ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μπλόκα και κάθοδο στην Αθήνα αποφάσισαν οι αγρότες – “Δώσαμε ένα δισ.” λέει ο Μητσοτάκης

Κλιμάκωση αποφάσισαν οι αγρότες με μπλόκα και κάθοδο στην Αθήνα

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι αγρότες, εκπρόσωποι των οποίων μαζί με κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και αλιείς της Κεντρικής Μακεδονίας έδωσαν το «παρών» στη σημερινή συνάντηση της πανελλαδικής επιτροπής μπλόκων στη Νίκαια Λάρισας.

Ανακοίνωσαν ότι θα κλείνουν την ίδια ώρα σημεία στην Εθνική Οδό και σε επαρχιακές οδούς αλλά και τελωνεία (για φορτηγά με εμπορεύματα, όχι για ΙΧ) με τρακτέρ. Κάθε μπλόκο θα κάνει δράσεις και μέσα στην πλησιέστερη πόλη. Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στην Αθήνα με τρακτέρ.

Στο μεταξύ, οι συμμετέχοντες στο μπλόκο που έχει στηθεί εδώ και 13 ημέρες στον κόμβο του Νέων Μουδανιών, αναμένεται να προχωρήσουν σήμερα σε δίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Νέων Μουδανιών – Θεσσαλονίκης και στα δύο ρεύματα, από τις 18.00, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σημάντρων Φιλοκλής Γκοτζιάς.

Οι αγρότες, οι οποίοι ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, έχουν έξι συγκεκριμένα αιτήματα προκειμένου να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις: Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, τιμή κιλοβατώρας για το αγροτικό ρεύμα 7 λεπτά, επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές, να μην εφαρμοστεί η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και να γίνει επαναδιαπραγμάτευσή της, να αποζημιωθεί το 100% και να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των πληγέντων, να σταματήσουν οι παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής στο ζήτημα των κινητοποιήσεων των αγροτών υπογραμμίζοντας τα εξής: «Βρισκόμαστε απέναντι σε αγροτικές κινητοποιήσεις. Γίνεται συζήτηση για τις αποζημιώσεις των αγροτών. Μέσω ΕΛΓΑ έχει δοθεί 1 δις σε αγροτικές αποζημιώσεις. Ποσό πολύ μεγαλύτερο από τις εισφορές των αγροτών, συνεπώς ενίσχυση που προήλθε μέσα από τον προϋπολογισμό, κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν αν η οικονομία δεν πήγαινε καλά».

Προηγουμένως, όπως τόνισαν κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση είναι πάντα στη διάθεση κάθε επαγγελματικής ομάδας, όπως και των αγροτών και αντιμετωπίζει με σεβασμό τις αγωνίες τους για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα. Στο ίδιο πλαίσιο αναφέρεται πως «στις αγωνίες αυτές, από το 2019, απαντούμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και απτές πολιτικές, επιλέγοντας πάντα τη συζήτηση και το διάλογο». Παράλληλα οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το κλείσιμο των δρόμων δεν είναι προς όφελος κανενός, ούτε των ιδίων των αγροτών, ενώ επισημαίνεται πως η κυβέρνηση είναι πάντα ανοιχτή σε διάλογο. Παράλληλα αναφορικά με το ενδεχόμενο συνάντηση με τους αγρότες, το κυβερνητικό επιτελείο διερωτάται πώς θα γίνει αυτό από την στιγμή που δεν έχουν κοινή εκπροσώπηση.

Οι οργανώσεις των αγροτών

Πριν από τη σύσκεψη των συντονιστικών επιτροπών, στις 12 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα συλλαλητήριο, ενώ στα Τρίκαλα, την ίδια ώρα, θα πραγματοποιηθεί μηχανοκίνητη διαδήλωση στο κέντρο της πόλης, με την προσυγκέντρωση στις 11.00 στο Κολυμβητήριο.

Κάλεσμα σε όλα μπλόκα να συμμετάσχουν στη σύσκεψη, στη Νίκαια ώστε «συντονισμένα, να συζητήσουμε και να πάρουμε τις αποφάσεις μας», απηύθυνε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας. Όπως είπε, υπάρχουν χιλιάδες τρακτέρ στα μπλόκα που έχουν στηθεί και βγαίνουν κάθε μέρα και νέα, ενώ υπογράμμισε ότι η πρόταση θα είναι κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, καθώς «δεν υπάρχει άλλος δρόμος». Υποστήριξε δε ότι λεφτά υπάρχουν και είναι θέμα πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης αν θα τα δώσει ή όχι στον πρωτογενή τομέα. Στις προτάσεις που θα εξεταστούν περιλαμβάνεται η κάθοδος στην Αθήνα, κλείσιμο εθνικών και επαρχιακών οδικών κόμβων και συλλαλητήρια στις πρωτεύουσες των αγροτικών νομών.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι «τα αιτήματα που διεκδικούμε σε κάθε νομό συμπυκνώνονται σε ένα και μοναδικό αίτημα: Διεκδικούμε την επιβίωσή μας ως αγρότες, να παραμείνουμε στα χωριά και τις καλλιέργειές μας». Μεταξύ άλλων η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων τονίζει πως τα αιτήματα είναι κοινά σε όλη την Ελλάδα και προέχουν τα νερά της Κάρλας, το οποίο «είναι ένα ιδιαίτερο θέμα με συγκεκριμένες απαιτήσεις». Οι αγρότες θέλουν να πιέσουν την κυβέρνηση να αλλάξει αποφάσεις. «Κάναμε μεγάλη προσπάθεια να δείξουμε σεβασμό, αλλά η ανάγκη μας οδηγεί να δούμε και εδώ εικόνες Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας» είπε ο αγροτοσυνδικαλιστής Χρήστος Σιδερόπουλος.

Mητσοτάκης για διάλογο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε και χθες για ακόμη μια φορά να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση ακούει τα αιτήματα τους και προσπαθεί να βρει λύσεις, έστω και εν μέσω των στενών δημοσιονομικών περιθωρίων που υπάρχουν. «Εμείς δεν αποκλείουμε τίποτα», είπε χθες σε δημοσιογράφους ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποχωρώντας από την παρουσίαση του βιβλίου του διευθυντή του γραφείου Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου Δημήτρη Τσιόδρα, ερωτώμενος για το αν αποκλείεται να βρεθεί σε κάποιο μπλόκο τις επόμενες μέρες, όπως έκανε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βόνιτσα. Πρακτικά, η σιβυλλική διατύπωση του κ. Μητσοτάκη καταδεικνύει τη βούληση του η κυβέρνηση να μην εμφανιστεί ως απρόθυμη για διάλογο, αν και τηρεί στάση αναμονής ενόψει των αποφάσεων των αγροτών.

«Αυτή η κυβέρνηση κατάφερε και διατήρησε στην πατρίδα μας τους ίδιους πόρους από την Κοινή Αγροτική Πολιτική όταν αυτοί μειώθηκαν για άλλες χώρες. Θυμάμαι, προσωπικά έκανα αυτή την διαπραγμάτευση», υπογράμμισε χθες με νόημα, μιλώντας για το βιβλίο του κ. Τσιόδρα «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση» ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος σε ένα από τα κεντρικά προβλήματα των αγροτών. «Η πράσινη μετάβαση είναι απαραίτητη, αλλά ειδικά στον πρωτογενή τομέα πρέπει να γίνει με προσοχή και με μέτρο», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Τα μπλόκα των αγροτών

Οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι της Βόρειας Εύβοιας έχουν κόψει το νησί στα δύο, καθώς έχουν στήσει μπλόκο στην είσοδο του χωριού Κήρινθος Μαντουδίου. Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Κελέτσης, που βρίσκεται στην περιοχή για να παραστεί στα εγκαίνια του Αλιευτικού Καταφυγίου Αγίας Άννας βρέθηκε αντιμέτωπος με τους αγρότες, που έκλεισαν την κυκλοφορία και μπλόκαραν τη μετάβαση των εκπροσώπων της κυβέρνησης, της περιφερειακής και της τοπικής διοίκησης.

Στις Σέρρες, σε συμβολικό αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού, στο ύψος του κόμβου του Στρυμονικού, προχώρησαν περίπου στη μία το μεσημέρι της Δευτέρας αγρότες του Νομού Σερρών. Η Εγνατία έκλεισε για περίπου μισή ώρα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, παρουσία της Τροχαίας που βρισκόταν εκεί από νωρίς. Οι αγρότες των Σερρών βρίσκονται εκεί με 100 τρακτέρ στην Εγνατία Οδό και περίπου ακόμη 100, μέσα στην πόλη. Αναμένουν τις αποφάσεις που θα ληφθούν το μεσημέρι της Τρίτης στην παναγροτική σύσκεψη στη Νίκαια για το μέλλον και τη μορφή των κινητοποιήσεων. Οι αγρότες της περιοχής προσανατολίζονται σε νέο αποκλεισμό της Εγνατίας σήμερα Τρίτη, για 30 λεπτά.

Χθες η αστυνομία σταμάτησε την πορεία περίπου 40 τρακτέρ των αγροτών της Χαλκιδικής που κατευθύνονταν προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης για τη συνάντηση που είχε αποφασιστεί να γίνει έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ώστε να επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Τελικά, έπειτα από διαπραγμάτευση με τους αστυνομικούς, επιτράπηκε να περάσει αντιπροσωπεία των αγροτών. Ομάδα αγροτών, στην προσπάθεια να παρακάμψει το μπλόκο των αστυνομικών, άνοιξε τα προστατευτικά κιγκλιδώματα της Εθνικής Οδού, στο ύψος του Λακκώματος και προχώρησε με τα τρακτέρ στον αποκλεισμό και του παρακείμενου δρόμου που οδηγεί στη Θεσσαλονίκη. Από τις 10:30 το πρωί, η Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη παραμένει κλειστή, το ίδιο και ο παράδρομος της Εθνικής Οδού στο ίδιο ρεύμα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι