ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ωχ, ήρθαν Αθηναίοι! – Covid free νησιά αίφνης στο κόκκινο

Ποιά είναι τα νησιά με τα περισσότερα κρούσματα, Όλγα Μαύρου

Επιτρέπεται πλέον να μείνουμε εκτός οικείας έως τις 00:30 μετά τα μεσάνυχτα και δεν χρειάζονται μηνύματα SMS. Τέλος τα click away και click inside με ανοιχτό πλήρως το εμπόριο, ενώ μπορούμε να ταξιδεύουμε σε άλλες περιφέρειες, καθώς ανοίγει και ο Τουρισμός. Ήδη σήμερα επικράτησε πανζουρλισμός στα διόδια, αλλά και στα φαρμακεία του Πειραιά, με τους Αθηναίους να εκκενώνουν το άστυ και να τρέχουν για self test πριν φύγουν για τα νησιά. Άγνωστο παραμένει πάντως, αν οι ντόπιοι συμμερίζονται τον ενθουσιασμό των εκδρομέων που θα καταφθάσουν στις μικρές κοινωνίες τους.

Για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό, απαιτείται η συμπλήρωση της φόρμας PLF μία ημέρα πριν, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό PCR, είτε βεβαίωση νόσησης για όλους τους ενήλικες και τους ανήλικους άνω των 5 ετών. Οι ταξιδιώτες  θα υποβάλλονται παραλλήλως και σε έλεγχο πιστοποίησης.

Η βεβαίωση νόσησης προβλέπεται να έχει ισχύ από 2 έως 9 μήνες μετά την ημέρα διάγνωσης ή την ημέρα ανάρρωσης, καθώς δεν είναι βέβαιο για πόσο διάστημα έχουν αντισώματα οι αναρρώσαντες. Ειδικά για όσους πέρασαν τη νόσο πολύ ήπια, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι είναι πιθανόν 2-3 μήνες μετά να ξαναγίνουν φορείς.

Νησιά στο κόκκινο

Για τις μετακινήσεις από και προς τα νησιά, για  Έλληνες και τουρίστες είναι υποχρεωτική η προσκόμιση πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών ή rapid test ή self test 24 ωρών -και για παιδιά μεγαλύτερα των 5 ετών. Από το τεστ εξαιρούνται η Εύβοια, η Σαλαμίνα και η Λευκάδα. Σε ό,τι αφορά στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, «υπάρχει ισχυρή σύσταση για διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) καθώς ναι μεν έχουμε βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων, αλλά χρειάζεται προσοχή μέχρι να δομηθεί το τείχος ανοσίας με τους εμβολιασμούς», όπως είπε ο υφυπουργός Ν. Χαρδαλιάς κατά τις αποψινές τηλεοπτικές ενημερώσεις.

Από το πρωί πάντως, μεγάλο μποτιλιάρισμα παρατηρήθηκε στις εθνικές οδούς (στο ρεύμα προς Λαμία και Κόρινθο). Σε 38.795 ανέρχονται συνολικά τα οχήματα που εξήλθαν, από τις 06:00 έως τις 18:00, από τα διόδια της Ελευσίνας και των Αφιδνών, των εθνικών οδών Αθηνών – Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας Αττικής. Ειδικότερα, από την Ελευσίνα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εξήλθαν 19.377 οχήματα και από τις Αφίδνες 19.418.

Εντωμεταξύ, δέκα περιοχές βρέθηκαν ξαφνικά στο κόκκινο, όχι εξαιτίας των 2.188 κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν σήμερα (τα 344 στο κέντρο της Αθήνας), αλλά  λόγω των δεκάδων κρουσμάτων που σημειώθηκαν σε covid free νησιά και κοινότητες της ηπειρωτικής Ελλάδας, που έως τώρα είχαν καλή επιδημιολογική εικόνα. Είναι άγνωστο αν “βγήκε ο λογαριασμός” από τους εκδρομείς του Πάσχα ή αν η έξαρση οφείλεται σε άλλα “ανοίγματα”, όπως των σχολείων, του λιανεμπορίου και της εστίασης.

Ειδικότερα, επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας παρουσιάστηκε στην Ικαρία, στην Κάρπαθο, στην Σκιάθο, στην Κέρκυρα, στη Νάξο, στον Μυλοπόταμο Ρεθύμνου, στην Πάτμο, στο Αγρίνιο στο Μεσολόγγι και στην Ορεστιάδα. Μάλιστα η Κέρκυρα, η Πάτμος, η Ικαρία, η Κάρπαθος και η Σκιάθος εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπουν στο “βαθύ κόκκινο”, εν ριπή οφθαλμού.

Τα χερσαία σύνορα

Τις προϋποθέσεις, με βάση τις οποίες μπορούν οι πολίτες να εισέρχονται στη χώρα από τις χερσαίες πύλες εισόδου ανέλυσε περισσότερο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, λέγοντας ότι δεν εξαιρούνται των προβλεπομένων μέτρων οι Έλληνες.

Όπως είπε «Έλληνες πολίτες, συμπεριλαμβανομένων συζύγων και ανήλικων παιδιών, ή αλλοδαποί κάτοχοι άδειας παραμονής, ή κάτοχοι ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς ή πρόσωπα που έχουν μόνιμη κατοικία Ελλάδα, δύνανται να εισέρχονται στη χώρα οδικώς από την Κακαβιά 7π.μ. 7 μ.μ. και από τους Κήπους από τις 7 π.μ. έως τις 11 μ.μ. με ανώτατο επιτρεπόμενο όριο εισόδου είναι 400 άτομα ημερησίως, εξαιρουμένων των οδηγών φορτηγών. Για την είσοδο στη χώρα απαιτείται η συμπλήρωση φόρμας PLF 24 ώρες πριν το ταξίδι προς Ελλάδα».

Νοσοκομεία στην κανονικότητα 

Παραλλήλως ανακοινώθηκε ότι επιστρέφουν στην κανονική τους λειτουργία τα νοσοκομεία που είχαν περιορισθεί το τελευταίο διάστημα μόνο σε περιστατικά κορωνοϊού. Πολλοί ασθενείς υποχρεώθηκαν να μεταχρονολογήσουν τις ιατρικές εξετάσεις τους και να μεταθέσουν επεμβάσεις που είχαν προγραμματίσει, εξαιτίας της “επιστράτευσης” πολλών νοσοκομείων.

Τα νοσοκομεία ξεκινούν σταδιακά την κανονική τους λειτουργία και οι ασθενείς μπορούν και πάλι να κλείνουν ραντεβού για επεμβάσεις ή άλλες ιατρικές πράξεις. Ειδικότερα, στις 21 Μαΐου, το Θριάσιο Νοσοκομείο επανέρχεται στην κανονική του λειτουργία για όλα τα περιστατικά όλων των ασθενειών και στις 23 Μαΐου το ιδιωτικό νοσηλευτήριο Ερίκος Ντινάν θα κάνει την τελευταία του εφημερία για λογαριασμό του ΕΣΥ. Σταδιακά θα ξεκινήσει την κανονική λειτουργία του και το Σισμανόγλειο, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα αποδεσμευθούν από τον κορονοϊό κλίνες που ειχαν δεσμευθεί στα νοσοκομεία ΚΑΤ, Γεννηματάς και Αττικόν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι