ΘΕΜΑ

Ο covid “αγαπάει” το Πάσχα!

Κορονοϊός: Τα συμπτώματα της υποπαραλλαγής JN.1 που εξαπλώνεται - Έρχονται μέτρα από τον ΕΟΔΥ

Oι ποικίλες συναθροίσεις τη Μεγάλη Εβδομάδα, στην Ανάσταση και εν γένει στην εορτή του Πάσχα, αύξησαν τα κρούσματα Covid κατά πολύ, όμως ο ΕΟΔΥ δεν δίνει πλέον αριθμό κρουσμάτων, θεωρώντας ότι δεν είναι αντιπροσωπευτικός. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι αδιαφορούν πλέον για αυτό το στοιχείο, όχι όμως οι πνευμονοπαθείς ή οι ανοσοκατεσταλμένοι. Πάντως η αύξηση των κρουσμάτων τεκμαίρεται από την αύξηση  νοσηλειών, διασωληνώσεων και θανάτων.

Ο ΕΟΔΥ γνωστοποίησε τις νοσηλείες και τους θανάτους για την εβδομάδα από 17 ως 23 Απριλίου, όπου σημειώθηκε αύξηση σε όλους τους δείκτες, με τους θανάτους να φθάνουν τους 43 από 39 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Όσον αφορά τους άλλους δείκτες, οι νοσηλείες αυξήθηκαν από 708 την εβδομάδα σε 813 και οι διασωληνώσεις από 11 σε 16. Στο ίδιο διάστημα σημειώθηκε μόνον ένας θάνατος από γρίπη, ή συνολικά 26 όλο το χειμώνα.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει το γεγονός ότι οι μάσκες πλέον έχουν καταργηθεί σχεδόν παντού και τις φορούν μόνον οι ευπαθείς, κάτι που δεν βοηθά ιδιαίτερα, δεδομένου ότι όταν δεν φορούν όλοι μάσκα, η αποτελεσματικότητα ακόμα και της Ν95 μειώνεται στο μισό. Πολλοί πιέζουν να καταργηθούν οι μάσκες και στα νοσοκομεία εδώ και δύο μήνες, όμως μέχρι και στην τελευταία της συνεδρίαση η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν αποφάνθηκε θετικά, θεωρώντας ότι τα νοσοκομεία είχα χώροι με κατ’ εξοχήν ευάλωτα άτομα. Παράλληλα βρέθηκε συσκευή που τις επαναφορτίζει, κάτι που θα μειώσει κάθετα το κόστος για ιδιώτες και νοσοκομεία ή γηροκομεία, αλλά θα προστατεύσει και το περιβάλλον.

Πτώση των εμβολιασμών

Εν τω μεταξύ οι εμβολιασμοί για κορονοϊό έχουν μειωθεί κάθετα. Την περασμένη εβδομάδα σε όλη την Ελλάδα εμβολιάσθηκαν μόλις 790 άτομα -περίπου 115 την ημέρα. Οι περισσότεροι (610) έκαναν αναμνηστική δόση. Η μείωση των εμβολιασμών καταγράφεται διεθνώς και αποδίδεται σε συνδυασμό τριών παραγόντων: του εφησυχασμού, της έγνοιας για τυχόν παρενέργειες από τον εμβολιασμό και της εντύπωσης ότι το εμβόλιο δεν προστατεύει από τα στελέχη που κυκλοφορούν.

Ο εφησυχασμός οφείλεται κυρίως στην εσφαλμένη πεποίθηση ότι πλέον η ανοσία της αγέλης δεν επιτρέπει την διασπορά του ιού, κάτι που δεν ευσταθεί επειδή έχουμε εκατοντάδες επαναλοιμώξεις κάθε εβδομάδα, είτε από τα ίδια στελέχη του ιού, είτε από διαφορετικά. Είναι δε χαρακτηριστικό πώς κάνουν “κύκλο” οι λοιμώξεις από τα ίδια στελέχη ανά 2-3 μήνες.

Ο εφησυχασμός αποδίδεται και στην συγκριτική ηπιότητα της νόσου. Όμως η ηπιότητα δεν αφορά δυστυχώς ηλικιωμένους ή ανοσοκατεσταλμένους ή ευπαθείς. Όσο για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, είναι πια κοινά αποδεκτό ότι ναι μεν δεν προστατεύει από την λοίμωξη, αλλά κατά κανόνα προστατεύει από την βαριά νόσο. Η ανάλυση των λυμάτων, εν τω μεταξύ, δείχνει μικρή αύξηση στην κυκλοφορία του ιού σε τέσσερις από τις δέκα ελεγχόμενες περιοχές, με μεγαλύτερη αύξηση στην Αλεξανδρούπολη (39%). Γενικά, οι ειδικοί αυξομειώσεις μικρότερες του 30% δεν τις θεωρούν αξιόπιστες ως δείκτη και καταγράφουν ως πραγματική αύξηση ή μείωση όποια ξεπερνά αυτό το ποσοστό.

Φορτίζοντας την μάσκα

Όσο για την συσκευή επαναφόρτισης της μάσκας, εφευρέθηκε από Ιάπωνες επιστήμονες, που ανέπτυξαν ένα νέο μικρό, φορητό σύστημα το οποίο επαναφέρει σε ποσοστό 97% την αποτελεσματικότητα των μασκών Ν95 και των χειρουργικών μασκών που έχουν εκτεθεί σε υγρασία. Η υγρασία υπενθυμίζεται ότι είναι μεγαλύτερος φίλος των ιών σε μια μάσκα και εχθρός των ευάλωτων.

Η φόρτιση κρατά ένα λεπτό και αρκεί κάποιος να τοποθετήσει τη μάσκα στην επιφάνεια της συσκευής. Ο λόγος που η μάσκα γίνεται ξανά λειτουργική, είναι καθαρά μηχανικός. Οι πόροι, ακόμα και της μάσκας ενισχυμένης προστασίας όπως της Ν95, είναι μεγάλοι και κανονικά οι ιοί θα την διαπερνούσαν, αν δεν υπήρχε ένα πλέγμα πολυπροπυλενίου που λόγω στατικού ηλεκτρισμού έλκει τα σταγονίδια και τα συγκρατεί. Όταν η μάσκα σταδιακά υγραίνεται, το πολυπροπυλένιο τρόπον τινά ατονεί.

Αυτή η υγρασία σπάνια προέρχεται από το περιβάλλον, καθώς την προκαλεί συνήθως η εκπνοή του ατόμου που φοράει την μάσκα. Σύμφωνα με τους Ιάπωνες, η μάσκα θα πλένεται για να απολυμανθεί και εν συνεχεία θα μπαίνει στον επαναφορτιστή, απ’ όπου θα “βγαίνει καινούργια”. Θα είχαμε απορίες για το αν το πλύσιμο σε υψηλή θερμοκρασία διαλύει το πολυπροπυλένιο, αλλά έτσι κι αλλιώς η συσκευή είναι ακόμα πειραματική.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι