Ο “Ιανός” πλησιάζει και κλείνει σχολεία – Μέτρα σε Επτάνησα, Αττική, Πάτρα, Ηλεία

Ο “Ιανός” πλησιάζει και κλείνει σχολεία – Μέτρα σε Επτάνησα, Αττική, Πάτρα, Ηλεία

Προσεγγίζει τη δυτική Ελλάδα και κυρίως τα Επτάνησα και τη δυτική Πελοπόννησο ο “Ιανός”, με ισχυρές βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους. Έκλεισε ήδη η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου-Κυλλήνης λόγω των 8 πιθανόν και 9  Μποφόρ στα ανοιχτά του νησιού, ενώ κλειστά αποφασίστηκε να είναι αύριο τα σχολεία σε τρία από τα Επτάνησα, στην Ηλεία και στην Αχαΐα.

Μέτρα όμως λαμβάνονται και σε όλη την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα επαυξημένη επιτήρηση των οδικών δικτύων, καθαρισμοί σχαρών, περιπολίες, απαγόρευση κυκλοφορίας τροχόσπιτων ή φορτηγών με μεγάλη επιφάνεια προβολής στους ανέμους, απαγόρευση συνέχισης ταξιδιού σε όχημα χωρίς υαλοκαθαριστήρες κ.α.

Την απόφαση να μείνουν κλειστά τα σχολεία της Ζακύνθου όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν το νησί, έλαβε ο δήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας Αρετάκης, ενόψει του μεσογειακού κυκλώνα “Ιανός”. Παρόμοια απόφαση ελήφθη αντίστοιχα και για τα σχολεία Κεφαλλονιάς και Ιθάκης. Κλειστά θα είναι επίσης με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας και όλα τα σχολεία της Ηλείας αύριο Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου. Έκτακτα μέτρα λαμβάνονται και στην Πάτρα και στο Άργος, αλλά και στην Αττική. Και στην δυτική Αχαΐα, αποφασίστηκε επίσης να κλείσουν αύριο τα σχολεία. και αργότερα βγήκε εντολή να μείνουν κλειστά όλα τα σχολεία της Δυτικής Ελλάδας.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε την αναμενόμενη ένταση της βροχόπτωσης (το σκούρο μπλε και το ιώδες υποδηλώνουν την  μεγάλη ένταση). Στη στεριά οι άνεμοι δεν θα είναι θυελλώδεις αλλά αναμένεται μεγάλο ύψος βροχής.

Οι άνεμοι ανοιχτά της Ζακύνθου ήδη φθάνουν έως και τα 8-9 Μποφόρ, γεγονός που καθιστά αδύνατο τον απόπλου των πλοίων από τα λιμάνια Ζακύνθου και Κυλλήνης. Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία η κακοκαιρία «Ιανός» θα κινηθεί ενισχυόμενη προς το κεντρικό Ιόνιο και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο όπου θα βρεθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής ωστόσο η τροχιά που θα ακολουθήσει στη συνέχεια παραμένει αβέβαιη, με πιθανό σενάριο να στραφεί νότια.

Οι περιοχές που εκτιμάται από τους ειδικούς ότι θα πληγούν περισσότερο είναι: Ιόνιο, Πελοπόννησος, Κεντρική Στερεά και ηπιότερα άλλες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας συμπεριλαμβανομένης της Αττικής. Τον Σεπτέμβρη του 2018 η χώρα είχε πληγεί από τον “Ξενοφώντα” που ήταν ο τελευταίος μεσογειακός κυκλώνας στην ανατολική μεσόγειο και τότε είχαν μετρηθεί  σε 30 ώρες έως και 400 τόνοι βροχής ανά στρέμμα σε ορισμένες περιοχές.

Συσκέψεις για μέτρα

Στις 11 το πρωί έγινε έκτακτη –λόγω “Ιανού”– σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας υπό τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά, ώστε η χώρα να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ακραία φαινόμενα στις περιοχές που αναμένεται να πληγούν σήμερα και αύριο. Το Σάββατο το απόγευμα αναμένεται κάποια εξασθένηση.

Στη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε –και ήδη έγινε– να ελεγχθούν όλα τα ρέματα της Αττικής, αφού και η Ανατολική Στερεά αναμένεται να πληγεί. Επίσης αποφασίσθηκε  να διασπαρούν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής σε σημεία-κλειδιά ώστε να επεμβαίνουν τάχιστα σε περίπτωση ανάγκης. Ήδη από χτες ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας συνιστά στον κόσμο που ζει σε περιοχές που έχουν ξαναπλημμυρίσει, να μείνουν για μια-δυό μέρες σε σπίτια οικείων τους που είναι ασφαλέστερα και να μην βγαίνουν έξω χωρίς σοβαρό λόγο όταν τα φαινόμενα ξεκινήσουν.

Σήμερα συσκέφθηκαν με τον υφυπουργό, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γεώργιος-Μάριος Καραγιάννης και ο διευθυντής της αρμόδιας Διεύθυνσης Σχεδιασμού – Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Φοίβος Θεοδώρου, εκπρόσωποι των υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της Περιφέρειας Αττικής, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), των υπευθύνων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, της Ένωσης εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και των ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ.

Στη σημερινή σύσκεψη αποφασίσθηκε να τεθούν σε κατάσταση «ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας»  οι περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Αχαΐας, Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας, Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου. Μέχρι το βράδυ θα υπάρξει εικόνα για Αττική και Κόρινθο, δηλαδή για το δεύτερο κύμα της πορείας της κακοκαιρίας.

Πάτρα και Άργος

Λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για ακραία καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχές και καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι) ο δήμος Πατρέων θα βρίσκεται σε επιφυλακή και επιχειρησιακή ετοιμότητα με 24ωρη επιφυλακή προσωπικού σήμερα Πέμπτη έως και αύριο, Παρασκευή. Και στο Άργος και στις Μυκήνες λαμβάνονται παρόμοια μέτρα, λόγω του έκτακτου δελτίου θυελλωδών ανέμων και καταιγίδων που εξέδωσε η Ε.Μ.Υ. Ο “Ιανός” θα πλήξει, σύμφωνα με την ΕΜΥ, σήμερα Πέμπτη, από το απόγευμα, το Νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο κυρίως στα δυτικά τμήματα της.

Αύριο Παρασκευή θα πλήξει το Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Από το απόγευμα στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ θα επηρεαστούν οι Δυτικές Κυκλάδες. Στην Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά τα φαινόμενα αναμένονται να είναι πολύ ισχυρά. Το Σάββατο τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την Ανατολική Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και πιθανόν την Κρήτη. Από το μεσημέρι στην Ανατολική Στερεά και την Ανατολική Πελοπόννησο βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Τι συμβουλεύουν τους πολίτες

Η Πολιτική Προστασία αλλά και οι δήμοι συνιστούν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί είτε είναι πεζοί, είτε με οχήματα και:

  • Να βεβαιωθούν ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους και οι υδρορροές των σπιτιών τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να περιοριστούν μόνον στις αναγκαίες μετακινήσεις.
  • Να αποφύγουν την εργασία και την παραμονή σε υπόγειους χώρους, εάν αυτό δεν είναι απαραίτητο.
  • Αν βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, να μη μένουν σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Να εξετάσουν το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνουν στα σπίτια τους και να φιλοξενηθούν σε συγγενείς ή φίλους.
  • Να αποφύγουν κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και να ασφαλίσουν πόρτες και παράθυρά ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να εγκαταλείψουν υπόγειους χώρους και να μετακινηθούν σε ασφαλές υψηλό σημείο του σπιτιού.
  • Να μη διασχίζουν χείμαρρους ούτε πεζοί ούτε με αυτοκίνητα.
  • Να εγκαταλείψουν το αυτοκίνητό τους αν ακινητοποιήθηκε και ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει.
  • Να μην πλησιάζουν σε περιοχές, όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

Συμβουλεύουν πριν από την εκδήλωση των φαινομένων, να ασφαλιστούν τα αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή την βροχή και ενδεχομένως να  προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς –σε βεράντες, αυλές και αλλού. Επίσης συνιστούν όσοι έχουν αναρτήσει διαφημιστικές πινακίδες, να βεβαιωθούν ότι είναι πολύ καλά στερεωμένες. Να αποφύγουν λόγω των κεραυνών τις δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, αλλά και σε πεδινά και ορεινά σημεία.

Να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια). Σε περίπτωση κινδύνου, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 – 112.

Συνολάκης: Εκκενώστε τις παραλίες

Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή,  καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης πρότεινε κάτι σχετικά ριζοσπαστικό, δηλαδή να εκκενωθούν όλες οι παραλιακές περιοχές, καθώς φοβάται ότι υπάρχει περίπτωση η θάλασσα να βγει στη στεριά.

Σύμφωνα με τον κ. Συνολάκη, οι κάτοικοι στο Ιόνιο και την δυτική Ελλάδα πρέπει να προσέξουν, γιατί ενδέχεται να διαρκέσουν πολύ οι βροχές και συνεπώς οι πλημμύρες. Παράλληλα, για μέρη νησιωτικά όπως η Ζάκυνθος ή περιοχές με λιμνοθάλασσα όπως η Αμφιλοχία, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι αναμένεται σημαντική αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

«Να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο» είπε, σημειώνοντας ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση, στις περιοχές που θα πληγούν από την κακοκαιρία.

Μήνυμα από το 112

Μήνυμα από τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 έλαβαν οι κάτοικοι των νησιών του Ιονίου για τα ακραία καιρικά φαίνομενα.Το μήνυμα συστήνει στους πολίτες να αποφεύγουν τα υπόγεια, τα ημιυπόγεια και σημεία που μπορεί να πλημμυρίσουν, καθώς και να ασφαλίσουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx