ΣΧΟΛΙΟ

Ο πρέσβης, η τρίτη δόση και τα τρελά της ψηφιακής διακυβέρνησης…

Ο πρέσβης, η τρίτη δόση και τα τρελά της ψηφιακής διακυβέρνησης... Όλγα Μαύρου

Συνέβη κι αυτό, στη χώρα που η κυβέρνηση παροτρύνει σ’ όλους τους τόνους τους πολίτες να εμβολιαστούν. Είναι μια από τις ιστορίες καθημερινής τρέλας σε μια χώρα που έχει μασκαρευτεί και αυτοπροβάλλεται ως δυτικοευρωπαϊκή, ενώ παραμένει βαλκανική μέχρι το μεδούλι της. Έλληνας πολίτης (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση του SLpress), για την ακρίβεια πρέσβης, αντιμετώπισε χτες Δευτέρα την εξής δυσάρεστη εμπειρία: Είχε κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου σε σκανδιναβική χώρα όπου υπηρετούσε ως πρεσβευτής της Ελλάδας κι όταν επέστρεψε στην πατρίδα ήρθε η ώρα για την τρίτη.

Εν τω μεταξύ όπου κι αν πήγαινε τον τελευταίο μήνα στην Ελλάδα, από το υπουργείο Εξωτερικών και άλλες δημόσιες υπηρεσίες μέχρι ξενοδοχεία, επιχειρήσεις και εστιατόρια με ένα κλικ, το πιστοποιητικό του εμφανιζόταν κανονικά: πλήρως εμβολιασμένος με δύο δόσεις. Όταν, λοιπόν, πήγε στο ραντεβού για την τρίτη δόση σε Κέντρο Υγείας στην Αττική, οι υπάλληλοι του είπαν κατσουφιασμένοι: «Ποια τρίτη δόση; Την πρώτη εννοείτε».

Τους εξήγησε ότι έχει κάνει τις δύο δόσεις στη χώρα-μέλος της ΕΕ που ήταν διαπιστευμένος κι ότι αυτό φαίνεται σε κάθε σκανάρισμα του πιστοποιητικού του. Όμως στο Κέντρο Υγείας είχαν άλλη άποψη. Αφού το σύστημα δεν έδειχνε ότι έκανε τις πρώτες δύο δόσεις εκτός Ελλάδας, μπορούν να τον “εξυπηρετήσουν” κάνοντάς του την… πρώτη δόση. Μάταια τους εξηγεί ότι αν εμβολιαστεί και φαίνεται σαν πρώτη δόση, θα πρέπει σε ένα μήνα να κάνει την δεύτερη για να μην θεωρείται ανεμβολίαστος. Επειδή, όμως, απαγορεύεται να κάνει τέταρτη δόση σε απόσταση ενός μηνός από την τρίτη θα θεωρείται ανεμβολίαστος! Για να μην γίνουμε και προάγγελοι κακών και πούμε ότι θα είναι υποχρεωμένος να κάνει και πέμπτη οσονούπω λόγω της Όμικρον.

Επιμένει, λοιπόν, και οι υπεύθυνοι του Κέντρου Υγείας τον παραπέμπουν σε ΚΕΠ. Εκεί, όμως, του λένε ότι αφού το “σύστημα” μετέτρεψε την τρίτη δόση σε… πρώτη, επειδή έτσι ήθελε, το ΚΕΠ δεν μπορεί να κάνει το αντίστροφο. Σκέτος Όργουελ! Με τα χίλια ζόρια, και αφού πλέον ζητάει τα ονόματα των υπευθύνων, προτιθέμενος να κάνει μήνυση για άρνηση εμβολιασμού, οι υπάλληλοι αρνούνται να του δώσουν τα ονόματά τους και επιτέλους τον συνδέουν με το help desk του συντονιστικού των εμβολιασμών.

Από εκεί ένας “υπεύθυνος” του λέει να κάνει υπομονή γιατί το θέμα με όσους εμβολιάσθηκαν πλήρως στο εξωτερικό δεν έχει λυθεί και δεν είναι σαφές πότε θα λυθεί, ίσως σε ένα μήνα. Το θέμα δεν είναι μόνον ο διπλωμάτης που ίδρωσε σε όλη του τη ζωή για το κύρος της πατρίδας μας και διαπιστώνει ότι στην Ελλαδίτσα όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν… Δεν είναι ούτε καν οι χιλιάδες Έλληνες που ξεριζώθηκαν με την χρεοκοπία και εμβολιάζονται σε άλλες χώρες. Είναι ότι αυτοί δεν μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα και να συνεχίσουν τον εμβολιασμό τους.

Έλλειψη ανθρώπινου παράγοντα

Τώρα πως γίνεται ο οποιοσδήποτε σ’ ένα εστιατόριο ή καφέ να σκανάρει το πιστοποιητικό αυτού που εμβολιάστηκε στο εξωτερικό και μάλιστα σε χώρα-μέλος της ΕΕ, και να το βρίσκει ΟΚ και το εμβολιαστικό κέντρο να μην μπορεί, είναι ένα μυστήριο που δηλώνω αδυναμία να κατανοήσω. Μήπως φταίει το γεγονός άλλος έφτιαξε την ιστοσελίδα του emvolio.gr, άλλος την πρώτη πλατφόρμα εμβολιασμών, άλλος το πρόγραμμα εμβολιασμού, τέταρτος εισηγήθηκε το λογισμικό αναγνώρισης ξένων πιστοποιητικών, πέμπτος υπεργολάβος ανέλαβε το λογισμικό για να επικοινωνούν μεταξύ τους οι εμβολιαστικές υπηρεσίες της Ελλάδας, έκτος χρειάσθηκε για το λογισμικό που θα αναγνώριζε ειδικά την πρώτη δόση στο εξωτερικό και τώρα θα πληρώσουμε έβδομο για ένα λογισμικό που να αναγνωρίζει τις δύο δόσεις στο εξωτερικό ώστε να γίνεται εδώ η τρίτη.

Ο αφανισμός του ανθρώπινου παράγοντα είναι διάχυτος παντού: τηλεαποφάσεις στα δικαστήρια με μηδενισμό της ανθρώπινης παρουσίας, τηλεψυχιατρική λες και θα βρίσκει ο ταλαίπωρος καταθλιπτικός την υγειά του μέσα από το iPhone, τηλεκατασχέσεις πρώτης κατοικίας. Τώρα ετοιμάζουν κι άλλο θεϊκό μηχανισμό, με ένα σούπερ λογισμικό eispraxis.gr που θα τσεκάρει καθημερινά αλλαγές στα περιουσιακά στοιχεία ή στην κίνηση λογαριασμού οφειλετών και θα προχωρεί αυτομάτως σε κατασχέσεις με στοιχεία από όλες τις διαθέσιμες πλατφόρμες (π.χ. πώς πληρώσατε κύριε τη δόση σας στο στεγαστικό και λέτε πως δεν έχετε λεφτά για τη δόση σας στην εφορία;). Σωτήρια πράγματα που “κάνουν την ζωή απλούστερη”, στο όνομα της “ανεξάρτητης αρχής” που αποφασίσαμε εν προκειμένω να είναι το μηχάνημα.

Θέλει ο Μητσοτάκης να προβάλλεται ως πρωτοπόρος στο θέμα του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού και τώρα ξανατρέχει στην φον ντερ Λάιεν για να μην εκδίδονται –λέει– πιστοποιητικά πλήρους εμβολιασμού χωρίς την τρίτη δόση και επιμένει αυτά τα πιστοποιητικά να είναι πανευρωπαϊκά και να αναγνωρίζονται παντού. Το Κέντρο Υγείας που ταλαιπώρησε τον εν λόγω πρέσβη το ρώτησε;

Χώρια που θα του πει η Ούρσουλα, βρείτε πρώτα τρόπο να σκανάρετε τα πιστοποιητικά καλύτερα από ένα πορτιέρη στο Κολωνάκι και το ξανασυζητάμε. Ο αυτόματος ψηφιακός μηχανισμός μειώνει όντως την διαφθορά επειδή όλα αυτοματοποιούνται, αλλά δεν μπορείς να βάλεις στον αυτόματο την διακυβέρνηση της χώρας όταν για παράδειγμα δεν εμβολιάζεις ακόμα κι αυτούς που σε παρακαλάνε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι