Ο κορονοϊός, ο Ντόναλντ, ο Ταγίπ και οι άλλοι

Ο κορονοϊός, ο Ντόναλντ, ο Ταγίπ και οι άλλοι, Κώστας Βενιζέλος

Στις ΗΠΑ κάνουν λόγο για αισιοδοξία, που αντλείται από τα ενθαρρυντικά στοιχεία της πρώτης φάσης δοκιμών εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Και δεν είναι μόνο στις ΗΠΑ, που γίνονται έρευνες και δοκιμές για εμβόλιο, αλλά και σε άλλες χώρες. Η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, καθώς όπως φαίνεται δεν μπορεί διαφορετικά να αντιμετωπιστεί η πανδημία, εκτός κι εάν βρεθεί εμβόλιο.

Την ίδια ώρα, όμως, στα πλαίσια του καθημερινού σόου του, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει… ξεπεράσει και την επιστήμη. Έχει βρει το φάρμακο για τον κορωνοϊό και έχοντας θέσει το εαυτό του στην υπηρεσία της ανθρωπότητας εκτίθεται στις πειραματικές δοκιμές. Όπως έχει αποκαλύψει, παίρνει υδροξυχλωροκίνη, ένα φάρμακο κατά της ελονοσίας το οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαφημίζει ως πιθανή «θαυματουργή θεραπεία» για την ασθένεια Covid-19. Κι αυτά παρά τις ιατρικές προειδοποιήσεις σχετικά με τη χρήση του ως προληπτικό φάρμακο κατά του κορωνοϊού.

Συνεχίζοντας τις αποκαλύψεις του είπε πως «το παίρνω την τελευταία μιάσιμη εβδομάδα. Το παίρνω επειδή ακούω πολύ καλά πράγματα», σπεύδοντας να προσθέσει με αφοπλιστικό τρόπο: «Ξέρετε την έκφραση: τι έχεις να χάσεις;»! Η πανδημία προφανώς και καταφέρνει να… εξομολογεί, σε καθημερινή βάση, τον Αμερικανό Πρόεδρο. Του ξεφεύγουν διάφορα που σκέπτεται. Σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται να σκέφτεται φωνακτά.

Θα ήταν, πάντως, πολύ ενδιαφέρον από δημοσιογραφικής πλευράς, να υπήρχε η δυνατότητα, στα πλαίσια ρεπορτάζ, να ακολουθεί κάποιος τον Ντόναλντ Τραμπ, σε όλες του δραστηριότητες, για μια τουλάχιστον ημέρα. Και στις δημόσιες παρουσίες του αλλά και στις συσκέψεις με συνεργάτες του ή συναντήσεις και με ξένους αξιωματούχους. Θα είχε να γράφει για χρόνια και σίγουρα δεν θα μπορούσε να τα ερμηνεύσει όλα. Βεβαίως δεν είναι μόνο ο Τράμπ, που αντιμετωπίζει τον κορωνοϊό σαν παιδικό παιχνίδι ή υποβαθμίζει την πανδημία, παρά τα θύματα που υπάρχουν, επειδή δεν εξυπηρετεί τους πολιτικούς του σχεδιασμούς.

Ο φίλος Τραμπ

Ο φίλος του, ο Ερντογάν, για παράδειγμα, στο τελευταίο του διάγγελμα, αναφέρθηκε και «στον αγώνα που διεξάγει η χώρα με επιτυχία κατά του κορονοϊού». Ωστόσο, επεσήμανε ότι τίποτε δεν θα είναι στην Τουρκία όπως πριν, και τόνισε ότι αυτή είναι μια νέα περίοδος ελεγχόμενης κοινωνικής ζωής ( σάμπως θέλει την πανδημία για να ελέγχει ακόμη και τη φωνή, τη σκέψη των Τούρκων πολιτών).

Παρά την… επιτυχία, θέτει σε καραντίνα ολόκληρες επαρχίες και επιβάλλει πλήρη κατ΄οίκον περιορισμό. Την ώρα, βέβαια, που ισχυρίζεται ότι η Τουρκία έχει αποκτήσει εμπειρίες και έχει «συσσωρεύσει γνώσεις σχετικά με τη διάγνωση και τη θεραπεία της ασθένειας. Είμαστε πλέον προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό ή και παρόμοιες επιδημίες». Στην Τουρκία την τελευταία περίοδο έχουν υποβαθμιστεί και οι έλεγχοι με προφανή στόχο, να μην τσαλακωθεί η εικόνα του νεοσουλτάνου.

Κάποιοι ηγέτες διεθνώς, δεν μπορούν να κρύψουν την αλαζονεία τους, κυρίως όμως την τάση τους να εκθέτουν τους πολίτες τους σε κίνδυνο. Ο κορωνοϊός τους έκανε τα πλήρη αποκαλυπτήρια τους, αν και για τους προαναφερθέντες σαφώς και δεν είχαμε καμία αμφιβολία για τις προσεγγίσεις τους, την εν γένει συμπεριφορά τους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι