Ο Έλληνας ράφτης των Αμερικανών προέδρων

Ο Έλληνας ράφτης των Αμερικανών προέδρων, Νεφέλη Λυγερού

Δύο τετράγωνα μακριά από τον Λευκό Οίκο, ένας Έλληνας μετανάστης έχτισε τη δική του επιχείρηση και μαζί με αυτήν τον προσωπικό του μύθο. Ο Βαγγέλης Αμπατζής, ράφτης στο επάγγελμα, είδε τη φήμη του να μεγαλώνει και μαζί με αυτήν το πελατολόγιό του να εμπλουτίζεται με την πολιτική και οικονομική ελίτ της Ουάσινγκτον. Μεταξύ αυτής, οι πέντε τελευταίοι πρόεδροι των ΗΠΑ. Τους εξυπηρέτησε όλους, επισκεπτόμενος συχνά πυκνά τον Λευκό Οίκο, κρατώντας, μάλιστα, και σημειώσεις για τη Μακεδονία και το Μακεδονικό, μιας και αυτό είναι το θέμα που τον πονά.

Αιώνες πριν, η στρατιωτική στολή αναπαριστούσε την εξουσία. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή αντικαταστάθηκε από το κοστούμι. Ο Μπαράκ Ομπάμα το αποκάλεσε “στολή εργασίας”, ομολογώντας ότι μία εκλεκτή ομάδα ειδικών βρισκόταν πίσω από το καθημερινό ντύσιμό του και τα άψογα ραμμένα –πάντα στα μέτρα του– ρούχα. Ανέκαθεν, οι Αμερικανοί πρόεδροι είχαν μία ιδιαίτερη σχέση με το ντύσιμό τους.

Αν και πολλοί από αυτούς στρέφονταν στη σιγουριά εμβληματικών αμερικανικών εταιρειών ένδυσης, με τον καιρό παραδίνονταν στην πολυτέλεια ενός ράφτη. Ένας εξ αυτών, ο πλέον φημισμένος, έχει έδρα στην αμερικανική πρωτεύουσα. Ντύνει εδώ και δεκαετίες προέδρους, διπλωμάτες και άλλα εξέχοντα μέλη της πολιτικής και οικονομικής ελίτ. Και το κυριότερο: είναι Έλληνας και μάλιστα βέρος!

Η εξέλιξη του Ευάγγελου Αμπατζή μάλλον ξεπέρασε και τις πιο τρελές προσδοκίες του. Εξάλλου, όταν έπαιζε αμέριμνος στις αλάνες της Θεσσαλονίκης δεν μπορούσε να φανταστεί ότι κάποια μέρα θα περνούσε το κατώφλι του Λευκού Οίκου ως προσωπικός ράφτης όχι ενός, ούτε δύο, αλλά τριών Αμερικανών προέδρων.

Γεννήθηκε στις Σέρρες. Τα υφάσματα και η τέχνη της ραπτικής, όμως, ήταν κάτι που κληρονόμησε από τον παππού του στη συμπρωτεύουσα. Τη στιγμή που οι συνομήλικοί του ξεχύνονταν στο παιχνίδι, εκείνος μάθαινε τα μυστικά του επαγγέλματος. Ένα επάγγελμα που θα μετατρεπόταν στο πολυτιμότερο απόκτημά του, όταν επιχείρησε να σταθεί στα πόδια του, πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την οικογένεια και τους φίλους του.

Αναζήτηση καλύτερου μέλλοντος

Δύο χρόνια μετά την επιβολή στρατιωτικής δικτατορίας, οι οικείοι του τον έπεισαν να εγκαταλείψει την Ελλάδα προς αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Κάπως έτσι περνάει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και βρίσκεται στην Ουάσινγκτον. Η άφιξή του συνέπεσε με την έλευση της δεκαετίας του 1970. Ένας νέος κόσμος ξεδιπλώνεται ενώπιόν του.

Ο αντικομφορμισμός των επαναστατικών κινημάτων της δεκαετίας του 1960 είναι ακόμα διάχυτος. Το χίπικο όνειρο, όμως, ξεθωριάζει και το συλλογικό υποσυνείδητο στρέφεται με μία πρωτόγνωρη μανία προς τον καταναλωτισμό και την καταξίωση. Εξίσου γρήγορη είναι και η δική του επαγγελματική άνοδος. Ο νεοφερμένος ράφτης δεν αργεί να μετατραπεί σε επιχειρηματία.

Το 1976 αποκτάει το δικό του μαγαζί ρούχων, ενώ λίγα χρόνια νωρίτερα είχε παντρευτεί τη σύζυγό του Ελένη. Μαζί στήνουν ένα από τα πιο γνωστά ραφεία, εξασφαλίζοντας εκλεκτή πελατεία. Ο ένας πολιτικός μετά τον άλλον αρχίσουν να εμπιστεύονται τον “Βαγγέλη από την Ελλάδα”. Εκείνος τους εξυπηρετεί, κλείνοντας το μαγαζί, προστατεύοντάς τους από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Όπως προαναφέραμε, το πελατολόγιο του περιλαμβάνει προέδρους. Τόσο ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, όσο και ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος αφήνονται στα χέρια του, επιλέγοντας αποκλειστικά δικά του κοστούμια. Το ίδιο και ο Μπίλ Κλίντον. Αλλά και ο Μπαράκ Ομπάμα τον καλεί στον Λευκό Οίκο και φοράει δικές του δημιουργίες. Όλοι ανεξαιρέτως ακολουθούν τα σχεδόν εθιμοτυπικά χρώματα γκρί και μπλέ, σε συντηρητικές γραμμές.

Στην Ελλάδα αγκιστρωμένη η καρδιά

Παρά την πολυετή απουσία του από την Ελλάδα, η καρδιά του παραμένει ακόμα αγκιστρωμένη στη μαμά πατρίδα. Αυτός ήταν ο λόγος που κατά τη διάρκεια μίας επίσκεψής του στον Λευκό Οίκο αποφάσισε να παρουσιάσει μία σειρά ερωτήσεων στον Μπαράκ Ομπάμα. Το ίδιο έκανε και στον Ντόναλντ Τραμπ. Ως γνήσιος Μακεδόνας παρακολουθούσε με ιδιαίτερη ανησυχία τα τεκταινόμενα στο Μακεδονικό.

Ακόμα θυμάται τη στιγμή εκείνη. Πέρασε από τον καθιερωμένο αυστηρό έλεγχο, μέχρι που οδηγήθηκε στον προθάλαμο του προσωπικού χώρου του προέδρου. Τη στιγμή εκείνη παρατήρησε ότι περιβάλλεται από δεκάδες πορτρέτα προέδρων. Μεγάλη απόσταση για ένα παιδί από τις Σέρρες. Στη θέα του πανύψηλου Ομπάμα, όλη του η προετοιμασία πήγε στράφι. Άφησε τις ερωτήσεις, πήρε τα μέτρα και συνέχισε σιωπηλός τη δουλειά του.

Δεν είχε, όμως, την ίδια αντίδραση όταν ένα πρωί πέρασε το κατώφλι του μαγαζιού του ο Ελληνοαμερικανός δημοσιογράφος και στενός συνεργάτης του Μπιλ Κλίντον, Τζορτζ Στεφανόπουλος. Τον βομβάρδισε με ερωτήσεις. Έχοντας συναναστραφεί με πέντε προέδρους, έχει μόνο ευχάριστες αναμνήσεις. Δεν αποτελεί εξαίρεση ούτε ο σημερινός πρόεδρος, τον οποίο θεωρεί παρεξηγημένο. Τον έχει, μάλιστα, χαρακτηρίσει γλυκό, προσιτό και ιδιαίτερα ευγενικό.

Έχοντας, πλέον, γράψει τη δική του ιστορία στον χώρο της ένδυσης, έχει κάνει ένα βήμα πίσω, παραχωρώντας τα ηνία της επιχείρησης στον γιο του Κώστα. Κάθε καλοκαίρι επισκέπτεται ανελλιπώς την Ελλάδα, μένοντας δύο ολόκληρους μήνες. Απολαμβάνει να περνάει ποιοτικό χρόνο με τις εγγονές του, ενώ κάθε φορά που επισκέπτεται το μαγαζί του ένας Έλληνας σπεύδει να τον προϋπαντήσει, χαρούμενος που συνάντησε έναν πατριώτη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι