Ο μαραθώνιος του επαναπατρισμού – Τι γίνεται με τους Έλληνες που επιστρέφουν

Ο μαραθώνιος του επαναπατρισμού – Τι γίνεται με τους Έλληνες που επιστρέφουν

Σε ένα μαραθώνιο για να επαναπατριστούν Έλληνες, κυρίως φοιτητές και τουρίστες, που θέλουν να επιστρέψουν, ειδικά από χώρες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα με τον κορωνοϊό, έχει επιδοθεί η Πολιτεία και οι αρμόδιες αρχές. Τα αιτήματα επαναπατρισμού είναι ήδη αρκετά και τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών και του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας υπό τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά, καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες, την ώρα που οι ευρωπαϊκές, και όχι μόνον, χώρες προχωρούν, η μία μετά την άλλη, σε απαγορεύσεις πτήσεων. Παραλλήλως, όλες τις προηγούμενες ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρισκόταν και σε στενή συνεργασία με τους ομολόγους του για τη διευκόλυνση του επαναπατρισμού Ελλήνων, κυρίως από χώρες που πλήττονται ιδιαίτερα.

Σήμερα, επιστρέφουν στην Αθήνα από το Λονδίνο, με τρις πτήσεις, συνολικά 400 Έλληνες, οι οποίοι, μετά την άφιξή τους θα τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες. Σημειώνεται, ότι κατά την άφιξή τους, όλοι θα υποβληθούν σε θερμομέτρηση και θα δώσουν δείγμα σε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας που θα βρίσκεται στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Φοιτητές από Ιταλία και Ισπανία 

Σε ό,τι αφορά τους φοιτητές που βρίσκονται στην Ιταλία και στην Ισπανία μέσω προγραμμάτων κινητικότητας (Erasmus) η βασική κατεύθυνση που δόθηκε από το υπουργείο στους πρυτάνεις είναι ότι οι φοιτητές «θα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τις κατά τόπους πρεσβείες και προξενικές αρχές της Ελλάδας και αυτές με τη σειρά τους συντονίζονται από το Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να καθοριστεί ο τρόπος επιστροφής τους στην ημεδαπή».

Την ίδια ώρα, με ναύλωση πλοίου, και μετά από συμφωνία των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ιταλίας, επιστρέφουν οι Έλληνες που είχαν εγκλωβιστεί στη γειτονική χώρα. Για τον λόγο αυτό, αναχωρεί αύριο Σάββατο 21 Μαρτίου, στις 17:30 από την Αγκόνα προς την Ηγουμενίτσα και την Πάτρα, το επιβατηγό πλοίο Cruise Olympia. Παραλλήλως, θα δρομολογηθεί και πτήση της Alitalia για τον επαναπατρισμό Ιταλών από την Αθήνα.

Τρεις ειδικές πτήσεις της Aegean Airlines έχουν προγραμματιστεί το Σάββατο και την Κυριακή από Μαδρίτη και Βαρκελώνη για τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ισπανία, κυρίως φοιτητές Erasmus και τουρίστες, που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για επιστροφή. Αναλυτικά θα γίνουν οι πτήσεις:

  • Α3-4701 από Μαδρίτη προς Αθήνα το Σάββατο 21 Μαρτίου, με ώρα αναχώρησης 16:00 ώρα Ισπανίας.
  • Α3-4703 από Μαδρίτη προς Αθήνα την Κυριακή 22 Μαρτίου, με ώρα αναχώρησης 16:00 ώρα Ισπανίας.
  • Α3-4713 από Βαρκελώνη προς Αθήνα επίσης την Κυριακή, με ώρα αναχώρησης 16:00 ώρα Ισπανίας.

Η ελληνική πρεσβεία απευθύνει έκκληση προς τους ενδιαφερόμενους, κυρίως σε όσους διαμένουν μακριά από τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, να αρχίσουν να συγκεντρώνονται σε αυτές τις πόλεις, αφού εφοδιαστούν με τη σχετική βεβαίωση από την ιστοσελίδα της για να μπορέσουν να μετακινηθούν εντός Ισπανίας. Σημειώνεται, ότι μετά από συμφωνία του Νίκου Δένδια με την  Ισπανίδα ομόλογό του, η Μαδρίτη θα διευκολύνει την επιστροφή Ελλήνων πολιτών από χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Έκτακτες πτήσεις 

Έκτακτα προγράμματα έχουν τεθεί σε εφαρμογή για τον επαναπατρισμό Ελλήνων πολιτών και από άλλες χώρες. Για το Σάββατο 21 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί ειδική πτήση της Aegean Airlines για την επιστροφή Ελλήνων που βρίσκονται στην Πολωνία, με ώρα αναχώρησης 13:25 (12:25 ώρα Ελλάδος). Η πρεσβεία της Ελλάδος στη Βαρσοβία αναφέρει ότι το αεροδρόμιο της Βαρσοβίας θα είναι ανοικτό (από 10:00 τοπική ώρα), για την εκδόση-αγορά  εισιτηρίων για τους ενδιαφερομένους της τελευταίας στιγμής ή για εκείνους που δεν έχουν αφήσει τον αριθμό τηλεφώνου τους, ώστε η Aegean να μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους.

Έκτακτη πτήση από Κίεβο προς τη Θεσσαλονίκη θα γίνει την Κυριακή 22 Μαρτίου, στις 15:30 για Έλληνες υπηκόους που θέλουν να επιστρέψουν από την Ουκρανία. Η πρεσβεία στο Κίεβο ενημέρωσε ότι η πτήση προγραμματίστηκε από το τουριστικό γραφείο «MouzenidisTravel» και ότι σε αυτήν θα μπορούν να επιβιβαστούν μόνον Έλληνες πολίτες. Όλοι οι υπόλοιποι αποκλείονται ακόμη και αν πρόκειται για Ουκρανούς ή πολίτες της ΕΕ.

Εντωμεταξύ, σύσταση «σε όλους τους Έλληνες πολίτες μονίμους κατοίκους Ελλάδας που βρίσκονται στη Γερμανία και επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα» να το πράξουν το συντομότερο δυνατόν χρησιμοποιώντας τις υφιστάμενες εμπορικές πτήσεις, απευθύνει η ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο «πιθανών μελλοντικών δυσχερειών στην μετακίνησή τους».

Στην ανακοίνωσή της η πρεσβεία επισημαίνει ότι τα μέτρα πρόληψης που εφαρμόζονται στην Γερμανία επηρεάζουν τόσο τον τρόπο όσο και το ωράριο λειτουργίας των προξενείων της Ελλάδας στο Αμβούργο, το Μόναχο, το Ντίσελντορφ, την Στουτγάρδη, την Φρανκφούρτη και το Βερολίνο. Οι αλλαγές αυτές θα εξετάζονται και θα αναπροσαρμόζονται σε καθημερινή βάση, ανάλογα με τις συνθήκες, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη, μετά από ενέργειες του υπουργείου Εξωτερικών, επέστρεψαν με ειδική πτήση από το Μαρακές του Μαρόκου, 80 Ελλήνες, καθώς και Κύπριοι, Βούλγαροι, Γερμανοί και Γάλλοι πολίτες. Αεροπορικώς επέστρεψαν το βράδυ της Πέμπτης από το ιρακινό Κουρδιστάν και οι 13 Έλληνες αυτοκινητιστές που αποκλείστηκαν στα σύνορα Ιράκ-Τουρκίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι