ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο εμβολιασμός εργαζομένων και παιδιών φέρνει καυγάδες

Ο εμβολιασμός εργαζομένων και παιδιών φέρνει καυγάδες

Έντονοι διαξιφισμοί άρχισαν με αφορμή το  δημόσιο διάλογο περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών, αλλά και για τον εμβολιασμό παιδιών, με ειδικά τον δεύτερο να βρίσκει αντίθετη την πλειοψηφία των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό “αρπάχτηκαν” στον αέρα o πρόεδρος των εργαζομένων στα νοσοκομεία και ο πνευμονολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Παρότι και ο πρόεδρος των εργαζομένων Μιχάλης Γιαννάκος είναι ανοιχτά ταγμένος υπέρ του εμβολιασμού, εκνευρίσθηκε με την πιο φανατική στάση του πνευμονολόγου, όταν ο δεύτερος είπε ότι ο εμβολιασμός όχι μόνον πρέπει να είναι υποχρεωτικός, αλλά και ότι «είναι θέμα μόρφωσης». Ο κ. Γιαννάκος τον ειρωνεύθηκε λέγοντας «δηλαδή η μητέρα μου και ο πατέρας μου που ειναι αμόρφωτοι να μην κάνουν το εμβόλιο;» και ο πνευμονολόγος επίσης ιδιαίτερα εκνευρισμένος επέμεινε στις θέσεις του.

Χθες ο πρωθυπουργός είχε αφήσει κάτι παραπάνω από ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός το φθινόπωρο, στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και σε όσους εργάζονται σε γηροκομεία, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης που κι αυτός βγήκε σήμερα “στον αέρα” είχε άποψη επ΄αυτού, υποστηρίζοντας μάλιστα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό πολλών κλάδων, όπως του τουριστικού. Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι «ο ξενοδόχος για παράδειγμα που βλέπει κάποιοι εργαζόμενοι να μην θέλουν να εμβολιασθούν, έχει το δικαίωμα να τους απολύσει βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας», κάτι που όμως δεν είναι διόλου ξεκάθαρο προς το παρόν τουλάχιστον ότι ευσταθεί νομικά και συνταγματικά.

Επικαλέσθηκε μάλιστα και τη γνώμη της Προέδρου της Δημοκρατίας, που είπε χθες ότι «το Σύνταγμα κατά κανένα τρόπο δεν αναγνωρίζει σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του. Η άποψη πως ο εμβολιασμός είναι ατομικό δικαίωμα επιλογής είναι πολύ εσφαλμένη και δεν νομίζω ότι υποστηρίζεται σοβαρά από συνταγματολόγους». Ο ίδιος έφερε σαν παράδειγμα και έναν εστιάτορα «που  μπορεί να καταστραφεί οικονομικά αν θες να πας εσύ ο ανεμβολίαστος και να πάρεις στο λαιμό σου την επιχείρηση, τους εργαζομένους της, τα δάνεια και την οικογένεια του επιχειρηματία».

Εμβολιασμός παιδιών

Όσον αφορά στον εμβολιασμό των παιδιών, η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη δήλωσε ότι «θα εξετάσουμε στο επόμενο διάστημα την δυνατότητα εμβολιασμού των παιδιών. Εάν δοθεί αυτή η δυνατότητα από την επιτροπή εμβολιασμών, οι εμβολιασμοί στα παιδιά θα μπορούσαν να ξεκινήσουν πριν την έναρξη της σχολικής περιόδου και με βάση την διαθεσιμότητα των εμβολίων». Σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στα παιδιά σημείωσε πως «ακόμα δεν έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα και πως προς το παρόν τουλάχιστον δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα».

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, παιδίατρος Μαρία Θεοδωρίδου, δήλωσε πως «ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων θα ‘ζυγιστεί’ και συνεκτιμηθεί εις βάθος χωρίς να επίκειται άμεσα η σχετική απόφαση της Επιτροπής και σε κάθε περίπτωση ο εμβολιασμός των παιδιών δεν πρόκειται να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα».

Χώρες που εξετάζουν το ενδεχόμενο να εμβολιάσουν παιδιά 12 έως 16 ετών είναι μεταξύ άλλων η Γαλλία (ίσως αρχίσει στις 15 Ιουνίου, πάντα σε εθελοντική βάση με τη συναίνεση των γονέων),  η Γερμανία και  η Πολωνία, αλλά κυρίως σε ευπαθείς ομάδες. Η Νορβηγία και οι περισσότερες χώρες εξετάζουν προς το παρόν την πιθανότητα εμβολιασμού μόνον των παιδιών που έχουν υποκείμενα νοσήματα και κινδυνεύουν ιδιαίτερα από τον κορονοϊό. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει το εμβόλιο στους 12-15 ετών μέσα τον Ιούνιο . Η Ουγγαρία ήδη άρχισε εδώ και 15 μέρες τον εμβολιασμό εφήβων 16-18 ετών, όπως και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σιγκαπούρη, και οι ΗΠΑ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι