Ο χάρτης των θανάτων από τον κορονοϊό ανά περιοχή της Ελλάδας

Ο "χάρτης" των θανάτων από τον κορονοϊό ανά περιοχή της Ελλάδας, Ολγα Μαύρου

Παρότι πολλοί δημοσιογράφοι έχουν ζητήσει από τον ΕΟΔΥ στοιχεία για τις περιοχές στις οποίες σημειώνονται οι θάνατοι από κορονοϊό (έστω και κατά περιφέρεια), δυστυχώς αυτά δεν διατίθενται. Όμως μια ιστοσελίδα, η  lab.imedd.org, δημοσιεύει αριθμούς θανάτων στην Ελλάδα ανά περιοχή. Τους επεξεργάστηκε περαιτέρω ο κ. Νίκος Καρδούλας Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π. και συνταγματάρχης ε.α.

Ο ίδιος μας είπε ότι είναι βέβαιος ότι είναι σωστοί αριθμοί για τη Θεσσαλία, επειδή τους διασταύρωσε με δικά του στοιχεία, αλλά για τις υπόλοιπες περιοχές δεν μπόρεσε να βρει  στοιχεία, όπως και το Slpress άλλωστε. Οπωσδήποτε οι μόλις 184 θάνατοι που αναφέρει η ιστοσελίδα στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης αφορούν μόνον στην αρχή του δεύτερου κύματος -είναι πολύ περισσότεροι πλέον. Η ιστοσελίδα αναφέρει παράλληλα ότι από τους συνολικά 1.288 θανάτους, 523 δεν έχουν γεωγραφικό προσδιορισμό. Πιθανόν οι θάνατοι αυτοί να αφορούν στην Βόρειο Ελλάδα.

Εικάζουμε (αν και δεν μας απάντησαν ακόμη στο σχετικό ερώτημα από την ιστοσελίδα) ότι όσο είχαμε όλοι οι δημοσιογράφοι καθημερινή ενημέρωση για θανάτους με αναγραφή των νοσοκομείων στα οποία οι ασθενείς κατέληγαν, η ιστοσελίδα άθροιζε ανά περιοχή και διαμόρφωνε γεωγραφική εικόνα. Όταν οι θάνατοι έγιναν όμως 15 και μετά 20 και 30 και 40 την ημέρα, η πληροφόρηση αυτή (με αναγραφή νοσοκομείου)  σταμάτησε και κατά συνέπεια στο επίμαχο τελευταίο διάστημα όλοι οι θάνατοι αθροίζονται στη γενική κατηγορία “χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό”.

Στην συντριπτική πλειοψηφία τους, λογικά, οι περισσότεροι από τους μη κατανεμημένους γεωγραφικά θανάτους, δηλαδή τους 523, αφορούν στην Θεσσαλονίκη και στη Δυτική Μακεδονία. Γράφουμε “λογικά” γιατί αυτό το τεκμαίρουμε και δεν έχουμε στοιχεία από το υπουργείο Υγείας ώστε να το επιβεβαιώσουμε. Ομως οι θάνατοι σημειώνονται σε περιοχές με πολλά κρουσματα και κυρίως με πολλές εισαγωγές σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αυτές οι περιοχές ήταν, κατά το τελευταίο διάστημα, της Δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά στους θανάτους ανά 100.000 κατοίκους από την αρχή της πανδημίας, οι περιοχές που παρουσίασαν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, πάνω από 10 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, ήταν η Καστοριά (32 ανά 100.000 κατοίκων), η Κοζάνη (21), ο Έβρος (17), η Ξάνθη (13), η Λέσβος (13) και οι Σέρρες (11). Σε καλύτερη θέση με λιγότερο από 1 θάνατο ανά 100.000 κατοίκους είναι τα Χανιά, το Ηράκλειο, η Κορινθία, η Καρδίτσα και η Αιτωλοακαρνανία.

 Οι αριθμοί των νεκρών από κορονοϊό

Σύμφωνα με τα στοιχεία του χάρτη η Θεσσαλονίκη έχει μόνον 17 νεκρούς ανά 100.000 κατοίκους, αλλά αυτό όπως προαναφέρουμε δεν μπορεί να ευσταθεί πλέον Πιθανόν και οι Σέρρες και γενικά ο βορράς να έχουν διαφορετική “σειρά” πια, αν λάβουμε υπ΄όψη ότι 523 θάνατοι είναι άγνωστης κατανομής και αφορούν ως επί το πλείστον στον βορρά.

Στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Εύβοιας, Θεσπρωτίας, Κιλκίς, Κορινθίας και Φλώρινας καταγράφηκαν οι πρώτοι θάνατοι λόγω κορoνοϊού μέσα στο Νοέμβριο, όπου εστίασε ο κ. Καρδούλας. Στους νομούς Γρεβενών, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Καρδίτσας, Καστοριάς, Λέσβου, Ξάνθης και Χανίων δεν φαίνεται από τα στοιχεία να καταγράφηκαν θάνατοι στις 17 ημέρες του Νοεμβρίου.

Στην Αττική μέσα στο Νοέμβριο φαίνεται να έχουν χάσει τη μάχη 48 άτομα. Ομως και αυτός ο αριθμός είναι μικρός σε σύγκριση με τον πραγματικό, γιατί είναι βέβαιο ότι κάποιοι από τους 523 “εκτός κατανομής”, πέθαναν στην Αθήνα και στον Πειραιά. Θα είχαμε πιο σαφή εικόνα αν το υπουργείο Υγείας ενημέρωνε για τις εισαγωγές σε ΜΕΘ ανά περιοχή, γιατί από αυτές είναι οι περισσότερες απώλειες.

Όμως ενώ ενημερώνει για το πόσοι παίρνουν εξιτήριο σε όλη την Ελλάδα ως αναρρρώσαντες, δεν ενημερώνει ούτε για τα εξιτήρια ως προς την περιοχή. Επίσης δεν ενημερώνει για τον αριθμό των εισαγωγών. Μέσα στους 523 είναι και άνθρωποι που διαγνώσθηκαν αλλά δεν πρόλαβαν να πάνε στο νοσοκομείο ή έμειναν σε κοινές κλίνες και δεν πέθαναν στην ΜΕΘ.

Όσον αφορά το ποσοστό των θανάτων των πρώτων 17 ημερών του Νοεμβρίου σε σχέση με το σύνολο των θανάτων από την αρχή της πανδημίας, ποσοστά μεγαλύτερα από 60% όπως λέει ο κ. Καρδούλας, παρουσίασαν οι Σέρρες, η Δράμα, η Μαγνησία, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα και η Καβάλα, ενώ ποσοστά μικρότερα από 30% παρουσίασαν η Αττική, η Κοζάνη, η Αχαΐα και η Λάρισα επειδή είχαν περισσότερους θανάτους στο πρώτο κύμα.

000.jpg

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι