ΘΕΜΑ

Ο “Ποσειδών” σε διεθνή διαγωνισμό Ρομποτικής

Ο “Ποσειδών” σε διεθνή διαγωνισμό Ρομποτικής

Η ομάδα της εκπαιδευτικής ρομποτικής “iRobot” των εκπαιδευτηρίων ΚΑΙΣΑΡΗ, ένα σχολείο της Νοτιοανατολικής Αττικής, που αποτελείται από εννέα μαθητές των τριών τάξεων του γυμνασίου και δύο καθηγητές (Παπαδημητρίου Ίρμα και Καπνίτης Γιώργος), διακρίθηκε ανάμεσα σε 50 ομάδες στον τελικό πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής First Lego League που έγινε στις 13 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη.

Με τη διάκριση της αυτή, η ομάδα προκρίθηκε για τον Παγκόσμιο της First Lego League που θα γίνει στο Χιούστον των ΗΠΑ, 20-23 Απριλίου 2022. Θέμα του φετινού διαγωνισμού είναι το “cargo” και η ομάδα “iRobot” προσπάθησε να δώσει μια «καινοτόμο λύση» σε ένα πρόβλημα θαλασσίων μεταφορών, που αντιμετωπίζουν κυρίως νησιωτικές περιοχές, όταν επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες.

Η ομάδα iRobot σχεδίασε μια αυτοματοποιημένη ημιβυθιζόμενη κάψουλα μεταφοράς φορτίου (cargo), τον “Ποσειδώνα” (Poseidon). Ο “Ποσειδών” είναι ένα μη-επανδρωμένο ημι-βυθιζόμενο όχημα που ακολουθεί τους διεθνείς κανόνες πλεύσης και μπορεί να είναι “παντός καιρού”. Έχει σχήμα αεροδυναμικό και υδροδυναμικό, είναι ημιβυθιζόμενος για καλύτερη ευστάθεια και μπορεί να πλέει με ταχύτητα 15 κόμβων (περίπου 28 χλμ την ώρα) που επιτυγχάνεται από μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία.

Το μήκος του είναι 20 μέτρα, το πλάτος τρία μέτρα και το ύψος τρία μέτρα. Η κάψουλα αυτή προσαρμόζεται ανάλογα με ανάγκες και συνθήκες, στις ανάγκες υπό την έννοια ότι είτε πλέει κατευθείαν από ένα λιμάνι σε άλλο, είτε είναι προσδεμένη σε μεγάλα καράβια σαν μια σωσίβια λέμβο και ρυμουλκείται. Η ομάδα κατάφερε να εκτυπώσει την κάψουλα με τρισδιάστατο εκτυπωτή σε υλικό PLA και κλίμακα 1/333 και διαγωνίζεται με αυτή.

Για την πραγματοποίηση του οράματος, σημαντικές συμβουλές και τεχνολογική υποστήριξη έδωσε στους μικρούς μαθητές το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπως και ο Νορβηγικός Νηογνώμων, χωρίς την βοήθεια των οποίων δεν θα υπήρχε αυτή η πρόοδος και η εξέλιξη. Σύμφωνα με την elculture, ο “Ποσειδών” χρησιμοποιεί την τεχνολογία “Internet of Things”, τη λογική “Μachine 2 Μachine”  και το αναβαθμισμένο λογισμικό “Supply Chain Management”  που διασυνδέονται μέσω ενός συνεχώς μεταβαλλόμενο αλγόριθμο Blockchain, για εκμηδένιση της πιθανότητας σφάλματος.

Τα παιδιά της “iRobot”

Η ομάδα “iRobot”, πιστεύει πως οι άνθρωποι των απομακρυσμένων νησιών, δεν πρέπει να εξαιρούνται από την κοινωνική πρόνοια και την πρόσβαση σε όλα τα αγαθά, όπως και όλοι οι υπόλοιποι συνάνθρωποί μας, γι’ αυτό και η κάψουλα που δημιούργησε αποτελεί έναν τρόπο για να προμηθεύει αποκλεισμένες από τον καιρό περιοχές, με είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα και φάρμακα). Εξυπακούεται πως με κατάλληλες τροποποιήσεις το “πρότζεκτ” αυτό μπορεί να τύχει πολλών εφαρμογών στις θαλάσσιες μεταφορές, στο εμπόριο, ακόμη και σε στρατιωτικές χρήσεις.

Τα παιδιά λοιπόν της iRobot, αναχώρησαν το πρωί της Κυριακής των Βαΐων και θα διαγωνιστούν την 20, 21 και 22 Απριλίου. Ευχόμαστε στην ομάδα καλό ταξίδι, να την δούμε στο βάθρο την 23 Απριλίου και με το καλό να επιστρέψει πίσω στα μαθήματα της.
Αξίζει να μνημονεύσουμε πως, η ομάδα “iRobot” του 2019 είχε καταφέρει στο αντίστοιχο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής, να ανέλθει στην 4η θέση ανάμεσα σε 108 ομάδες που πραγματοποιήθηκε στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης.

Στην φωτογραφία βλέπετε τους τότε μαθητές που βραβεύτηκαν την 26/10/2018 στη Θεσσαλονίκη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο για τη διάκριση της στον Πανελλήνιο και στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής, Έρευνας και Καινοτομίας First Lego League 2017-2018.Φέτος ευχόμαστε να φτάσουν ακόμη ψηλότερα. Καλή επιτυχία στα παιδιά μας!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι