ΙΝ MEMORIAM

Ο Νίκος Μπινιάρης, ένας καλός φίλος, έφυγε για το μεγάλο ταξίδι

Ο Νίκος Μπινιάρης, ένας ακόμα φίλος, έφυγε για το μεγάλο ταξίδι,

Ακόμη ένας αγαπημένος φίλος μας εγκατέλειψε σήμερα. Ο αριθμός αυτών που φεύγουν και με τους οποίους μοιραστήκαμε συζητήσεις και αναζητήσεις για έναν διαφορετικό κόσμο από αυτόν που ζούμε, όλο και μεγαλώνει. Ο Νίκος Μπινιάρης ήταν ένας οξυδερκής παρατηρητής και διεισδυτικός αναλυτής των πλανητικών εξελίξεων και, παράλληλα, ένας πράος συνομιλητής.

Μέσα από την πραότητα του, όμως, σου έδειχνε με σαφήνεια, τη σφαιρικότητα του ζητήματος που είχε τεθεί προς συζήτηση. Βαθύς γνώστης του ισλαμικού προβλήματος και της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Άλλωστε το βιβλίο του Το Κάλεσμα της Ερήμου αναφέρεται σε αυτή την περιοχή.

Το “Κάλεσμα της Ερήμου” είναι ένα μυθιστόρημα το οποίο παρουσιάζει την ιστορική σχέση Ισλάμ και Ελληνισμού, στην αρχική φάση της εμφάνισης της νέας μονοθεϊστικής θρησκείας στην παγκόσμια σκηνή. Ο συγγραφέας αναδεικνύει πως η σύγκρουση τού ήδη από αιώνες εγκαθιδρυμένου ελληνικού, ρωμαϊκού και χριστιανικού ιστορικού παραδείγματος στη Μεσόγειο με τους κατακτητές Άραβες, τους Πιστούς από την έρημο, είχε ως αποτέλεσμα την εκδίωξη του πρώτου και την σχεδόν εξαφάνισή του από την Ασία.

Σήμερα μετά την Ιρανική Επανάσταση, την 11η Σεπτεμβρίου, το Ισλαμικό Κράτος  και τους ατελείωτους πολέμους στη Μέση Ανατολή η ιστορία της περιοχής -και μαζί της η ιστορία της Ελλάδος και της Ευρώπης- ξαναγράφεται, με επίκεντρο τις ιδέες και πράξεις που εκπορεύονται και πάλι από την έρημο, είτε της Αραβίας, είτε της Συρίας, είτε της Μεσοποταμίας είτε και της Αφρικής. Η σκληρή και πολλές φορές απάνθρωπη σύγκρουση λαών, φυλών, θρησκευτικών δοξασιών και τεραστίων οικονομικών συμφερόντων (πετρέλαιο και εμπορικοί δρόμοι) είναι μια διαρκής διαδικασία, δίχως ορατό τέλος.

Είχε σαφή άποψη εκτός από το Ισλάμ και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και, ως πατριώτης, έβλεπε τους κινδύνους που απορρέουν και από τη σημερινή Τουρκία. Είχα ατέλειωτες συζητήσεις για όλα αυτά τα θέματα με το Νίκο αλλά και για φιλοσοφικά και οικονομικά θέματα για τα οποία είχε τεράστιο ενδιαφέρον. Η απώλειά του είναι σημαντική για τους φίλους και τους συνομιλητές του. Ένας ακόμη κρίκος της αλυσίδας των ανθρώπων που συναναστραφήκαμε σπάζει.

Καλό ταξίδι Νίκο!

ΥΓ: Ο Νικόλαος Α. Μπινιάρης γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός, οικονομικά και φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια της Βοστόνης και Βιρτζίνια. Έχει διδάξει φιλοσοφία και πολιτική θεωρία, καθώς και διεθνείς σχέσεις. Η μελέτη της Ιστορίας αλλά και η οικονομία υπήρξαν θέματα που τον απασχόλησαν σε όλη του τη ζωή. Ταυτόχρονα, έχει ασχοληθεί με επιχειρήσεις σε διάφορους τομείς σε Ελλάδα, Αμερική, Αγγλία και Γερμανία. Τα τελευταία χρόνια τα ενδιαφέροντα του έχουν στραφεί στο πρόβλημα του περιβάλλοντος και της συμβατότητάς του με την επιστήμη και την τεχνολογία. Έχει δημοσιεύσει μελέτες πάνω στην οικονομία και τις διεθνείς σχέσεις. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι