ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ

Ο γκουρού των billionaires Ρόμπιν Σάρμα επί σκηνής στην Αθήνα

Ρόμπιν Σάρμα, ο γκουρού των billionaires επί σκηνής στην Αθήνα, Μαριάννα Στίκα

Γκουρού των billionaires! Έτσι αποκαλείται από τους θαυμαστές του ο 59χρονος Ρόμπιν Σάρμα, ο οποίος για πρώτη φορά έρχεται και στην Ελλάδα στις 14 Ιανουαρίου στο Γήπεδο Τάε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανυπομονούν να τον δουν από κοντά, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Τους αρκεί, όμως, ότι θα παρακολουθήσουν ζωντανά τον άνθρωπο που υποτίθεται ότι συμβουλεύει τους πιο πετυχημένους επιχειρηματίες και καλλιτέχνες, του κόσμου, ενώ στο πελατολόγιο του ανήκουν ηγέτες, ακόμα και βασιλιάδες. Στο παρελθόν έχει ο ίδιος αποκαλύψει ότι συνεργάζεται σταθερά εδώ και μια δεκαετία με μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

Μεταξύ άλλων ο δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο Τζον Μπον Τζόβι και η Τέιλορ Σουίφτ είναι δηλωμένοι οπαδοί του, έχοντας παραδεχτεί ότι όχι μόνο διαβάζουν τα βιβλία του, ακολουθούν τις φιλοσοφικές του διδαχές και βιοθεωρία, αλλά και τον συναντούν συχνά κατ’ ίδιαν κάθε φορά που χρειάζονται έμπνευση. Είναι επίσης σύμβουλος για εταιρείες κολοσσούς όπως η NASA, η Microsoft και τα Starbucks.

Οι υπόλοιποι κοινοί θνητοί αρκούνται να τον παρακολουθούν από απόσταση, ακολουθώντας όλα εκείνα που τον ανέδειξαν σε έναν από τους πλέον επιτυχημένους δασκάλους της αυτό βελτίωσης παγκοσμίως. Προσφάτως, ένα από τα μπεστ-σέλερ βιβλία του με τίτλο “Το κλαμπ των 5” προκάλεσε τεράστια αίσθηση, εμπνέοντας ένα παγκόσμιο κίνημα ανθρώπων που ρύθμιζαν το ξυπνητήρι τους να χτυπήσει πριν ακόμα ξημερώσει, έτσι ώστε να αδράξουν την ημέρα και να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητες τους. Σύμφωνα πάντα με τον Ρόμπιν Σάρμα, δημιουργώντας αυτή τη ρουτίνα μπορεί κάποιος να δει θεαματικά αποτελέσματα.

«Θα νιώσετε αυτή τη κρυμμένη ορμή που έχετε μέσα σας να βγαίνει στην επιφάνεια. Θα γίνετε πιο δημιουργικοί, με περισσότερη ενέργεια, εστιασμένοι στο στόχο για να πετύχετε όλα όσα θέλετε», έχει δηλώσει. Μια ακόμα εκδοτική τεράστια επιτυχία, το βιβλίο του “Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του” ήταν αυτή που τον εδραίωσε. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 70 γλώσσες και έχει ξεπεράσει τα 4.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως. Κάποιοι ορκίζονται ότι ήταν το βιβλίο που τους μεταμόρφωσε τις ζωές.

Σε αυτό, ο Σάρμα χρησιμοποιεί την τεχνική της παραβολής. «Θα έλεγα ότι ζούμε σε έναν πολύ βρώμικο κόσμο αυτή τη στιγμή και πολλοί άνθρωποι είναι πελαγωμένοι και φοβούνται. Έγραψα το βιβλίο ως ένα εγχειρίδιο για να βοηθήσω τους ανθρώπους να βρουν τη δύναμη και τον ηρωισμό μέσα τους, αντί να επιτρέψουν στον εαυτό τους να φοβηθεί τον κόσμο έξω από αυτούς», σχολίασε.

Όπως και να έχει, σήμερα ο Σάρμα διαθέτει εκατομμύρια θαυμαστές και ακόλουθους. Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει στα social media του, βομβαρδίζοντας τους δεκάδες εκατομμύρια ακόλουθους του με αναρτήσεις. Δεν προκαλεί λοιπόν εντύπωση ότι οι παγκόσμιες περιοδείες του γεμίζουν γήπεδα και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σπεύσουν να τον δουν σε κάθε γωνία του πλανήτη.

Η αυτοβελτίωση του Σάρμα

Η αφετηρία του όμως ήταν σχετικά ταπεινή. Μεγάλωσε σε μια μικρή πόλη στην καναδική επαρχία της Νέας Σκωτίας. Οι γονείς του είχαν μεταναστεύσει εκεί από την Ουγκάντα τη δεκαετία του 1960. Η παιδική του ηλικία δεν ήταν εύκολη. Δυσκολευόταν ιδιαίτερα στο σχολείο και οι βαθμοί του ήταν κακοί. Οι καθηγητές του έλεγαν συχνά ότι «δεν πρόκειται να καταφέρει τίποτα στη ζωή του και ότι θα κατέληγε ένας περιπλανώμενος ή ένας αλήτης».

Διαψεύδοντας τους πάντες, κατάφερε να σπουδάσει νομική, ενώ σε αρκετά νεαρή ηλικία ξεχώρισε στο επάγγελμα του. Έβγαλε σχετικά γρήγορα χρήματα. Αγόρασε ένα ακριβό σπίτι, ένα ακριβό αυτοκίνητο και συνήθιζε να σπαταλάει μια περιουσία για το ντύσιμο και το φαγητό του. «Φαινομενικά τα είχα όλα» έχει πει. «Παρόλα αυτά μέσα μου ένιωθα άδειος. Σχεδόν πλαστικός».

Σε μια προσπάθεια να ισορροπήσει άρχισε να πειραματίζεται με τεχνικές αυτοβελτίωσης για να βρει τον πραγματικό του εαυτό. Όπως έχει πει ο ίδιος «φόραγα κοστούμια χιλιάδων ευρώ, αλλά ένιωθα βρώμικος και ψεύτικος. Ήταν σαν να κορόιδευα τους πάντες για το ποιος ήμουν». Την ίδια περίοδο δέχτηκε ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα όταν ο γάμος του κατέρρευσε. Το σοκ ήταν μεγάλο αν και έχει παραδεχτεί ότι η συμβίωση με τη σύζυγο του ήταν συμβατική. «Ήμασταν δύο εξίσου καλοί άνθρωποι που, όμως, δεν ταίριαζαν».

Ακόμα πιο αποφασισμένος να βρει έναν εναλλακτικό δρόμο ξεκίνησε γυμναστική και διαλογισμό. Έγραψε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο megaliving, το οποίο απέτυχε παταγωδώς. Ο εκδοτικός οίκος τον προέτρεψε να επιστρέψει στην δικηγορία. Εκείνος δεν το έβαλε κάτω. Καταπιάστηκε με το δεύτερο και η ζωή του άλλαξε. Σήμερα δηλώνει ότι είναι πραγματικά ευτυχισμένος όταν βρίσκεται πάνω στη σκηνή, επικοινωνώντας με τον κόσμο. Αυτό θα κάνει και στην Αθήνα υποσχόμενος να δείξει νέα μονοπάτια που βελτιώνουν αισθητά την καθημερινότητα μας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι