Ο ΕΟΔΥ πήρε διήμερη άδεια από την Όμικρον!
02/01/2022Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν σήμερα στα ελάχιστα σημεία στα οποία έκανε δειγματοληψίες ο ΕΟΔΥ, ο οποίος χθες, Πρωτοχρονιά, δεν έκρινε σκόπιμο να διαθέσει ούτε ένα κλιμάκιο σε ολόκληρη την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες του κόσμου. Όμως και σήμερα, παρότι ήταν ασφαλώς γνωστό ότι θα είχαν αργία και πάλι τα περισσότερα ιδιωτικά κέντρα, εντούτοις σε όλη την πρωτεύουσα ο ΕΟΔΥ διέθεσε μόλις δύο κλιμάκια (ένα στο Αιγάλεω και ένα στη Νέα Σμύρνη), ενώ στη συμπρωτεύουσα ένα, στην ΔΕΘ.
Τεράστιες ουρές σχηματίστηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας, ακόμα και στο Ηράκλειο, που μάλιστα είχε δύο κλιμάκια του ΕΟΔΥ για τεστ, ώστε να εξυπηρετηθεί ο κόσμος. Παρά την έξαρση της πανδημίας, προφανώς στα κεντρικά του ΕΟΔΥ κυριάρχησε η αντίληψη για μειωμένο προσωπικό όπως γίνεται με ασθενοφόρα, νοσοκομεία, αστυνομικούς και δημοσιογράφους στις αργίες. Δηλαδή ότι συνεχίζουν να καλύπτουν τις ανάγκες ή τα γεγονότα, έστω και με μειωμένο προσωπικό,
Χθες ο κόσμος εξυπηρετήθηκε από όσα φαρμακεία βρήκε ανοιχτά και διενεργούσαν rapid test και από κέντρα υγείας της περιοχής τους ή σε νοσοκομεία. Σήμερα απευθύνθηκε στις ίδιες λιγοστές πηγές συν τα ελάχιστα κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Έμμεσο αποτέλεσμα της αργίας σε ζωτικούς τομείς, ήταν να γίνουν πολύ λιγότερα τεστ και καταγραφούν μόλις 17.633 κρούσματα, κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι περίπου 15.000 φορείς δεν ξέρουν ότι νοσούν. Αυτό το νούμερο μοιάζει αυθαίρετο, αλλά είναι λογικό: 40.000 ήταν τα κρούσματα την Παρασκευή και 30.000 το Σάββατο. Λογικά δεν μειώθηκαν στο μισό εν μια νυκτί.
Μάλιστα για την ακρίβεια από χθες στις 3 μ.μ. έως σήμερα στις 3 μ.μ. έγιναν μόλις 77.758 τεστ (εκ των οποίων PCR, τα 12.000), ενώ τα προηγούμενα 24ωρα γίνονταν 450.000-550.000. Αυτά πάντως τα 17.663 κρούσματα σε μόλις 77.758 τεστ δείχνουν εφιαλτική θετικότητα της τάξης του 22,41% (+16,43% σε σύγκριση με τη θετικότητα της τελευταίας ημέρας προ αργιών). Ουσιαστικά ο ένας στους πέντε που κάνει τεστ, βγαίνει θετικός!
Εξετάσεις και από τον ΙΣΑ
Με αφορμή την νέα έξαρση της πανδημίας και στο πλαίσιο της προτεραιότητας που δίνει η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής στην πρόληψη, μετά από σχετική πρωτοβουλία του περιφερειάρχη και προέδρου του ΙΣΑ Γ. Πατούλη, ξεκινά από αύριο η διενέργεια δωρεάν rapid tests, σε όσους πολίτες το επιθυμούν και σε άλλα σημεία.
Ειδικότερα αύριο Δευτέρα 3 Ιανουαρίου τα κλιμάκια ιατρών και νοσηλευτών του Κέντρου Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ θα βρίσκονται από τις 10 το πρωί έως και τις 2 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία του Δήμου Ηρακλείου, ενώ την Τρίτη 4 Ιανουαρίου θα βρίσκονται τις ίδιες ώρες στο Πεδίον του Άρεως. Για να κάνει κάποιος τεστ δεν χρειάζεται ραντεβού παρά μόνο να κρατάει μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα και να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ του.
Η ειδοποίηση για τα αποτελέσματα του τεστ θα γίνει εντός της ημέρας σε όλους τους συμμετέχοντες. Ο ΕΟΔΥ αύριο έχει… αποκεντρωμένα όλα τα σημεία για τεστ και μπορείτε να τα βρείτε εδώ. Για το δήμο Αθηναίων στηρίζεται στα δημοτικά ιατρεία, όπου όμως το τεστ γίνεται μόνον κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού. Όσοι ζουν στο δήμο Αθηναίων και θέλουν να κάνουν τεστ κάπου κοντά τους, πρέπει να τηλεφωνήσουν για ραντεβού στα δημοτικά ιατρεία που είναι πλησιέστερα ή όπου βρουν ραντεβού.
Αναλυτικά, για την Αθήνα πρέπει να τηλεφωνούν: στα ιατρεία Κυψέλης, Χανίων 4Β, 09:30-15:00 τηλ. 210 8836200, στο δημοτικό Καλφοπούλειο Υγειονομικό Κέντρο, Σόλωνος 78 που θα κάνει δειγματοληψίες μέχρι τις 19:30, τηλ. 210 3626869, στο δημοτικό Ιατρείο Νέου Κόσμου, Φανοσθένους και Φρειδερίκου Σμιθ, 09:30-15:00 τηλ. 210 9239865, στο ιατρείο Πετραλώνων, Θεσσαλονίκης και Ηρακλειδών, 09:30-15:00 τηλ. 210 3427515 και 3427513, στο ιατρείο Κολωνού, Προποντίδος και Αγίας Σοφίας 110, 09:30-15:00 τηλ. 210 5121921 και στο ιατρείο Άνω Πατησίων, Σαρανταπόρου 4, 09:30-15:00 τηλ. 210 2015510 και 2015511.
Σήμερα, όπως και χθες, ο κόσμος ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ περιμένοντας μέχρι και 2-3 ώρες στην ουρά, οι περισσότεροι χωρίς κανένα σύμπτωμα. Άλλοι ελέγχθηκαν επειδή είχαν την έγνοια ότι μπορεί να κόλλησαν, ενώ άλλοι επειδή ήθελαν να βρεθούν με συγγενείς τους για οικογενειακό τραπέζι και σκέφθηκαν ότι θα ήταν καλύτερα να είναι σχετικά σίγουροι πως δεν νοσούν.
PCR ή rapid;
Υπενθυμίζεται ότι όποιοι έχουν συμπτώματα πρέπει να κάνουν PCR τεστ και να αναζητούν ιατρική βοήθεια, καθώς πολλά rapid test βγαίνουν αρνητικά ενώ τα άτομα είναι φορείς και νοσούν. Το ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα του rapid έχει ως αποτέλεσμα πολλοί να μένουν με την ψευδαίσθηση ότι το συνάχι τους οφείλεται στο ότι έχουν “κολλήσει κάτι άλλο” και να καθυστερούν να απευθυνθούν σε γιατρό ή και να έρχονται σε επαφή με ευάλωτους στους οποίους μεταδίδουν άθελά τους τον ιό.
Η κυβέρνηση επειδή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει οικονομικά το κόστος του ακριβού μοριακού ελέγχου των πολιτών, συνέστησε έμμεσα οι περισσότεροι να προτιμούν το rapid test, παρότι δυστυχώς τα τεστ αυτά (ανεξαρτήτως αν λέγονται rapid ή self test, καθώς τεχνικά είναι τα ίδια) έβγαζαν και συνεχίζουν να βγάζουν πολλά αποτελέσματα ψευδώς θετικά ή ψευδώς αρνητικά.
Ήδη είχε καταγράφει το πρόβλημα αξιοπιστίας και με την Δέλτα, αλλά είναι οξύτερο με την Όμικρον. Σε αυτό παίζει ρόλο και η φάση της λοίμωξης, καθώς μπορεί η μπατονέτα να μην πιάσει αντιγόνα στην μύτη, ενώ το PCR πιάνει ίχνη του ίδιου του ιού και γι΄αυτό είναι ακριβέστερο.
Ιατρική αντιμετώπιση
Τυπικά αν κάποιος έχει θετικό rapid test και είναι ανεμβολίαστος, για να πάρει πιστοποιητικό νόσησης πρέπει να κάνει PCR, ενώ αν είναι εμβολιασμένος όχι. Όμως, και ο εμβολιασμένος πρέπει να τεκμηριώσει ότι νόσησε γιατί μπορεί να κληθεί για τρίτη δόση σε ένα μήνα ή για τέταρτη σε τρεις μήνες. Πρέπει δηλαδή να καταγράφεται η νόσηση.
Επίσης τίθεται το θέμα της ιατρικής αντιμετώπισης αλλά και του τι θα κάνει κάποιος εμβολιασμένος στο σπίτι του: αλλιώς συμπεριφέρεται και άλλη αγωγή παίρνει κάποιος με επιβεβαιωμένο κορονοϊό. Ένα απλό rapid test που αφήνει αμφιβολίες δεν διασφαλίζει ούτε τον εμβολιασμένο ούτε το περιβάλλον του. Επίσης το rapid test δεν αρκεί για να δοθούν σε κάποιον ευάλωτο τα μονοκλωνικά αντισώματα της Regeneron που αποδίδουν μόνον στην Δέλτα και όχι στην Όμικρον.