Ο Τραμπ πυροβολεί τα social media – Μήπως έχει ένα δίκιο;

Ο Τραμπ πυροβολεί τα social media – Μήπως έχει ένα δίκιο; Μιχάλης Βιτάλης

Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ (γεννημένος το 1946), επιχειρηματίας και πρώην τηλεπερσόνα, είναι αναμφισβήτητα μία αμφιλεγόμενη και αντισυμβατική προσωπικότητα που μάλλον εξέπληξε το βαθύ αμερικανικό κράτος με την εκλογή του. Θέτοντας το ήπια, οι πολιτικές του και η συμπεριφορά του συνετέλεσαν στο να έχει φανατικούς ψηφοφόρους και εξίσου φανατικούς επικριτές.

Μία από τις ιδιορρυθμίες του είναι η σχεδόν μανιώδης ενασχόληση του με το Twitter όπου δημοσιοποιεί τις απόψεις και τις αποφάσεις του, όχι μόνο στους πολίτες της χώρας του, αλλά και στην υφήλιο, καθ’ ότι πρόκειται για τον “πλανητάρχη”. Με περισσότερα από 11.000 tweets από την εκλογή του στο Λευκό Οίκο, έχει επαναπροσδιορίσει το modus operandi της προεδρίας!

Πρόσφατα (16-5-2020) έγραψε στο Twitter ότι η ριζοσπαστική Αριστερά («radical left») ελέγχει αποτελεσματικά το Διαδίκτυο.  Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε ότι Facebook, Instagram, Twitter και Google, λογοκρίνουν τις απόψεις της συντηρητικής και της δεξιάς παράταξης. Υποσχέθηκε μάλιστα ότι θα αποκατασταθεί η σχετική ανομία. Στο παρελθόν ο Τραμπ έχει κατηγορήσει αρκετές φορές τα social media για πολιτική μεροληψία και προκατάληψη.

Τον συγκεκριμένο ισχυρισμό κατέθεσε στην εφημερίδα USA Today (17-12-2019) και ο Μπραντ Πάρσκαλ, διευθυντής της εκστρατείας του προέδρου, σημειώνοντας ότι η Google, περισσότερο από το Facebook και το Twitter, «απειλεί τη δημοκρατία και τη διαδικτυακή ελευθερία». Παρενθετικά, σύμφωνα με ειδικούς, τα social media, τα οποία ο πρόεδρος και η ομάδα του χειρίζονται δεξιοτεχνικά, φαίνεται να συνετέλεσαν στη μάλλον ανέλπιστη νίκη του Τραμπ στις εκλογές.

Έλλειψη διαφάνειας στα social media

Εύλογα θα αναρωτηθούμε, ισχύουν οι ισχυρισμοί του Τραμπ και του επιτελείου του; Για εύλογους λόγους, τα social media αρνούνται κάθε ανάμιξη τους σε μη σύννομες ενέργειες. Όμως, η Washington Post (1-9-2019) έγραψε ότι το πρόβλημα με τη Google και το Facebook είναι βαθύτερο. Οι κανόνες και οι σχετικές διαδικασίες ελέγχου όχι μόνο δεν είναι διαφανείς, αλλά η τυχόν απόρριψη αναρτήσεων συχνά συνοδεύεται με μία μονολεκτική, ή γενικόλογη αιτιολογία που ενίοτε αλλάζει.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως «όταν οι κανόνες είναι αόριστοι, αυτό επιτρέπει σε αυτές τις εταιρίες τη μέγιστη ελευθερία να ερμηνεύσουν τους ίδιους τους κανόνες τους». Με την έλλειψη διαφάνειας, τα πολιτικά επιτελεία δυσκολεύονται να τεκμηριώσουν την όποια ένσταση για την απόρριψή τους. Να επισημανθεί ότι οι αλγόριθμοι της Google που ελέγχουν τις αναρτήσεις είναι μυστικοί, όταν δε επισημανθεί “ανάρμοστη” πληροφορία σε διαφήμιση, ο έλεγχος γίνεται από δύο αξιολογητές της εταιρείας. Δηλαδή, αναγκαστικά υπεισέρχεται η υποκειμενικότητα του ανθρώπινου παράγοντα.

Έρευνα της Wall Street Journal (18-11-2019) επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του ιστότοπου World Socialist Web Site, όργανο της International Committee of the Fourth International, ότι η Google λογοκρίνει το διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα, η παρουσία ιστότοπων σε “μαύρη λίστα” και η άμεση εμπλοκή της εταιρείας στις αλλοιώσεις των διαδικτυακών αναζητήσεων, διαψεύδουν τους επίσημους ισχυρισμούς της Google περί του αντιθέτου.

Η εφημερίδα, δύο χρόνια πριν, είχε δημοσιεύσει ανοιχτή επιστολή της με αποδέκτη τη Google, με την οποίαν την κατηγορούσε ευθέως για κατάχρηση του μονοπωλίου της, όταν βάλει κατά της ελευθερίας της έκφρασης. Στο παρελθόν η εταιρεία είχε συχνά καταδικαστεί για τις πρακτικές της αναφορικά με τις αλλοιώσεις των διαδικτυακών αναζητήσεων, γεγονός που αποσιωπά.

Οι καταγγελίες Ασάνζ

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, πριν τη σύλληψη και φίμωση του, είχε ισχυριστεί ότι η Google και το Facebook (όπως και τα αντίστοιχα κινέζικα social media) έχουν επαναπροσδιορίσει τον «έλεγχο του διαλόγου», ως αντίδραση της ελίτ ενάντια στο φαινόμενο της αναδυόμενης δημοκρατικής ελευθερίας των πολιτών που υποσχόταν το διαδίκτυο. Ο Ασάνζ, μάλιστα, είχε επαινέσει δημόσια την παραπάνω μαρξιστική οργάνωση που ανέδειξε το θέμα.

Η Google έχει δηλώσει ενόρκως σε κοινοβουλευτική επιτροπή των ΗΠΑ, ότι οι
αλγόριθμοι της είναι ουδέτεροι και πως δεν υπάρχει καμία ανθρώπινη παρέμβαση, ούτε «μαύρη, άσπρη ή οποιαδήποτε λίστα». Δεν είναι προφανές ότι η εταιρεία ψεύδεται; Θορυβημένος με την κατάσταση λογοκρισίας, το 2019 ο Λευκός Οίκος οργάνωσε μία συζήτηση κορυφής social media, με τη συμμετοχή 200 συντηρητικών και δεξιών οργανώσεων.

Πρόσφατα το Facebook και το Twitter δεσμεύτηκαν να ιδρύσουν μία εποπτεύουσα αρχή και να επανεξετάσουν τον χειρισμό των tweets αντιστοίχως, αλλά η εφημερίδα προβλέπει τη διαιώνιση του προβλήματος εν όψει των επερχόμενων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.
Παραδόξως, ο Τραμπ δαπανά εκατομμύρια δολάρια για διαφημίσεις στα social media που κατηγορεί και απειλεί, μάλλον γιατί δεν έχει άλλη επιλογή, καθώς οι πολιτικοί του αντίπαλοι πράττουν το ίδιο.

Ας σημειωθεί ότι κατά την πανδημία έχουν διατυπωθεί πολλές ενστάσεις για άμεση λογοκρισία ιατρικών και ευρύτερα επιστημονικών απόψεων που αντιτίθενται στην επίσημη “γραμμή” του διαδικτύου σχετικά με τον Covid-19. Η αποσιώπηση της διαφορετικής άποψης, ακόμη και όταν αυτή τεκμηριώνεται επιστημονικά, είναι γεγονός.

Πολέμιος της “Νέας Τάξης”

Σε κάθε περίσταση ο Τραμπ δηλώνει πολέμιος της “Νέας Τάξης Πραγμάτων” και της ιδέας μίας παγκόσμιας κυβέρνησης. Συχνά έχει τοποθετηθεί ενάντια στην ΕΕ, που εμμέσως υπονομεύει την ιδιαιτερότητα της έννοιας του έθνους-κράτους και “ενοχοποιεί” τον πατριωτισμό. Εικάζουμε πως οι βολές του εναντίον της ΕΕ πηγάζουν και από το γεγονός ότι αποτελεί ανταγωνιστή της αμερικανικής οικονομίας.

Όταν η ΕΕ αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων δυσλειτουργική και αντιδημοκρατική, δεν είναι ανέφικτη μία αποτελεσματική ένωση των 190 και πλέον κρατών του πλανήτη; Είναι πρόδηλο ότι η αλλαγή κλίμακας θα επηρεάσει δυσμενέστερα τις προαναφερόμενες αδυναμίες. Μάλιστα, η ιδέα από μόνη της φαντάζει δυστοπική, ή και ολοκληρωτική. Για πολλούς η πανδημία θα επιφέρει πιθανότατα το τελειωτικό πλήγμα κατά των όποιων ιδεών για κεντρικό έλεγχο, με δήθεν γνώμονα “το καλό μας”, που υπόσχεται μία παγκόσμια διακυβέρνηση.

Ενστάσεις για την ελευθερία έκφρασης στο διαδίκτυο έχουν εκφράσει κατά καιρούς και αριστερές οργανώσεις, όπως προαναφέρθηκε. Ο Ασάνζ φρονεί ότι η παγκόσμια ελίτ απειλείται από τη φαινομενική αναδυόμενη δημοτικότητα του σοσιαλισμού και επιχειρεί παντί τρόπω να ελέγξει την κατάσταση. Παραδόξως ένας δεξιός, ο Τραμπ εν προκειμένω, για τους όποιους λόγους του (έστω και μέσα από μία μακιαβελική οπτική), φαίνεται να καταβάλει μία συντονισμένη και επιτυχημένη διμέτωπη επίθεση ενάντια και στους οπαδούς της παγκοσμιοποίησης και της ελευθερίας έκφρασης.

Αναμφίβολα, ο έλεγχος του διαδικτύου προσβάλλει βάναυσα την ατομικότητα, την ελευθερία έκφρασης, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα πανανθρώπινα δημοκρατικά δικαιώματα. Βέβαια, όπως γνωρίζουμε και από την ιστορία της χώρας μας, η πολυεπίπεδη εμπλοκή των Αμερικανών στις υποθέσεις άλλων κρατών, είναι άλλο θέμα και σίγουρα καθόλου δημοκρατικό…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι