ΦΩΤΟ-ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο Σεζέρ στη Μαρώνεια – Ο ψαροντουφεκάς-φαινόμενο

Ο Σεζέρ στη Μαρώνεια – Ο ψαροντουφεκάς-φαινόμενο

Άνθρωπος των σπορ, των προκλήσεων, του βουνού και της θάλασσας ο Σεζέρ Κοβάλακ από την Κομοτηνή με ό,τι καταπιάνεται δίνει ψυχή και πάθος, κερδίζοντας εντυπώσεις, διακρίσεις, καταφέρνοντας να ξεχωρίσει. Με το μικροσκοπικό σκάφος του, το “Κουνούπι” εξορμά στην θαλάσσια περιοχή της Μαρώνειας στη Ροδόπη που την ανιχνεύει χρόνια τώρα, γνωρίζοντας τα κρυμμένα μυστικά της, τις σπηλιές, τα απότομα βράχια όπου φωλιάζουν ψάρια-τέρατα, τα περάσματα των κοπαδιών, ενεργώντας με αριστοτεχνική ταχύτητα και μόνο με την αναπνοή του, στο δύσκολο αυτό κυνήγι, φέρνει ψάρια που τα θαυμάζουν όλοι!

Τεράστιους ροφούς, συναγρίδες, λαβράκια, τσιπούρες, το τελευταίο μαγιάτικο ήταν 18 κιλά, που μαρτυρούν τον πλούτο του Θρακικού πελάγους, τα καθάρια νερά του, αλλά και την δεινότητα του να φέρει σε πέρας απαιτητικά υποβρύχια ψαρέματα με δύσκολα καρτέρια. Για να τα πετύχει αυτά πέρασε από σχολές ελεύθερης κατάδυσης, εκπαίδευση, προπονήσεις. «Η ηδονή βέβαια του να βρίσκεσαι στον βυθό είναι κάτι το απερίγραπτο» θα πει, ανεξαρτήτως της κάρπωσης ψαριών, αφού ο ίδιος κινείται με σεβασμό στο υδάτινο βασίλειο και ευγνωμοσύνη για όσα του προσφέρει.

Σήμερα πιο έμπειρος και αφού έχει εξασκηθεί φοβερά με άπειρες καταδύσεις όλες τις εποχές, αφού έχει δοκιμάσει ψαροντούφεκα, εξοπλισμούς κι έχει ζήσει διάφορες καιρικές συνθήκες, ξέρει πως να αντιδρά σε απαιτητικές καταδύσεις με σωστή ματιά, διαχείριση της αναπνοής του που κρατά τρία λεπτά, επιστρατεύοντας γνώσεις, λογική, ετοιμότητα κινήσεων πάντα με δεδομένη την καλή φυσική του κατάσταση. Σχεδόν όλες τις καταδύσεις του τις βιντεοσκοπεί για να γίνει μετά με ηρεμία η αξιολόγηση και η εκτίμηση των καταστάσεων που έζησε αλλά και των αντιδράσεων του.

Θριαμβευτικά ενεργός, απολαμβάνει στο πλευρό του φίλους καρδιακούς που μοιράζονται το πάθος του, αλλά και η σύζυγός του, η γλυκιά Χανιφέ Μπουλουκμπάση που τον ενθαρρύνει σε κάθε επιλογή και δραστηριότητα του. Ποδηλάτης βουνού, με συμμετοχές σε απαιτητικούς αγώνες χιλιομέτρων νυκτερινής ποδηλασίας κι όχι μόνο δείχνει ένα πολύπλευρο φυσιολάτρη αθλητή που δοκιμάζει με επιτυχία τις αντοχές του, που απολαμβάνει την ένταση της αδρεναλίνης σε ότι δύσκολο, παράτολμο και απαιτητικό αποφασίζει να συμμετάσχει ευγνωμονώντας τον παππού του, τον έχασε πρόσφατα, για την επαφή με την ομορφιά του βουνού.

 

Η πανέμορφη φύση της Ροδόπης

Η παρθένα φύση της οροσειράς της Ροδόπης, με τα βαθύσκιωτα δάση, τα απρόβλεπτα μονοπάτια, τα ποτάμια, τους καταρράκτες, τα μονοπάτια με υψομετρικές διαφορές είναι η άλλη αγαπημένη του επιλογή. Θα βρεθεί στο δάσος της Χαϊντού για απαιτητικούς αγώνες, αλλά και στο ανάγλυφο των ορεινών διαδρομών στην Θάσο. Γήινος με ότι καταπιάνεται, δίχως έπαρση, αλλά με ευγνωμοσύνη όσα η φύση του προσφέρει, αναζωογονείται συνειδητά προβάλλοντας με το φωτογραφικό του υλικό όσα ζει, με τον δικό του εντυπωσιακό τρόπο.

«Σ’  αυτούς που έχουν υγεία κάθε μέρα είναι γιορτή» θα πει ακολουθώντας την φιλοσοφία της απλότητας εναρμονισμένης με όσα προσφέρει το χάραμα στο βουνό, οι μυρωδιές της γης μετά την βροχή, η πυκνή αγριοφτέρη σε συστοιχία, οι τεράστιες λεύκες που φυλακίζουν το φως του φεγγαριού, οι εικόνες από ζαρκάδια, τσακάλια, ή και αγριογούρουνα που μπορεί να συναντήσει. Η θάλασσα με τα καπρίτσια της, τις φουσκοθαλασσιές της πλανεύτρα και μαγική, άγρια και σκερτσόζα, είναι το άλλο παράλληλο μεγάλο πάθος του συμβάλλοντας στην ψυχική του ισορροπία. Οι φωτογραφίες από τα ψαρέματα του κοσμούν site του χώρου.

Ανήσυχος και δημιουργικός με σπουδές στην Θεσσαλονίκη, στην διοίκηση αγροτικών επιχειρήσεων, με ένα μεγάλο κύκλο φίλων σε όλη την Ελλάδα που ανταλλάσσουν εμπειρίες και τεχνικές στα ψαρέματα απαιτήσεων κι όχι μόνο, ο Σεζέρ αφιερώνει ζωτικό χρόνο στα χόμπι του, επιλέγοντας συνειδητά να διαμένει στην Κομοτηνή κι όχι σε μια μεγάλη πόλη όπου θα του ανοιγόταν νέοι ορίζοντες.

«Εδώ έχω χρόνο που τον αξιοποιώ μεθοδικά καταφέρνοντας να ρουφάω πολύτιμες στιγμές». Τίποτα δεν είναι δύσκολο και ακατόρθωτο για τον ίδιο όταν υπάρχει αυτή η πεισματική θέληση και η φυγή στον ονειρεμένο βυθό ή στα απροσπέλαστα δάση, στον πευκόφυτο δρυμό των πλουσιοπάροχων εμπειριών της Θράκης.

Η ομορφιά της ζωής

Ο 35χρονος θηρευτής, υπήρξε και μπεκατσοκυνηγος θυμάται να ακολουθεί βοηθητικά τον παππού στο κυνήγι εξυπηρετώντας τον σαν βοηθός από μικρό παιδί, για να παραχωρήσει αυτή την αγάπη του στα ψαρέματα και την ποδηλασία. Προτεραιότητα του η ομορφιά της ζωής που δεν λείπει από την ματιά του. Όμορφες σκέψεις αναδύονται μέσα από την πραγματικότητα που ζει, με αφορμή αυτή την αθέατη στους πολλούς κυνηγετική έξαρση, που επιβεβαιώνεται καθημερινά από αυτό τον πλούτο των κατακτήσεων του.

Στην απλοϊκή ερώτηση «τι είναι για σένα το βουνό και η θάλασσα» η απάντηση του είναι άμεση. Στην θάλασσα ζεις την απόλυτη ηρεμία, την αποτοξίνωση του μυαλού, δεν υπάρχουν αυτοκίνητα, κινητά τηλέφωνα, άνθρωποι. Είναι η γαλήνη και η ελευθερία μαζί. Αν μας δώσει το δώρο της, ολοκληρώνεται η χαρά. Σαν συνειδητοποιημένος υποβρύχιος κυνηγός δεν θα ήταν ανθρώπινο να πάρω πέντε συναγρίδες ή πέντε μαγιάτικα. Θα προσπαθήσω για το μεγαλύτερο ψάρι θα είναι ένα, αυτό “χορταίνει” την κυνηγετική επιδίωξη μου.

«Το μήνυμα που θέλω να περάσω στη νέα γενιά είναι να σέβονται τους κανόνες του βυθού. Για παράδειγμα δεν χτυπάμε τον ροφό που μπήκε στην φωλιά του, δεν χρησιμοποιούμε φακούς…».Ο συνομιλητής μας βασίζεται αποκλειστικά σε ψαροντούφεκο και στολές καταδύσεων ελληνικής προέλευσης. Αναφέρεται αρχικά στον κατασκευαστή του ευέλικτου ψαροντούφεκου του, τον Μάνο Καρούση που βρίσκεται στην Χίο, κατασκευαστή του μοναδικού ξύλινου χειροποίητου ψαροντούφεκου γρήγορου με καινοτομίες που το κάνουν ξεχωριστό και περιζήτητο σε Ευρώπη και Αμερική, το Νeptunus. «Η χρήση του με έχει αφήσει άφωνο», θα πει υπενθυμίζοντας ότι και οι στολές του, αυξημένων απαιτήσεων είναι ελληνικής εταιρίας του κατασκευαστή Γιώργου Δούναβη.

Λάτρης της Μαρώνειας, του Θρακικού πελάγους και της Σαμοθράκης αποφεύγει μακριά ταξίδια λέγοντας ότι η Ελλάδα τα προσφέρει όλα! Από τις αξέχαστες εμπειρίες του ήταν η κατάδυση στην είσοδο του Βοσπόρου σε ναυάγιο πλοίου 200 μέτρων. Οι σκηνές που βίωσε συγκλονιστικές. Στις 20 Σεπτεμβρίου ξεκινά ένα οδικό ταξίδι στο εσωτερικό της Τουρκίας, γνωρίζοντας την Καππαδοκία κι άλλους τόπους που υπάρχουν ελληνικές μαρτυρίες, με κατάληξη τα νότια παράλια, όπου θα κάνει καταδύσεις για να επιστρέψει μετά μέσω της Μικράς Ασίας.

Θα επισκεφθεί την Xιο και τον κατασκευαστή των ψαροντουφεκων που χρησιμοποιεί με την επιστροφή του με πλοίο στην Καβάλα και τα πάτρια. Το πρόγραμμα μετά προβλέπει προπόνηση με το ποδήλατο γιατί θα συμμετάσχει στους αγώνες Ultra Mountain Bike των 100 χιλιομέτρων που οργανώνονται στις 24 Δεκεμβρίου στην Θάσο. Αξιοζήλευτη θέληση και δραστηριότητα που ευχόμαστε να τον ακολουθεί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι