Ο Πάπας κατηγορεί καθολικούς ιεράρχες για ρατσισμό!

Ο Πάπας κατηγορεί καθολικούς ιεράρχες για ρατσισμό!

του Δημήτρη Δεληολάνη  – 

Για «ρατσισμό» κατηγόρησε  τους καθολικούς της ανατολικής Ευρώπης  ο Πάπας Φραγκίσκος, χρησιμοποιώντας ασυνήθιστα υψηλούς τόνους  στην πρόσφατη συνάντηση του με τους υπεύθυνους για το μεταναστευτικό των καθολικών Επισκοπικών Συνόδων  της Ευρώπης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου στο Βατικανό. Ο Πάπας συνοδευόταν από τον Ιταλό καρδινάλιο Άντζελο Μπανιάσκο, πρώην πρόεδρο της ιταλικής επισκοπικής συνόδου και τώρα υπεύθυνο για όλη την Ευρώπη.

Ήδη από τα πρώτα λόγια που απηύθυνε προς τους Ευρωπαίους επισκόπους, ο Ποντίφικας χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις. Κατηγόρησε ανοιχτά «πολλούς καθολικούς» για «συμπεριφορές απόρριψης και άμυνας» απέναντι στο προσφυγικό που δεν είναι τίποτε άλλο παρά «πραγματικός ρατσισμός».

Τέσσερις χώρες στο στόχαστρο

«Δεν σας κρύβω τη μεγάλη ανησυχία μου για τις εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας, διακρίσεων και ξενοφοβίας που σημειώνονται σε πολλά μέρη της Ευρώπης. Συχνά οι εκδηλώσεις αυτές οφείλονται στη δυσπιστία και το φόβο του πλησίον, του διαφορετικού, του ξένου. Με βάζει σε ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία η θλιβερή διαπίστωση πως και στις δικές μας καθολικές κοινότητες της Ευρώπης εκφράζονται αυτές οι αντιδράσεις φόβου και απόρριψης, με τη δικαιολογία πως υφίσταται δήθεν κάποιο ηθικό μας καθήκον να διατηρήσουμε την πολιτιστική και θρησκευτική μας ταυτότητα», δήλωσε ο Φραγκίσκος.

Ο προκαθήμενος της καθολικής Εκκλησίας έκανε σαφές πως είχε βάλει στο στόχαστρο τους καθολικούς πιστούς σε χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία, τις οποίες κατονόμασε ρητώς. Καμία από τις χώρες αυτές, όπως είναι γνωστό, δεν αποδέχτηκε την απόφαση της ΕΕ για μετεγκατάσταση αριθμού προσφύγων προερχόμενων από τη Συρία και από άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Ο Πάπας δεν έκρυψε πως είναι σε γνώση του γεγονότος πως το μεγαλύτερο μέρος των καθολικών στις χώρες αυτές συμφωνεί με την ξενοφοβική στάση των κυβερνήσεων. Σε αυτή τη διαπίστωση οφείλεται και η δριμύτητα των κατηγοριών του εναντίον των πιστών για «ρατσισμό».

Στο επίκεντρο οι πρόσφυγες

Οι πιο σθεναρές αντιστάσεις προέρχονται από την Πολωνία, τη χώρα με τη μεγαλύτερη και ισχυρότερη καθολική Εκκλησία. Πριν από μερικούς μήνες δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της καθολικής Εκκλησίας έδειξε πως μόνον το 4% των ερωτηθέντων «αποδέχεται ευνοϊκά» την εγκατάσταση προσφύγων προερχόμενων από τη Μέση Ανατολή στην Πολωνία.

Αντιθέτως, το 74% των ερωτηθέντων «απορρίπτει κατηγορηματικά» την εγκατάσταση στη χώρα εκείνου του αριθμού προσφύγων που προβλέπουν οι συμφωνίες με την ΕΕ. Εντούτοις, η ίδια δημοσκόπηση έδειξε πως το 55% των Πολωνών δέχεται χωρίς καμία επιφύλαξη την εγκατάσταση στη χώρα Ουκρανών προσφύγων, σε οποιοδήποτε χριστιανικό δόγμα κι αν ανήκουν.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης προκάλεσαν έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των Πολωνών επισκόπων. Κάποιοι εξέφρασαν την άποψη πως «δεν μπορούν να αγνοηθούν» οι «επιφυλάξεις» των πιστών προς τους αλλόθρησκους, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μουσουλμάνους.

Τείχη στον ανθρωπισμό

Ο  επίσκοπος Κρίζτοφ Ζαντάρκο, επικεφαλής της επιτροπής μετανάστευσης της Επισκοπικής Συνόδου, χαρακτήρισε «βαθύτατα λυπηρά» τα δεδομένα που ανέδειξε η δημοσκόπηση και υπενθύμισε πως αποτελεί «θεμελιώδες καθήκον κάθε χριστιανού να  βοηθά τους αδύναμους και τους κατατρεγμένους». Ο ίδιος ο Ζαντάρκο, μαζί με άλλους ομολόγους του των χωρών της ανατολικής Ευρώπης, είχε απευθυνθεί το καλοκαίρι στον Πάπα και του ζήτησε να διοργανώσει τη συνάντηση στο Βατικανό, προκειμένου να επαναφέρει στην τάξη τους «απείθαρχους» ιεράρχες.

Ο Φραγκίσκος  κατήγγειλε την «έλλειψη ουσιαστικής προετοιμασίας των κοινωνιών που καλούνται να υποδεχτούν πρόσφυγες», καθώς και τις «συχνά ανεπαρκείς πολιτικές σχετικές με το μεταναστευτικό τόσο των χωρών-μελών όσο και της ίδιας της ΕΕ». Αναφορικά μάλιστα με την Ευρώπη, επανέλαβε παλαιότερη κριτική του περί «σοβαρών ορίων στη διαδικασία ευρωπαϊκής ενοποίησης», όπως «τα εμπόδια που τίθενται στην έμπρακτη εφαρμογή της καθολικότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», καθώς και «τα τείχη που ορθώνονται εναντίον του ανθρωπισμού, ο οποίος αποτελεί έναν από τους ωραιότερους καρπούς του ευρωπαϊκού πολιτισμού».

«Πρέπει να υπηρετήσουμε και να αναγνωρίσουμε τον Κύριο σε αυτούς τους ανθρώπους που αποτελούν τον περιπλανώμενο λαό. Είναι ευθύνη όλων των ευρωπαϊκών Εκκλησιών να στρατευτούν στη διακονία με τρόπο συντονισμένο, αδιάκοπο και αποτελεσματικό», κατέληξε ο Αργεντινός Ποντίφικας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι