Ο πόλεμος της μάσκας – Η αναγκαιότητα και το παρασκήνιο

Ο πόλεμος της μάσκας – Η αναγκαιότητα και το παρασκήνιο, Βαγγέλης Σαρακινός

Υποχρεωτική θα είναι από τη Δευτέρα η χρήση προστατευτικής μάσκας σε μια σειρά από κοινά καταναλισκόμενους χώρους, τόσο για τους εργαζόμενους σε αυτό όσο και για το συναλλασσόμενο κοινό. Από τη Δευτέρα ξεκινά, άλλωστε, η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, η οποία θα γίνεται αργά, χωρίς την ένταση της επιβολής τους, αλλά και υπό την αίρεση ότι δεν θα υπάρξει κύμα αύξησης των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με την νεότερη ενημέρωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα ταξί, στα ασανσέρ, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία και στα διαγνωστικά κέντρα. Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ (μόνον για όσους διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα), στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και σε ιατρεία, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Στην χρήση της μάσκας αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός, ο οποίος με ανάρτησή του στο twitter προώθησε το βίντεο με τις οδηγίες δημόσιας υγιεινής, επιμένοντας στο γνωστό τρίπτυχο “ΧΑΜ”, το οποίο σημαίνει: Χέρια (τα πλένουμε), Αποστάσεις (τις κρατάμε), Μάσκες (τις φοράμε).

Η στάση Τσιόδρα

Από την πλευρά του, ο  λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας χαρακτήρισε κρίσιμες τις επόμενες δύο εβδομάδες και τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε «να  θεωρούμε τους εαυτούς μας ως δυνητικά φορείς του κορονοϊού». Σημείωσε επίσης ότι «αν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής των χεριών και όσα αφορούν τις αποστάσεις και … τις συναθροίσεις σε χώρους συνωστισμού, θα έχουμε λιγότερο κίνδυνο αναζωπύρωσης».

Με βάση τα παραπάνω ο κ. Τσιόδρας φαίνεται να κρατάει το “ΧΑ” από το “ΧΑΜ”, αφήνοντας έξω τις μάσκες. Ο κ. καθηγητής είχε υποστηρίξει, άλλωστε, αρχικά, ότι δεν χρειάζονται, για να πει, ωστόσο, τελευταία, ότι σε κάποιους χώρους θα χρειαστεί. Με αφορμή μάλιστα αυτή την αλλαγή θέσης, κατηγορήθηκε από κάποιους για “κωλοτούμπα”. Ο ίδιος έδωσε εξηγήσεις, αλλά μάλλον δεν ακούστηκαν.

Αν δούμε όμως τα γεγονότα και τις δηλώσεις με τη σειρά που έγιναν θα διαπιστώσουμε πως: Όταν ο Σωτήρης Τσιόδρας έλεγε ότι οι πολίτες δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα, στους δρόμους κυκλοφορούσαν ελάχιστοι. Όταν άρχισε η συζήτηση για τη σταδιακή άρση των περιορισμών είπε “ίσως φορέσουμε και καμιά μάσκα” και στις τελευταίες αναφορές του, είπε ότι η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε κάποιους κλειστούς και πολυσύχναστους χώρους.

Κάτι που ακούγεται λογικό, αφού με την σταδιακή άρση των περιορισμών θα αρχίσουν να κυκλοφορούν αναγκαστικά περισσότεροι άνθρωποι. Για όλα τα υπόλοιπα περί “κουμπάρων”, “μπατζανάκηδων”, κλπ, καθώς και γιατί δεν έχει γίνει διατίμηση στις μάσκες (θέματα στα οποία αναφέρθηκε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή), αρμόδιοι να απαντήσουν είναι άλλοι και όχι ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Η ευρωπαϊκή πρακτική

Αν και η κατάσταση δεν είναι ίδια, έχει ενδιαφέρον να δούμε ποια είναι η πολιτική που ακολουθούν στο συγκεκριμένο θέμα, άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Αυστρία, η οποία προχώρησε πρώτη στην άρση των περιορισμών επέβαλε υποχρεωτική μάσκα για τους επιβάτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και για τους πελάτες των καταστημάτων που έχουν ήδη ανοίξει. Άφησε, ωστόσο το ελεύθερο να μπορεί η μάσκα να αντικατασταθεί από ένα μαντήλι, το οποίο θα καλύπτει τη μύτη και το στόμα.

Αντιθέτως, στη Γαλλία, ο υπουργός Υγείας δεν ήθελε να ακούσει για μαντήλι, προκρίνοντας τη χρήση μάσκας. Το Παρίσι έχει εισάγει ήδη 500 εκατομμύρια μάσκες από την Κίνα και οι παραδόσεις θα ανέλθουν στα 150 εκατομμύρια κομμάτια την εβδομάδα στα μέσα Μαΐου. Η Γαλλία προγραμματίζει άλλωστε να ξεκινήσει τη χαλάρωσης της καραντίνας από την 11η Μαΐου, αλλά και ένα πρόγραμμα διάθεσης μασκών στους πολίτες.

Στη Γερμανία, παρά τις διαφωνίες ανάμεσα στα κρατίδια, η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα καταστήματα. Από τη Δευτέρα το μέτρο θα εφαρμόζουν και οι αεροπορικές εταιρείες του Ομίλου Lufthansa, συστήνοντας στους επιβάτες να φορούν προστατευτική μάσκα σε όλες τις πτήσεις και σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Μάσκα θα φορούν υποχρεωτικά και όλα τα πληρώματα. Η Lufthansa θα άρει, παραλλήλως, το μέτρο να παραμένει κενή η παρακείμενη στο επιβάτη θέση.

Υποχρεωτική παραμένει η χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους και στην Τσεχία, η οποία εφαρμόζει επίσης ένα τολμηρό πρόγραμμα άρσης των περιορισμών. Ανάλογη υποχρέωση θα υπάρχει από τη Δευτέρα και για τους επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στην Πορτογαλία, σύμφωνα με το  σχέδιο τριών φάσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα. Ανάλογα μέτρα ισχύουν και στις χειρότερα πληττόμενες από την πανδημία χώρες, την Ισπανία και κυρίως την Ιταλία, καθώς και σε πολλά άλλα κράτη της Ευρώπης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx