοιχα tablets. Η Wind κάνει πράξη την πρωτοβουλία «ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ – Θα σας φέρουμε εμείς τα ψώνια», με την οποία βοηθάει ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους που έχουν δυσκολίες να μετακινηθούν. Η ΕΚΟ προσφέρει πετρέλαιο θέρμανσης με έκπτωση 5% και έως 12 άτοκες δόσεις.

Η Novartis προσφέρει τρεις κλίνες ΜΕΘ με τον απαραίτητο εξοπλισμό, δύο αναπνευστήρες, πέντε οθόνες για την παρακολούθηση ζωτικών λειτουργιών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, 4.000 ιατρικές μάσκες και γαντιών μιας χρήσης για το προσωπικό των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ και τεχνολογικό εξοπλισμό στο Ινστιτούτο Παστέρ για την υποστήριξη της τηλε-εργασίας των εργαζομένων του.

Οι εφοπλιστές

Από την πλευρά της η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών συγκέντρωσε περισσότερα από 10.000.000 ευρώ μέσα σε μόλις πέντε ημέρες. Μέχρι πριν μερικές ημέρες είχε προσφέρει για τις ανάγκες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας 335 αναπνευστήρες ΜΕΘ, 20 φορητούς αναπνευστήρες, 100 μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών οργάνων και 100 νοσοκομειακές κλίνες νοσηλείας ΜΕΘ, καθώς και σημαντικές ποσότητες αναλώσιμων, ενώ η προσπάθεια συνεχίζεται.

Αποφάσισε επίσης να ενισχύσει το έργο που επιτελούν τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, μέσω προσφοράς διαφόρων τύπων οχημάτων και επισκευής του μεγαλύτερου σκάφους του Λιμενικού “Γαύδος”, για τη φύλαξη των συνόρων στον Έβρο και το Αιγαίο, καθώς και με αναλώσιμα είδη ατομικής προστασίας για την προφύλαξή τους από το κορονοϊό.

Ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου έδωσε 1.200.000 ευρώ για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού. Πιο συγκεκριμένα αγόρασε από την Κίνα 30.000 ολόσωμες προστατευτικές στολές, 130.000 αδιάβροχες στολές μιας χρήσης και 2.500.000 γάντια. Ο επίσης εφοπλιστής Θανάσης Μαρτίνος αγόρασε πρόσφατα αναπνευστήρες οξυγόνου.

Οικονομική βοήθεια έχει δώσει και ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος για ιατρικό εξοπλισμό και φαρμακευτικό εξοπλισμό, πιο συγκεκριμένα για την Καστοριά, αλλά και για την ιδιαίτερη πατρίδα του τη Χίο. Την περασμένη εβδομάδα τα αδέλφια Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος προσέφεραν 1.000.000 ευρώ για την ενίσχυση των ΜΕΘ. Ίδιο ποσό παραχώρησε και η οικογένεια του Θεόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου.

Συνέδραμαν επίσης ο Τζίνης Ανδριανοπούλος, η οικογένεια Βαρδινογιάννη, ο Σταμάτης Βελλής, η οικογένεια Θεόδωρου Βενιάμη, ο Γεώργιος Γιουρούκος, η οικογένεια Αλέκου Γουλανδρή, ο Επαμεινώνδας Γ. Ε. Εμπειρίκος, οι οικογένειες Άγγελου Ευσταθίου, Ιωάννη Κοιλάκου, Ιωάννη Κουμάνταρου και το Ίδρυμα του Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

Η λίστα δεν έχει τελειωμό, καθώς σε αυτήν επίσης υπάρχουν και τα ονόματα της οικογένειας Νικόλα Λαιμού, ο Αθανάσιος Λασκαρίδης, ο Μιχαήλ Κ. Λαιμός, οι οικογένειες Γεωργίου Λιβανού, Μάρκου Νομικού, Γεώργιου Οικονόμου, Συμεών Παληού, Κωνσταντίνου Περατικού, ο Σπυρίδωνας Λ. Πολέμης, ο Δημήτριος Προκοπίου, η Αγγελική Φράγκου, η οικογένεια Φωστηρόπουλου, ο Μιχαήλ και Ιωάννη Χανδρή, ο Πόλυς Χατζηωάννου καθώς και οι εταιρείες Euronav Shipmanagement (Hellas) LTD. και Hellenic War Risks.

Μυτιληναίος, Καρέλιας, Lamda και ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ

Οι δωρεές των μελών του ΣΕΒ για την αντιμετώπιση της πανδημίας είχαν φτάσει προ ημερών τα 23.000.000 ευρώ. Η εταιρεία Μυτιληναίος συμμετέχει με την αγορά 65 ειδικών αναπνευστήρων για χρήση στις ΜΕΘ. Η σχετική ανακοίνωση συνοδεύτηκε από την ευχή «να βγούμε νικητές με τις λιγότερες δυνατές απώλειες σε ανθρώπινο επίπεδο». Από την εταιρεία Παπαστράτος παραδόθηκαν στο “Σωτηρία” 19 καινούριοι αναπνευστήρες υψηλής τεχνολογίας.

Η εταιρεία Καρέλιας αποφάσισε τη δωρεά 50 υπερσύγχρονων, πλήρως εξοπλισμένων ΜΕΘ. Χρηματικό ποσό για την άμεση κάλυψη αναγκών του Εθνικού Συστήματος Υγείας δώρισε και η Lamda Development. Από την πλευρά τους, οι όμιλοι ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προσέφεραν οκτώ κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο “Αττικόν”, αναλώσιμα πρώτης ανάγκης για το νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” και ιατρικά μηχανήματα σε νοσοκομεία της περιφέρειας.

COSMOTE, Όλυμπος και Εθνική Ασφαλιστική

Ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανέλαβε να φέρει εις πέρας το έργο της παραλαβής, μεταφοράς και ασφαλούς διαχείρισης όλων των νοσοκομειακών αποβλήτων του Κέντρου Νοσηλείας Περιστατικών Κορονοϊού ΝΙΜΤΣ. Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος προσφέρουν 150.000 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σε δωρεά 10 αναπνευστήρων υψηλής τεχνολογίας για την ενίσχυση των ΜΕΘ προχώρησε η Ευρωπαϊκή Πίστη. H Motor Oil προχώρησε σε δωρεά 50 αναπνευστήρων υψηλής τεχνολογίας.

Με 500.000 χειρουργικές μάσκες συμβάλει και ο όμιλος Κοπελούζου και η Fraport Greece. Στη δωρεά 20 αναπνευστήρων προχώρησε η εταιρεία Γιώτης. Η εταιρεία Μοτοδυναμική, επίσημη εισαγωγέας της Porsche, της Yamaha και της Sixt στην Ελλάδα, αλλά και του Μοτοδικτύου, ανακοίνωσε πως κι αυτή θέτει άμεσα στη διάθεση της Πολιτείας και των Δήμων επιβατικά οχήματα, βαν και μοτοσικλέτες ώστε να χρησιμοποιηθούν όπως και όπου οι ανάγκες το απαιτούν.

Τη δωρεά εργαστηριακού εξοπλισμού στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε η εταιρεία ΜΕΒΓΑΛ. Η Εθνική Ασφαλιστική προμηθεύει με 100.000 χειρουργικές μάσκες και δέκα μόνιτορς παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών μονάδων ΜΕΘ. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία  δωρίζει στο υπουργείο Υγείας 100.000 μάσκες.

Η εταιρεία Όλυμπος ενισχύει με 20 εξοπλισμένες ΜΕΘ και ιατρικό φαρμακευτικό υλικό ύψους 1.000.000 ευρώ νοσοκομεία των πόλεων όπου βρίσκονται οι παραγωγικές της μονάδες. Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών παραχώρησε δωρεά με άμεση ισχύ στο υπουργείο Υγείας μια από τις πέντε νοσηλευτικές μονάδες του στην Αθήνα, και συγκεκριμένα το Ιατρικό Περιστερίου. Για την ενίσχυση των ελληνικών νοσοκομείων προσφέρει 2.000.000 και η Cosmote σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.

Προσφορά εθελοντικής εργασίας

Ιδιαίτερα συγκινητική είναι και η προθυμία των ομογενών να βοηθήσουν. Ιδιώτες και σύλλογοι προχωρούν σε γενναιόδωρες δωρεές. Αίσθηση προκαλεί η πρωτοβουλία συνδικαλιστικών φορέων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, αλλά και ιδιωτών που με τα πενιχρά μέσα τους συμβάλουν, όπως μπορούν, στον ίδιο πόλεμο.

Ανταπόκριση βρήκε και το κάλεσμα του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη προς τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης. Ολόκληρη η τεχνολογική κοινότητα της χώρας ανταποκρίθηκε στην πρωτοβουλία ψηφιακής αλληλεγγύης #DigitalSolidarityGR σχετικά με την αντιμετώπιση των νέων συνθηκών λόγω του κορονοϊού και την παροχή δωρεάν ειδικού συνδρομητικού περιεχομένου.

Η συστράτευση καταδεικνύει μία πρωτοφανή αλληλεγγύη, που έμοιαζε εδώ και χρόνια χαμένη. Αυτή αποτυπώνεται συγκινητικά και στις χιλιάδες δηλώσεις για παροχή εθελοντικής εργασίας στη  σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Συνταξιούχοι ιατροί, νοσηλευτές, φοιτητές ιατρικής, αλλά και πολίτες άλλων σχετικών ειδικοτήτων έθεσαν εαυτούς στη διάθεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη στα σκαριά τη δημιουργία μίας Επιτροπής Διαχείρισης των δωρεών, την οποία συγκροτούν προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx